30 Ocak 2023 18:11

Yurt ücretlerine zamma ODTÜ'lü öğrencilerden tepki: Krizin faturasını öğrenciler ödüyor

ODTÜ’de yurt ücretlerine  yapılan yüzde 25 ila 30 arasındaki zamma öğrenciler tepkili; “Ekonomik krizin faturası öğrenciye yükleniyor. Rektörlüğün parayı nereye harcadığını bilmiyoruz”

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

ODTÜ’de yurt ücretlerine  yüzde 25 ila 30 arasında  zam yapıldı. Yapılan zamlara tepki gösteren öğrenciler; ekonomik krizin faturasının öğrenciye yüklenmesini onaylamadıklarını belirterek; “Rektörlüğün bu parayı nereye harcadığını bilemiyoruz. Okula yeni fıskiyeler yapılıyor, ancak yurt yaşamındaki koşullarımız iyileştirilmiyor. Örnek vermek gerekirse yurdumuza giden yol geceleri çok karanlık oluyor, yeterince ışıklandırması yok ama yolun hemen karşısında yeni ışıklı bir fıskiye var” diyor.

ODTÜ’de öğrenci yurtlarına yüzde 25 ila 30 arasında zam yapıldı. 2022-2023 eğitim öğretimyılına başlarken ise öğrenci yurt ücretlerine yüzde 70 ila 100 arasında zam yapılmıştı.  Yapılan zamları konuştuğumuz ODTÜ öğrencileri zamlara tepkili.

ODTÜ’de 6. yurtta yaşayan öğrenci, bu eğitim öğretim yılının başında yapılan yüzde 75'lik zammın ardından dönem arasında ayrı bir zam ile karşılaşmasına şaşırdığını belirterek; “Yapılan bu zam ile ekonomik krizin faturasının öğrenciye yüklenmesini onaylamıyorum. Amaç yurt koşullarını iyileştirmek değil. 6. yurt kantinin kapalı olduğu için öğrencileri olarak zor durumda kalıyoruz” diye tepki gösterdi.

“ÖDENEK ÖĞRENCİYE DEĞİL ŞELALEYE VAR”

Biyoloji öğrencisi olan Gökçe, yurt bursu olması nedeniyle zorlanmayacağını ancak yurt bursu olmasaydı bir şeylerden kısmak zorunda kalacağını belirtiyor.  Zamların sebebi olarak ise enflasyon ve ücret artışını gördüğünü dile getiren Gökçe, “Kimya laboratuvarında ‘ödenek yok’ deyip bize eldiven vermiyorlar ama sanırım tanıdıklara ihale olsun diye şelale yapmayı ihmal etmiyorlar” diyor. Okulun laboratuvarlarını fonlayanların da okulun kendisinden ziyade mezunlar olduğunu da ekleyen Gökçe, seçimle beraber ortamın gerileceğini belirtiyor ve ekliyor:“Öğrencilerin en yakın zamanda kendi aralarındaki anlaşmazlıkları bırakıp rektörlüğe karşı birleşebilmesini diliyorum.”

ODTÜ'de İktisat okuyan bir öğrenci ise zamların sebebinin belli olduğunu ifade ederek bunu sermayedara ve işçi-emekçiye harcanan para miktarlarına bile bakarak anlaşılabileceğini söylüyor. Seçime giderken EYT gibi emekçiyi önceleyen projeler gündemdeyken zammın seçim için olumsuz bir intiba oluşturacağını söyleyen İktisat öğrencisi, “AKP bürokrasisinin kendi içerisinde sıkıntılar olabilir” diyor.

“ZAMLARI ÖDEMEK İÇİN İLK KISABİLECEĞİMİZ ALAN YEMEĞİMİZ OLUYOR”

İstatistik Öğrencisi Fidan, geçtiğimiz senenin başında yurt ücretinin 365 TL iken geçen haziran ayında gelen zam ile 621 lira olduğunu, şimdi ise 776 liraya çıktığını söyleyerek, “Geçtiğimiz sene gelen zam ile de arkadaşlarım ile görüşüyordum. Hepimiz ödemekte çok zorlanıyorduk. Zaten yurtta yaşarken dışardan ihtiyaçlarımız çok fazla masraf oluyor. Bu masrafları karşılamakta zorlanıyoruz. Birden gelen zamları ödemek için çok fazla şeyden kısmak gerekiyor. Aklımıza gelebilecek kısılabilecek ilk masraf ise yemeğimiz oluyor. Durumumuza baktığımda bu zammın yalnızca yurtlara gelmeyeceği de kesin. Birçok temel ihtiyacımıza da zam gelecek. Ondan kıs, bundan kıs derken neredeyse yaşayamayacak hale geliyoruz” diyo

“GİTTİKÇE DAHA DA KÖTÜLEŞİYORUZ”

 Fidan, yabancı uyruklu bir öğrenci olarak geçen sene Türkiyeye geldiğini, Türkiye’de şu an ekonomik krizin gittikçe derinleştiğini söylüyor: “İlk geldiğim zamanla şu an arasındaki farkı da net gözlemleyebiliyorum. Geçen sene arkadaşlarımla yaptığım aktivitelerle harcadığım zamanla şu an bunu yapabildiğim zamanlar arasında çok fazla fark var. Git gide daha da kötüleşmiş durumdayız. Yurdumda kalan emekçiler ile de çok fazla iletişim kuracak zamana sahip oluyoruz. Yurtlara gelen zamlarla, yurtlarda çalışan emekçilerin maaşlarına gelen zamlar arasında çok fazla fark var. Gelen zammı ödüyoruz ancak bu zam nereye gidiyor bilemiyoruz. Çalışan emekçilerin maaşlarına gitmiyor. Rektörlüğün bu parayı nereye harcadığını bilemiyoruz. Okula yeni fıskiyeler yapılıyor, ancak yurt yaşamındaki koşullarımız iyileştirilmiyor. Örnek vermek gerekirse yurdumuza giden yol geceleri çok karanlık oluyor, yeterince ışıklandırması yok ama yolun hemen karşısında yeni ışıklı bir fıskiye var”

“ZAMLAR KONUSUNDA ÇOK UMUTSUZUM”

Zamlar konusunda genelde çok umutsuz olduğunu belirten Fidan, kullandığı sigara dahil her şeye, temel ihtiyaçlarına zamlar geldiğini belirterek, “Zamların azalması konusunda umutsuzum. Ancak artması konusuna engel olabilmek için öğrencileri bilgilendirebiliriz. Öğrencilere bu zamların nereye harcandığının açıklanmadığını anlatmamız, bize harcanmadığını söylememiz gerekiyor. Bu konularda birleşmemiz ve bir şeyler uğruna mücadele etmemiz, zamların azalmasına engel olamasa da yaşadığımız koşulların değişmesinde değişiklikler yaratabilir. En azından bizlere umut oluşturabilir” diyor.

“EYLEME DÖNÜŞMEYEN HİÇBİR DÜŞÜNCE İŞE YARAMIYOR”

Kimya Mühendisliği okuyan Barış Sümer, “Artık lüks olarak görülen şeyleri yani arkadaşlarla dışarı çıkmak sosyalleşmek bir yerde oturup içmek, ki bunlar da insan olmanın temel ihtiyaçları, dışında barınmak beslenmek gibi temel ihtiyaçlarımı bile maddi açıdan kara kara düşünür hale geldim ve bunun günden güne kötüye gitdiyor. Bizim daha farklı şeylerle ilgilenmemiz gerekirken artık kafamızda bunları hesaplamaktan ve ay sonunu düşünmekten yorulduk. Devletten veya özel kurumlardan alınan burslar bile hiçbir şeye yetmiyor ki bunlara asrın bursları deniyor” diyor.  Tek çözümün tepkili olan herkesin tek bir ağızdan birleşerek gereken tavrı koymasında olduğunu söyleyen Barış, eyleme dönüşmeyen hiçbir düşüncenin bir işe yaramadığını vurguluyor. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Altılı Masa'nın metni ne anlatıyor? | Gündem Politika

SONRAKİ HABER

Almanya’da ‘Ukrayna’ya savaş uçağı’ tartışması başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa