30 Ocak 2023 18:09

Almanya’da ‘Ukrayna’ya savaş uçağı’ tartışması başladı

Geçtiğimiz hafta alınan Ukrayna’ya Leopard 2 tankları kararı henüz uygulamaya geçmeden Almanya’da bu kez de ‘savaş uçağı’ gönderme tartışması başlatıldı.

Olaf Scholz | Fotoğraf: Abdulhamid Hoşbaş/AA

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Ukrayna’ya 14 Leopard 2 tankı gönderilmesine karar verilen Almanya’da bir hafta sonra “Savaş uçağı da gönderme” tartışması alevlendi. Her yıl siyaset, silah tekelleri ve savaş lobisini bir araya getiren Münih Güvenlik Konferansının Başkanı Christoph Heusgen, yaptığı açıklamada, “Bana göre, Ukrayna’yı Rusya’nın saldırılarından korumak için savaş uçağı göndermek yeterli” dedi.

Daha önce Eski Başbakan Angela Merkel’in güvenlik danışmanı ve Almanya’nın BM elçisi görevlerinde bulunan Heusgen, Alman birinci televizyon kanalı ARD’de yayımlanan “Europamagazin” programına konuştu. Söz konusu savaş uçaklarının ABD tarafından üretilen F-16’lar olabileceği gibi Sovyetler tarafından üretilen ve eski Demokratik Almanya Cumhuriyeti’ne ait savaş uçaklarının da olabileceğini de önerdi. Heusgen’in başlattığı tartışma, tank gönderme önerisinin yapıldığı ilk dönemleri anımsatıyor.

Heusgen’in önerisini 17-19 Şubat tarihleri arasında yapılacak Münih Güvenlik Konferansında tekrarlaması bekleniyor.

ÖNCE SOVYET, SONRA BATI YAPIMI SİLAHLAR

Savaş başladıktan kısa bir süre sonra Ukrayna’ya modern silahlar ve tankların verilmesi gündeme getirilmişti. Ancak, bunun yolunu açmak için ilk etapta Sovyet yapımı silahların gönderilmesi önerilmişti. Bu temelde birçok ülke elindeki eski Sovyet silahlarını sorunsuz şekilde Ukrayna’ya vermişti.

Şimdi de benzer bir yöntem Almanya’nın Ukrayna’ya savaş uçağı gönderilmesi için kullanılıyor.

BAŞBAKAN SCHOLZ İTİRAZ ETTİ

Öte yandan Latin Amerika gezisinde olan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, savaş uçağı gönderme önerilerine karşı çıkarak, “Silah sistemleri söz konusu olduğunda sürekli rekabet üstünlüğüne girilmemesi gerektiği” konusunda uyardı.

Kendisi için savaş uşağı göndermenin söz konusu olmayacağını savunan Scholz, Ukrayna’ya Leopard 2 tankının verilmesi konusunda alınan karara göndermede bulunarak, “Bir karar alınır alınmaz yeni bir tartışma başlarsa, bu halkın devlet kararlarına olan güvenini sarsar” dedi. Scholz ayrıca, “Yaptığı yeminini ciddiye alan bir başbakan, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşın Rusya ile NATO arasında bir savaşa dönüşmemesi için elinden geleni yapmalıdır. Böyle bir savaş yoktur ve böyle bir gerilime izin vermeyecek. Alman hükümeti de bu konuda tam bir mutabakat içindedir” ifadelerini kullandı. Ancak, Scholz’un geçtiğimiz hafta Leopard 2 tanklarının verilmesi için aldığı karar, bu söylediklerinin inandırıcılığını sorgulatıyor.

PUTİN İLE GÖRÜŞME

Şimdilik savaş uçağı gönderilmesine kesin olarak karşı çıkan Scholz, savaşın bitmesi için Rusya’nın Ukrayna’daki bütün askerlerini geri çekmesi gerektiği de belirtti. Doğrudan Putin ile görüşeceğini de ifade eden Scholz, Tagesspiegel gazetesine verdiği demeçte “Putin’le de telefonda tekrar konuşacağım, çünkü birbirimizle konuşmamız gerekiyor. Ukrayna’dan askerleri çekmek ve bu korkunç saçma savaşı sona erdirmek Putin’e bağlı” dedi.

ZELENSKİY’DEN ACİL SİLAH ÇAĞRISI

Almanya ve ABD’nin geçen hafta tank gönderme konusundaki aldığı karar üzerine bir açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de yeni tip silahların acil olarak gönderilmesi çağrısında bulundu. Sesli bir mesaj yayımlayan Zelenskiy, Doğu Ukrayna’da Rusya’nın saldırılarının yoğunlaştığını ifade etti.

Öte yandan Zelenskiy’nin Danışmanı Mihail Podolyak da pazar akşamı yayımladığı mesajda Almanya ve ABD’ye savaş uçağı gönderme çağrısında bulundu. Almanya’nın Leopard 2 tanklarını gönderme kararını sosyal medya hesabından kutlayan Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrij Melnyk, bu sefer Almanya tarafından üretilen HDW-212A denizaltılarını gündeme getirerek, Karadeniz’deki donanmanın korunması için bunların verilmesini istedi.

ÖNCEKİ HABER

Yurt ücretlerine zamma ODTÜ'lü öğrencilerden tepki: Krizin faturasını öğrenciler ödüyor

SONRAKİ HABER

Grevdeki Kartonsan işçileri sordu, Prof. Dr. Erinç Yeldan ve Dr. Murat Özveri yanıtladı | Adaletin İş Yüzü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa