Fransa’da "emeklilik reformuna" karşı genel grev günü
Fransa’da emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkaran düzenlemeye karşı ilan edilen genel grev başladı.
Fotoğraf: Eren Araman/Evrensel
Fransa’da emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkaran "emeklilik reformuna" karşı ilan edilen genel grev başladı.
Sendikaların çağrısıyla çok sayıda kentte enerji, ulaşım, eğitim ve sağlık başta olmak üzere birçok sektörde iş bırakıldı. Ayrıca tüm Fransa’da yürüyüş ve eylemler yapılıyor. Gösterilere lise ve üniversite öğrenci örgütleri de katılıyor.
Halk 300’den fazla noktada hükümetin emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmayı hedefleyen reformunu protesto ediyor.
January 31, 2023
Paris Belediyesi de greve destek için bugün kapalı olduklarını duyurdu.
January 31, 2023
Çok sayıda sendikayı bünyesinde barındıran Genel İş Sendikası (CGT), ülkenin ana enerji sağlayıcısı konumundaki EDF santrallerinde elektrik üretiminin 3 bin vatlık bir düşüş kaydedilmeye başladığını açıkladı. TotalEnergies’ye bağlı rafineri ve depolarda çalışanların tamamına yakını grev kararı aldı.
January 31, 2023
Paris merkezli Avrupa’nın önde gelen sosyal bilimler üniversitelerinden Science Po çalışanları ve öğrencileri de grev ve protestolara destek verdi.
January 31, 2023
Fransız basını, 1 milyondan fazla kişinin gösterilere katılmasının öngörüldüğünü yazdı. İçişleri Bakanlığı ise, gösteriler kapsamında ülke genelinde 11 bin polis ve jandarma görevlendirildiğini açıklamıştı.
ENERJİ İŞÇİLERİ ÜCRETSİZ ELEKTRİK EYLEMİ!
Öte yandan greve katılan enerji işçilerinin okullarına, hastanelerine ve düşük gelirli evlere ücretsiz elektrik verdiği öğrenildi.
F24’ün haberine göre enerji sektöründeki ulusal grevlerin ortasında, Fransa’daki bazı işçiler protesto için yeni bir yol buldu. Geçtiğimiz perşembe günü, hükümet tarafından izin verilmeyen “Robin Hood” operasyonları ülke genelinde okullara, üniversitelere ve düşük gelirli hanelere ücretsiz gaz ve elektrik sağladı.
Ücretsiz enerji sağlanan tesisler arasında kamuya açık spor tesisleri, kreşler, halk kütüphaneleri, bazı küçük işletmeler ve elektriği kesilen evler de vardı.
Adını İngiliz halk kahramanı Robin Hood’dan alan “Robin des Bois” operasyonları, hükümeti Fransa’da emeklilik yaşını yükseltme planlarından vazgeçmeye zorlamak için yürütülen daha geniş çaplı bir çabanın parçası.
Fransa’daki en büyük işçi sendikaları konfederasyonlarından biri olan CGT’nin genel sekreteri Philippe Martinez, bedava enerji sağlamanın amacının grevci işçiler lehine “güç dengesini yoğunlaştırmak” olduğunu söyledi. “Bu, paraları yetmediği için enerjiye hiç sahip olmayanlara enerjiyi geri vermek ve hastaneler ve okullar için enerjiyi ücretsiz hale getirmekle ilgili.”
Martinez çarşamba günü FranceInfo’ya yaptığı açıklamada, yoksullara vermek için zenginden çalmasıyla tanınan İngiliz’e yapılan göndermenin “yerinde” olduğunu söyledi
2023 yılında Fransa’da gaz ve elektrik fiyatları yüzde 15 daha artarak uzun süredir devam eden sorunları daha da derinleştirecek. 2021 yılında Fransa’daki hanelerin dörtte biri zaten enerji faturalarını ödemekte zorlanıyordu.
Bu arada perşembe günü enerji santralleri, rafineriler, limanlar ve rıhtımlarda iş bırakan enerji işçilerinin grevleri, Fransa’nın üç nükleer reaktördeki enerji kullanılabilirliğini 2 gigawatt (GW) azalttı.
CGT’nin ulusal liman ve rıhtım federasyonu, grevlerin neredeyse tüm Fransız limanlarında gerçekleştiğini ve birçoğunun tamamen durma noktasına geldiğini söyledi. TotalEnergies çalışanları perşembe akşamı grevlerine ara verirken, diğer enerji grevleri cuma günü de devam etti.
Enerji grevi, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümeti tarafından önerilen ve emeklilik yaşının 62’den 64’e yükseltilmesini içeren emeklilik reformları nedeniyle 19 Ocak’ta yapılan ulusal grevin ardından geldi.
Değişiklikler ulusal enerji şirketleri EDF ve Engie’de bazı çalışanların daha erken emekli olmalarını sağlayan özel emeklilik planlarının da sonunu getirecek.
EMEKLİLİK YASASINDA NE VAR?
Başbakan Elisabeth Borne, emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede, 1 Eylül’den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030’da 64’e çıkarılacağını, 2027’de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl prim ödeme şartı olacağını kaydetmişti.
Emeklilik reformuna karşı 19 Ocak’ta ülke genelinde düzenlenen gösterilere 2 milyon kişi katılırken, önde gelen 8 sendika, halkı bugün tekrar sokağa inmeye çağırmıştı. (DIŞ HABERLER)