31 Ocak 2023 14:40

6’lı masanın sağlığı

Hastaya müşteri yaklaşımı, hasta kaybı korkusu ile bir sağlık sistemi kurmak gerçekçi değildir. 6’lı masanın metninde sistemin iyileştirileceği ve güçlendirileceği yazmaktadır. Çözüm bu değildir.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Yalçın MUTLU

Mevcut yönetim, 20 yıldır sağlıkta dönüşüm paketi adı altında, eğitimin olmadığı, liyakatin olmadığı, çalışılamayan, ulaşılamayan, her şeyin para olduğu, özelleştiği, çok parçalı çalışma istihdamı oluşan, ilaca ulaşımı yok eden, ücretlerin eridiği ve eşit olmayan bir sağlık sistemi kurdu.

Sistematik olarak, aile hekimliği, şehir hastaneleri adı altında özelleştirme, özel hastanelere sağlanan kaynaklar, üniversite hastanelerinin özelleşmesi ve bıçak parasını kaldıracağız vaadi ile eski sistemdeki muayenecilik sistemine dönüş.

Tabii ki başlangıç noktası Aile hekimliğidir. Yasası ve yönetmeliği yavaş yavaş hayata geçse de, özelleştirmedir. Mevcut durumda, Her aile hekiminin belirli sayıda hastası olup, hasta başına ücretlendirme yapılmaktadır. Devlete ait sağlık ocakları yıkılmakta olup, aile hekimleri kendi bürolarını kiralamaktadırlar. Çalıştırdığı personelin ve büro giderlerini kendileri karşılamaktadır. Cihaz ve teknolojik gelişmeleri takip etmekte, satın almaktadırlar.

Herkesin aile hekimi var, hastayı tanıyor, çevreye hakim, gibi tezlerle savunmak gerçekçi değildir. Hastaya müşteri yaklaşımı, hasta kaybı korkusu ile bir sağlık sistemi kurmak gerçekçi değildir.

6’lı masanın metninde sistemin iyileştirileceği ve güçlendirileceği yazmaktadır.

Çözüm bu değildir.

  • Her mahalleye gereksimleri karşılayacak yeni binalar yapılmalıdır.
  • Tüm çalışanlar kadrolu olmalıdır.
  • Mahalle nüfusuna oranla, yeteri kadar doktor, ebe, hemşire, memur ve personel ataması yapılmalıdır.
  • Koruyucu sağlık hizmetleri sistematik bir şekilde yürütülmelidir.
  • Gerekli teçhizat ve donanım sağlanmalıdır.
  • Yaşlı bakımı, gebe takibi, aşı takibi, çocuk gelişimi v.b. tek elden takip edilmelidir.
  • Her ocakta ambulans hizmeti ile hasta ulaşımı sağlanmalıdır.
  • Birçok öneri ile daha da güçlendirilebilir.

Bu yaklaşım ile, hekim hasta kaybetmekten korkmayacak, istenen ilacı yazmak zorunda kalmayacak, ekip ile çalışacak, sistematik ve programlı çalışabilecek, devasa rant kapısı şehir hastanelerine gerek kalmayacak, sistemin kalitesi yükselecek, tasarruf sağlanacak, sevk zinciri oluşabilecektir ve halkımız nitelikli bir sağlık hakkına kavuşacaktır.

Sağlık sistemi devlet eli yürütülmeli, özelleştirilmemedir.

Herkese kadrolu iş, güvenli gelecek!

* Eski SES Eskişehir Şube Başkanı - ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi

ÖNCEKİ HABER

Avrupa yakası sanayisi Tekirdağ’a mı taşınıyor

SONRAKİ HABER

Köpeğin kürekle öldürülmesi davasında karara “Suça meyilli kişiliğe sahip değiller” gerekçesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa