01 Şubat 2023 19:04

Kurtuluş’ta mahalleli kira artışları ve barınma sorununu konuşmak için bir araya geldi

Şişli'de Kurtuluş Komşu Ağı ve mahalleli kira artışları ve kiracıların yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

Fotoğraf: Konevi/Pixabay

Paylaş

İstanbul Şişli’de son senelerde konut fiyatları ve kiralardaki fahiş artışların yarattığı durum; mahallelerde konut ve barınma sorununu her geçen gün daha da derinleştiriyor. Bu duruma karşı Şişli Kurtuluş’ta Kurtuluş Komşu Ağı ve mahallelilerin çağrıları ile yurttaşlar; kira artışlarında yaşanan fahiş artışlar ve kiracıların mahallede yaşadıkları sorunların birlikte tartışılması için bir araya geldi. Kurtuluş’ta yaşayan birçok yurttaşın katıldığı toplantıda yaşanan olumsuz durumlara dair bireysel deneyimler ve çözüm önerileri tartışıldı. Toplantıya katılan ve mahallede kira artışları üzerine süreçlerde deneyim sahibi olan avukatlar ve farklı meslek gruplarından yurttaşlar da tartışılan konularda mahalleliye hukuki açıdan destek oldular. Toplantının çağrısını yapan Kurtuluş Komşu Ağı’ndan katılımcılar toplantı içerik ve sonucunun raporlaştırılacağını paylaştı.

SINIR YÜZDE 25, ZAM YÜZDE 150

Mahallede kira artışları sonrasında yaşanan olumsuzluk durumlarının tartışılmaya başladığı toplantıda, mahalleli yaşamış olduğu bireysel mağduriyetleri söz alarak topluluğa aktardı ve bu aktarım sürecinde farklı deneyimler ön plana çıkarak ortaklaştı.

İlk olarak söz alan bir mahalleli; yüzde 25 kira artış sınırlaması olmasına karşın kendisine yapılan kira zammının yüzde 150'yi geçtiğini belirtti. Bu konuda ev sahibinin belirttiği artışı kabul etmeyeceğini belirten mahalleli; kabul etmediği durumda sürecin nasıl işleyeceğine yönelik sorular üzerine tartışıldı. Katılımcı avukatlar yapılan zammı kabul etmeme hakları olduğunu ve 5 seneyi geçen kiracılık durumlarında da yapılacak artış için dava açılabileceği ve kira tespit komisyonuna başvurulabileceğini eklediler. Kira tespit komisyonunun işleyişi ve dava süreçlerine yönelik bilgileri mahalleli ile paylaştılar.

“OĞLUM GELİYOR ÇIK!”

Oturduğu evde 2 senesi dolan bir yurttaş, oğlu geleceğini için ev sahibinin evden çıkmasını istediği belirterek tartışmaya dahil oldu. Böylesi durumlarda evden çıkaran kişinin 3 sene boyunca o evi başkasına kiralayamayacağı ve kendisi oturması gerektiği belirtildi. Bu durum kanıtlandığı takdirde 1 senelik kira masraflarının kiracı tarafından tazminat olarak alınabildiği de eklendi. Fakat ev sahibinin evden çıkarma tehditlerine karşı açılacak davanın bir ekonomik denge durumu olduğu ve karşı tarafların giderlerine göre hareket etmenin daha ekonomik ve mantıklı olabileceği belirtildi.

KİRA TESPİT KOMİSYONU NASIL ÇALIŞIYOR?

Gayrimenkul değerleme uzmanı olan bir yurttaş, kira tespit komisyonunun çalışma prensibini ve bu kira tespitinin hangi verilerle belirlendiğini sordu. Günümüzde yapılan tespitlerin güncel kiralamalara göre yapıldığı takdirde kiracılar için çok büyük dezavantaj olduğunu belirtti. Avukatlar bunun bilirkişi süreci olduğunu ve tespit edilebilen tüm değerlere göre yapılmaya çalışıldığı belirttiler. Bu tartışmanın sonucunda mahallede yapılan mevcut kontratlara nasıl ulaşılabileceği ve bunun mahallede yaygınlaşması gerektiği tartışıldı. Kurtuluş Komşu Ağı’ndan söz alanlar toplanma amaçlarından birinin de bu olduğu ve mahallede belirli kişilerin erişebileceği bir kontrat havuzu oluşturularak bu gibi tespit durumlarına ellerinde mahalleliye yardımcı olunabileceği söylendi.

BASKI VE GÜVENLİK ENDİŞELERİ

Evi eşyalı ve faturalar dahil tutan fakat kirasını ev sahibine değil; bir başka kiracıya ödeyen bir yurttaş söz aldı. Dairenin tadilatını yapıp sonra bu bedeli kira olarak alan biri ile sözleşme imzalayan yurttaş, nisan ayında yapılacak kontrat yenileme sürecine dair zam durumunun kaygısını yaşadığını iletti.  Bu duruma dair kirada yaşanacak artış ile birlikte zam konusunda anlaşılamadığı noktada yaşanacak olumsuzluklara karşı ne yapılabilir diye sordu. Öğrenci ve genç olduğu için bu süreçte güvenlik kaygıları da duyduğunu belirten yurttaşın durumuna dair mahallede kendisine destek olunacağı ve bu sorunlara karşı çözüm üretilmesi için bir araya gelinebileceğinin altı çizildi.

DEĞİŞEN EV SAHİPLERİ

Kiracılar açısından önemli bir durum olan ev sahibi değişikliği durumunda oluşabilecek mağduriyetler ve haklar tartışıldı. Oturulan evi yeni alan başka bir kişi ile kurulacak olan diyalog ve haklar tartışıldı. Bu durumda kiracıların zam artış oranlarına ve yapılacak sözleşmelere dair hakları açısından mağdur olmamaları için mahalledeki avukatlar ile her zaman görüşebilecekleri söylendi.

DAHA ÇOK BİR ARAYA GELME KARARI

Katılımın oldukça yoğun olduğu buluşmada kira kontratlarının ve emsal mahkeme kararlarının mahalleli tarafından paylaşıldığı ortak bir bilgi havuzunun oluşturulması, ortak somut taleplerin belirlenip yönetimlere iletilmesi, buluşmaların tekrarlanması ve sonuçlarının raporlanması kararları alınarak toplantı sonlandırıldı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kartal açıklarında gemide iş cinayeti: Bir mürettebat hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Enerji tekelleri darbe sonrası Myanmar’da nasıl kâr etti?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa