DİSK: EYT sorununu çözerken yeni sorunlar ve adaletsizlikler yaratılmamalıdır
DİSK Yönetim Kurulu, Meclis gündeminde olan EYT ile ilgili açıklama yaptı: EYT sorununu çözerken yeni sorunlar ve adaletsizlikler yaratılmamalıdır.
![DİSK: EYT sorununu çözerken yeni sorunlar ve adaletsizlikler yaratılmamalıdır](https://www.evrensel.net/upload/dosya/200292.jpg)
Fotoğraf: Eren Ergine/Evrensel
İLGİLİ HABERLER
![EYT kimleri kapsıyor? EYT şartları neler? EYT başvurusu nasıl yapılır? | 10 soruda EYT](https://www.evrensel.net/images/840/upload/dosya/223883.jpg)
EYT kimleri kapsıyor? EYT şartları neler? EYT başvurusu nasıl yapılır? | 10 soruda EYT
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündeminde olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili olarak açıklama yapan DİSK, “EYTsorununu çözerken yeni sorunlar ve adaletsizlikler yaratılmamalıdır” dedi.
DİSK Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu imzasıyla yapılan açıklamada, “1999 yılında çıkan 4447 sayılı Kanunun, yürürlük tarihinden önce işe giren kişiler için de emeklilik koşullarını ağırlaştırması üzerine büyük bir hak kaybına uğrayan işçilerin, emekçilerin bazı hakları iade edilirken, bazıları yok sayılıyor, üstüne de yeni sorunlar ve adaletsizlikler yaratılıyor.8.9.1999 öncesi işe girenler için yaş koşulu kaldırılmıştır ancak bu tarihten önce var olan 5000 gün prim ödeme koşuluna geri dönülmemiş, iktidar sözcülerinin bu konudaki verdikleri sözler tutulmayarak Emeklilikte Prime Takılanlar mağduriyeti yaratılmaktadır” denildi.
“YAŞAMAK İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM ETMEK ZORUNDA OLAN EMEKLİ SAYISI ARTMAKTADIR”
“696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile "kadroya” geçirilen taşeron işçilerine ilişkin zorunlu emeklilik dayatması ortadan kaldırılmakta ancak bu düzenleme öncesi, özellikle de EYT düzenlemesinin kamuoyunda tartışıldığı süreçte, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın zorunlu emekliliğe son verileceğini açıklamasına rağmen iş akitleri sona erdirilen işçilerin mağduriyeti ortadan kaldırılmamaktadır” ifadeleri kullanılan açıklama şöyle devam etti: 9 Eylül 1999 ve sonrası çalışmaya başlayanlar için kademeli bir geçiş öngörülmemesi, çalışanların bir gün yüzünden dahi 17-20 yıl sonra emekli olması kabul edilemez bir adaletsizliktir. Düşürülen aylık bağlama oranları ve güncelleme katsayısına ilişkin 8.9.1999 öncesi haklar teslim edilmemiştir. Emekli aylıklarının daha büyük bir bölümünün asgari ücretin altında kalması, emekliliği zorlaştırmakta, yaşamak için çalışmaya devam etmek zorunda olan emekli sayısı artmaktadır.
DİSK, yasa teklifinde yapılması gereken düzenlemeleri şöyle sıraladı:
- İktidar sözcüleri tarafından defalarca söz verildiği gibi 8.9.1999 öncesi çalışanlar için 5000 gün prim ödeme emeklilik için yeterli sayılmalıdır.
- 696 sayılı KHK ile kadroya geçirilen taşeron işçilerden zorla emekli edilerek iş akdi sona erdirilenlerin yaşadığı mağduriyetin önüne geçmek için, usulde paralellik ilkesi gereği maddenin yürürlük tarihi 01.10.2022 olarak değiştirilmelidir.
- Emeklilik yaş sınırının artışında, daha önce Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karara uygun olarak "adil, makul ve ölçülü” bir kademeli geçiş düzenlemesi yapılması şarttır.
- En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine çekilmeli, tüm aylıkları bu oranda artırılmalı ve "intibak” meselesi çözülmelidir.
- Emeklilik hakkı ve emeklilerin insanca yaşama hakkı için mücadelemiz devam edecektir.
(EKONOMİ SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et