03 Şubat 2023 11:52

ABD'li senatörlerden Türkiye'ye F-16 satışı için "İsveç ve Finlandiya'ya onay" koşulu

ABD Başkanı Joe Biden'a mektup gönderen 29 Demokrat ve Cumhuriyetçi senatör, Türkiye'ye F-16 satışını, Ankara'nın İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerini onaylama şartına bağladı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

ABD'de 29 Demokrat ve Cumhuriyetçi senatör, Başkan Joe Biden'a, Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışını, Ankara'nın İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerini onaylama şartına bağlayan bir mektup gönderdi.

Euronews'in haberine göre senatörler, mayıs ayında NATO üyeliğine başvuran iki İskandinav ülkesinin "üyelik koşullarını yerine getirmek için iyi niyetli çaba gösterdiğini" söyledi.

Senatörler mektupta, iki ülkenin NATO'ya katılım protokollerinin Türkiye tarafından onaylanmasının ardından Kongrenin F-16 satışını değerlendirebilceğini, bunun yapılmamasının ise "söz konusu satışın sorgulanmasına yol açacağını" söyledi.

Biden yönetimi daha önce Türkiye'ye F-16 satışına destek verdiği yönünde mesajlar vermişti ancak bu satışın gerçekleşebilmesi için Senatonun desteğine ihtiyacı var.

Senato ilk kez F-16 satışını İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik sürecine bağlamış oldu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, çarşamba günü yaptığı açıklamada F-16 alımını, İskandinav ülkelerin NATO üyelik sürecine bağlamadıklarını söylemişti.

F-35 programından çıkarılan Türkiye, Ekim 2021'de 40 adet F-16 ve mevcut savaş uçakları için yaklaşık 80 modernizasyon kiti satın alma talebinde bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'un iki yakasındaki iki derede kirlilik alarmı

SONRAKİ HABER

Türk TORAKS Derneği: Kanserden ölümler arasında akciğer kanseri hala birinci sırada

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa