03 Şubat 2023 13:05

Deniz Poyraz davasında gerekçeli karar açıklandı

HDP İzmir il binasında Deniz Poyraz'ı katleden Onur Gencer hakkında verilen cezanın gerekçeli kararında, failin yeni suçlar işleme potansiyeli olduğuna dikkat çekildi.

Saldırgan Onur Gencer'in Instagram hesabından alınmıştır

Reklam

HDP İzmir il binasına 17 Haziran 2021'de silahlı saldırı düzenleyip Deniz Poyraz'ı katleden Onur Gencer'e verilen cezanın gerekçeli kararı açıklandı.

İzmir 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 27 Aralık 2022 tarihinde Gencer'e “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis, “konut dokunulmazlığını ihlal”, “mala zarar verme” ve “Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet” suçlarından da toplam 9 yıl hapis cezası verilmişti. 

Gencer'in pişmanlığa yönelen somut söz ve davranışının bulunmadığı belirtilen gerekçeli kararda, failin suç işleme eğilimi ve kişiliğine nazaran ilerde yeniden suç işlemekten çekineceği hususunda olumlu kanaatin oluşmadığı aktarıldı.

Gencer'in saldırı öncesi yaptığı hazırlık ve aldığı karar dahilinde önceden tanımadığı Deniz Poyraz'ı tasarlayarak öldürdüğü kaydedilen kararda, failin diğer suçları işlemeye yönelen kararlı kişiliği olduğu vurgusu yapıldı.

Kararda, Gencer'in, HDP'nin kullanımında olan daireye, tasarladığı öldürme fiilini gerçekleştirmek amacıyla silahla girdiği ve girilen yerin TBMM'de grubu bulunan siyasi partiye ait olduğuna dikkat çekildi.

Gencer'in suçta kullandığı tabanca ve fiziki müdahaleyle zarar verdiği eşyaların niteliğine dikkat çekilen kararda, eşyaların bir kısmını binadan aşağı atarak bina dışında bulunan başka şahısların zarar görme tehlikesine neden olduğu da belirtildi.

İNDİRİM YAPILMADI

Yargılama sürecinde Gencer'de olumsuz tutum ve davranışlar gözlemlendiği belirtilen kararda, suçların işleniş biçimi, suç işlemeye yönelen amaç ve kastının yoğunluk olarak fazlalığı ve kişiliği dikkate alındığında, sanığın, tasarlayarak öldürme suçu açısından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla ve diğer suçları açısından üst hadden cezalandırıldığı aktarıldı. 

Kararda indirim maddelerinin uygulanmadığı yer aldı. (İzmir/MA)

Reklam