3 Şubat 2023 17:05

Boğaziçi Davası: Öğrencilere 6'şar ay hapis cezası verildi

14 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisinin yargılandığı davada öğrencilere, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu’na muhalefetten altışar ay hapis cezası verildi.

Boğaziçi Davası: Öğrencilere 6'şar ay hapis cezası verildi

Fotoğraf: Evrensel

Kamuoyunca “Araba davası” olarak bilinen, 14 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisinin yargılandığı davanın karar duruşması bugün İstanbul Adliye’sinde görüldü. 14 öğrenciden E.K’ye “kamu görevlisine hakaret” suçundan 1 yıl 2 ay, E.B.G’ye “kamu malına zarar” suçundan 1 yıl 6 ay, tüm öğrencilere Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu’na muhalefetten altışar ay hapis cezası verildi.

TOPLAM 336 YILA KADAR HAPİS İSTENMİŞTİ

14 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi bugün Boğaziçi eylemleri sırasında Boğaziçi Üniversitesi kayyumu Naci İnci’nin makam aracının çıkışını engelledikleri iddiasıyla hâkim karşısına çıktı. Davaya öğrenciler katılmadı,  Duruşma İstanbul Adliyesi’nde 22. Asliye Ceza Mahkemesi’nde saat 14.30’da başladı. Davanın bir önceki duruşması 30 Ocak’ta görülmüştü. 14 öğrenci hakkında 5 yıl 3 aydan 23 yıla kadar, toplam 336 yıla kadar ceza istenmişti.

DAVADA CEZA ÇIKTI

Seyircilerin salondan çıkarıldığı davada salona çevik kuvvet girdi. Avukatların itirazı üzerine polis salondan çıkarıldı. Davada karar çıktı. 14 öğrenciden E.B.G’ye “kamu malına zarar” suçundan 1 yıl 6 ay, E.K’ye “kamu görevlisine hakaret” suçundan 1 yıl 2 ay, 14 öğrenciye “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek” 6 ay hapis cezası verildi.

“ÖZGÜR, DEMOKRATİK ÜNİVERSİTE İÇİN MÜCADELEYE DEVAM EDİYORUZ”

Davada yargılanan öğrencilerden Gizem dava sonrasında, “Boğaziçi Üniversitesinde kayyum zihniyeti iki yılı aşkın süredir eğitim hakkimizi gasbetmeye kalmıyor, üstüne protesto hakkımızı elimizden almaya çalışıyor” dedi. İki senedir savundukları özgür, özerk ve demokratik üniversite taleplerimizi dile getirmek suç değil hak olduğunu belirten Gizem “Bu hakkımızı savunurken özel güvenliğin şiddetine ve iftiralarına maruz kaldık, iktidar tarafından hedef gösterildik. İki sıra arkadaşımız 3 ay boyunca haksız yere hapis yattı ve eğitim hakları gasp edildi. Aynı olay yüzünden onlarca disiplin soruşturması ve uzaklaştırma, kınama cezaları aldık. Şimdi de hepimize en az 6 ay hapis cezası verildi. Sadece bu cezayla değil bir seneyi aşkın suredir devam eden bu dava ve soruşturma süreçleriyle de mücadeleyi bastırmaya ve yıldırmaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı. Gizem mücadeleye devam edeceklerini vurgularken “Ülkenin kilitlendiği seçim gündeminde bu yaşadığımız adaletsizlikleri göz ardı etmememiz gerektiğini düşünüyorum. Bizler haklarımızı savunmaya, özgür ve demokratik üniversiteyi kurmak için mücadele etmeye devam edeceğiz” diye ekledi. (İstanbul/EVRENSEL) 

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Kamu işçisi hedefte

Kamu işçisi hedefte

Ücretleri baskılayan Erdoğan-Şimşek programının yeni hedefi toplu sözleşme sürecine giren 600 bin kamu işçisi. Sendikal bürokrasi eliyle işçiden kaçırılan sözleşme taslağı, iktidar medyasına sızdırıldı. “Taleplerimizi karşılamıyor” diyen işçiler öfkeli. Ekonomide, iç ve dış politikada sıkışan Saray iktidarı, toplumu yönetebilmek için yasaklara, gözaltılara ve tutuklamalarla sarılıyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
'Heybeden’ her gün yeni bir soruşturma çıkıyor. Yargı sopasıyla topluma gözdağı verilmek isteniyor.

Evrensel'i Takip Et