06 Şubat 2023 08:18
Son Güncellenme Tarihi: 07 Şubat 2023 20:02

Deprem nedeniyle Suriye'de yaşamını yitirenlerin sayısı 1782'ye yükseldi (2. gün)

Maraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklülüklerindeki depremler, Suriye'de de büyük yıkıma neden oldu. Ülkenin çeşitli bölgelerinde en az 1782 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı.

Fotoğraf: Ömer Alven/AA

Paylaş

Maraş merkezli depreminin büyük yıkım yarattığı Suriye kentlerinde durum ciddiyetini koruyor. 12 yıllık savaşın yarattığı sosyal ve ekonomik yıkımın üzerine gelen deprem, kış koşullarının da etkisiyle büyük bir felakete neden olmuş durumda Suriye'nin çeşitli bölgelerinde ölenlerin sayısı 1782'ye, yaralananların sayısı 3 bin 749'a çıktı. Öte yandan Rajo'daki cezaevinde isyan çıktığı en az 20 IŞİD üyesinin kaçtığı öne sürüldü.

Suriye'de depremlerden etkilenen İdlib, Halep, Hama, Lazkiye ve Tartus illerinde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Suriye resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre, depremde Halep, Lazkiye, Hama ve Tartus illerinde rejim kontrolündeki bölgelerde 812 kişi hayatını kaybetti, 1449 kişi yaralandı.

Sahadaki AA muhabirlerinin Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR) ve diğer yerel kaynaklardan derlediği bilgiye göre, Suriye'nin İdlib ile Türkiye destekli silahlı cihatçı grupların kontrol ettiği bölgelerde en az 970 kişi öldü, 2 bin 300'den fazla kişi yaralandı.

ENKAZ ALTINDA BİR ÇOCUK DÜNYAYA GELDİ

Halep'te enkaz altında bir bebeğin doğduğu belirtildi. Halep şehrinde devam eden çalışmalar sırasında, enkaz altındaki hamile bir kadının doğum yaptığı bildirildi. El Cezire'nin aktardığına göre ekipler tarafından kurtarılan bebeğin sağlıklı olduğu, enkaz altından çıkarılan kadının ise hayatını kaybettiği duyuruldu. Bebeğin ise hastaneye kaldırıldığı açıklandı.

ÖLÜ SAYISINDA CİDDİ BİR ARTIŞ OLABİLİR

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, söz konusu illerde büyük yıkımlara neden olmuştu. Enkaz çalışmalarının çok küçük bir bölümünün tamamlandığı ülkede çalışmalar sürdükçe ölü sayında dramitik bir artışın olabileceği düşünülüyor.

Türkiye destekli silahlı cihatçı grupların kontrol ettiği bölgelerde kurtarma çalışmasının yetersiz kaldığı belirtiliyor. Bombardımanlar ve çatışmalar nedeniyle bu bölgede sağlık hizmetlerinde de uzun süredir sorunlar yaşanıyordu. Öte yandan Suriye hükümetinin kontrolündeki bölgelerde de uluslararası yaptırımların kaldırılması çağrısı var.

Silahlı grupların kontrolündeki bölgelerdeki durum konusunda Reuters haber ajansına konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Koordinatörü Mostafa Benlamlih, “Altyapı hasar gördü, insani yardım çalışmaları için kullandığımız yollar hasar gördü, insanlara nasıl ulaşacağımız konusunda yaratıcı olmak zorundayız ... ama çok çalışıyoruz” dedi.

Şam hükümetinin de yardımların bölgeye sadece bir sınır kapısından girmesine izin verdiği belirtiliyor

SOHR: 72 YERLEŞİM YERİNDE YIKIM

Silahlı muhalif gruplara yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) sitesinde yayımlanan açıklamada depremin Suriye’nin orta, kuzeybatı ve batısındaki 72 köy, kasaba ve şehirde binaların tamamen ya da kısmen hasar görmesine neden olduğu belirtildi.

Açıklamada, “Suriye’nin farklı bölgelerinde yüzlerce aile yeni artçı sarsıntılardan korkarak açık alanlarda, çadırlarda, ibadethanelerde, parklarda ve etkinlik salonlarında kalmaya devam ediyor. Bu arada, kurtarma ekipleri, yetersiz imkanlara rağmen, yıkılan evlerin enkazı altında mahsur kalanları kurtarmak için bölge sakinleriyle birlikte girişimlerini sürdürüyor” bilgisi verilirken depremde yaralanan Suriyelilerin “Türkiye’deki hastanelere kabul edilmesi ve felaketten etkilenen bölgelere Türk sağlık ekipleri gönderilmesi” istendi.

Bölgedeki Kürt haber ajansı ANHA da Halep’te depremden etkilenen yaklaşık bin ailenin SDG kontrolündeki Kuzey Suriye Özerk yönetimine bağlı Şehba ve Şêrawa ilçelerindeki köylere yerleştirildiklerini yazdı.

HÜKÜMET KONTROLÜNDEKİ BÖLGELERDE DURUM

SANA haber ajansının haberine göre, Lazkiye ilindeki deprem kurbanlarının sayısı 389 ölüm ve 746 yaralıya yükseldi. Valilik Genel Sekreteri Refet Muhammed, SANA muhabirine yaptığı açıklamada, depremde yıkılan binalarda enkaz kaldırma ve hayatta kalanları arama çalışmalarının sürdürüldüğünü belirtti.

Buna karşılık Ceble Kent Konseyi Başkanı Ahmed Kandil de benzer bir açıklamada Ceble’de 182 kişinin hayatını kaybettiğini, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 200’den fazla yaralının olduğunu belirtti.

Hama İtfaiyesi Komutanı Tuğgeneral Sair Al Hasan, SANA muhabirine kurtarma operasyonlarının başlamasından 15 saat sonra tahliye çalışmalarının sona erdiğini ve enkaz altında kalanların kurtarıldığını şu anda da depremin yol açtığı hasarların değerlendirildiğini ilan etti. Hama’da ölenlerin sayısının 49 olduğu bildirildi.

RAJO'DAJİ CEZAEVİNDE İSYAN: "20 IŞİD ÜYESİ KAÇMIŞ OLABİLİR"

Öte yandan Suriye'nin kuzeyinde yer alan bir cezaevinde, depremin ardından isyan çıktığı ve en az 20 IŞİD üyesinin kaçtığı ileri sürüldü. Türkiye'nin desteklediği silahlı grupların kontrolündeki Afrin'in Rajo kasabasında bulunan cezaevinde, 2 bin mahkumun tutulduğu ve bunların yaklaşık 1300'ünün IŞİD üyesi olduğu belirtildi. Gazete Duvar'ın derlediği habere göre AFP'ye konuşan cezaevi yetkilisi, "Depremden etkilenen Rajo'da mahkumlar isyan çıkarmaya başladı ve hapishanenin bazı kısımlarını kontrol altına aldı. IŞİD militanı olduklarına inanılan yaklaşık 20 mahkum kaçtı" dedi. İsmi açıklanmayan kaynak, depremin ardından bölgede düzinelerce artçı sarsıntının meydana geldiğini ve cezaevinin zarar gördüğünü aktardı. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise cezaevinde isyan çıktığını doğruladı ancak mahkumların kaçmasına ilişkin bir bilgi paylaşılmadı.

SURİYE’NİN YÜZDE 90’I YOKSULLUK İÇİNDE YAŞIYOR

Geçtiğimiz hafta Dünya Gıda Programı, Suriye’deki açlık oranlarının savaşın başlamasından bu yana en yüksek noktada olduğu uyarısında bulunmuştu. BM ajansı, 2,9 milyon kişinin açlığa sürüklenme riski altında olduğunu, 12 milyon kişinin ise bir sonraki öğünlerinin nereden geleceğini bilmediğini açıkladı.

BM, Suriye’deki 18 milyon insanın yüzde 90’ının yoksulluk içinde yaşadığını, ekonominin çatışma, kuraklık ve kovid salgınının yanı sıra komşu Lübnan’daki mali çöküşün etkisiyle de bozulduğunu tahmin ediyor. Suriye hükümetinin kontrolündeki bölgelere uluslararası yaptırım da uygulanıyor.

 (DIŞ HABERLER)

{{481332}} 

ÖNCEKİ HABER

7.7 magnitude earthquake in Maras | Buildings collapsed in many provinces, there are reports of loss of life and injuries

SONRAKİ HABER

Balıkesir Gönen'de 4,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi, olumsuzluk yaşanmadığı açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa