06 Şubat 2023 09:51

Deprem'in ardından dünyadan destek açıklamaları geldi

Maraş merkezli 7.7 büyüklüğünde depremin ardından dünyadan geçmiş olsun' mesajları ve destek açıklamaları geldi.

Fotoğraf: Muzaffer Çağlıyaner/AA

Paylaş

Maraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından dünyadan 'geçmiş olsun' mesajları ve destek açıklamaları geldi. Türkiye'nin talebiyle harekete geçirilen AB Sivil Koruma Mekanizması kapsamında Hollanda, Polonya, Romanya, Hırvatistan, Bulgaristan, Yunanistan, Çekya, Fransa, İtalya ve Macaristan ekip gönderecek

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, merkezi Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 büyüklüğündeki depremde saat 13.10 itibarıyla 912 kişinin yaşamını yitirdiğini, 5 bin 385 kişinin yaralandığını, 2 bin 818 yıkıldığını açıkladı.

Deprem Maraş'ın yanı sıra Antep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Urfa, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Sivas, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay'da da hissedildi.

Çevre illerde de hissedilen deprem nedeniyle binaların yıkıldığı, can ve mal kaybının yaşandığı bilgileri geliyor. İçişleri Bakanı Soylu, uluslararası yardımı da içeren 4. seviye alarm verildiğini duyurdu.

Depremin ardından dünyadan 'geçmiş olsun' mesajları ve destek açıklamaları geldi.

AB ÜYESİ 10 ÜLKEDEN TÜRKİYE'YE ARAMA KURTARMA EKİBİ

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun kriz yönetimi, sivil koruma ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic, AB üyesi 10 ülkenin, deprem nedeniyle Türkiye'nin talebi üzerine arama ve kurtarma ekipleri göndereceğini söyledi.

Lenarcic, bir grup Türk gazeteciyle yaptığı toplantıda, ekip gönderecek ülkelerin Hollanda, Polonya, Romanya, Hırvatistan, Bulgaristan, Yunanistan, Çekya, Fransa, İtalya ve Macaristan olduğunu bildirdi.

Deprem nedeniyle Türkiye'ye taziye dileklerini ileten, yakınlarını kaybedenlere başsağlığı dileyen Lenarcic, depremden kısa süre sonra AB Sivil Koruma Mekanizmasını Türkiye’nin talebi üzerine harekete geçirdiklerini bildirdi.

BRİTANYA: 76 ARAMA KURTARMA UZMANI YOLLUYOR

Britanya Dışişleri Bakanı James Cleverly, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye'ye 76 arama kurtarma uzmanından oluşan bir ekip gönderme kararı aldıklarını bildirdi.

Twitter üzerinden açıklamada bulunan Cleverly, "Birleşik Krallık, Türkiye'ye hemen 76 arama kurtarma uzmanından, ekipmandan ve arama kurtarma köpeklerinden oluşan destek yolluyor" dedi.

Cleverly, depremden ağır etkilenen Suriye'de de genellikle muhaliflerin kontrolünde bulunan bölgelerde faaliyet gösteren Britanya'nın fonladığı 'sivil savunma ekibi' Beyaz Baretliler'in kaynaklarını seferber ettiğini belirtti.

Britanya Dışişleri Bakanı, "Gerekirse daha fazla yardım sağlamaya hazırız" ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği bugün; Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Fransa, Yunanistan, Hollanda, Polonya ve Romanya’dan Türkiye'deki 10 şehir için arama ve kurtarma ekiplerinin seferber edildiğini aktardı.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin de 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde Kahramanmaraş merkezli iki depremin yaşandığı Türkiye’ye 139 kişilik bir sivil güvenlik kurtarma ekibi göndereceklerini açıkladı.

ABD

ABD Başkanı Joe Biden'ın Maraş merkezli 7.7 büyüklüğünde depremin ardından ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ve diğer federal kurumlara Türkiye ile Suriye'ye gerekli yardımlar konusunda harekete geçmesi için talimat verdiği belirtildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, "ABD, bugün Türkiye ve Suriye'den gelen yıkıcı deprem haberi konusunda ciddi anlamda endişelidir" dedi.

Sullivan, "ABD olarak gereken her türlü yardımı yapmaya hazırız" dedi.

Açıklamada, "Başkan Biden, en çok etkilenenlere yardım etmek için ABD'nin müdahale seçeneklerini değerlendirmeleri için USAID ve diğer federal hükümet ortaklarına talimat verdi. Türkiye ile koordineli olarak durumu yakından izlemeye devam edeceğiz"  dedi.

İSRAİL

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, meydana gelen depreme ilişkin açıklamasında, İsrail'in yardım sağlayacağını açıkladı.

Twitter hesabından açıklama yapan İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Türkiye'nin güneyinde meydana gelen en az 10 şehri etkileyen 7.7 büyüklüğündeki depreme ilişkin geçmiş olsun mesajında "Dışişleri Bakanlığı'na, Türkiye'nin ciddi felaketle başa çıkması için hızlı bir yardım planına liderlik etmesi talimatını verdim" ifadelerini kullandı.

Cohen şunları yazdı:

"İsrail Devleti adına, bu gece Türkiye'nin güneyinde meydana gelen şiddetli deprem nedeniyle Türk halkına derin üzüntülerimi ifade etmek istiyorum. Kalbimiz yaralılarla birlikte, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Dışişleri Bakanlığı'na, Türkiye'nin ciddi felaketle başa çıkması için hızlı bir yardım planına liderlik etmesi talimatını verdim."

AZERBAYCAN

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da "Kahramanmaraş'ta meydana gelen şiddetli depremin yol açtığı can kaybı ve yıkım haberini derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Ölenlerin ailelerine ve yakınlarına en derin başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz. Azerbaycan her zaman Türkiye'nin yanındadır" ifadeleri kullanıldı.

Aynı zamanda Azerbaycan’dan da 370 kişilik arama kurtarma ekibi, AFAD ve diğer ekiplerin çalışmalarına katkı vermek üzere deprem bölgesine intikal ediyor.

RUSYA

Rusya Büyükelçiliği sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ise, "Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve bir çok ilde hissedilen depremden etkilenen vatandaşlara ve tüm Türk dostlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletir, bu felaketi en az hasarla atlatmayı temenni ederiz. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileriz" ifadeleri yer aldı.

KUZEY KIBRIS

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, deprem nedeniyle Türkiye'ye taziye ve geçmiş olsun dileklerini iletti.

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Tatar, Kıbrıs Türk halkı adına Türkiye'nin acısını yürekten paylaştıklarını belirterek, can kaybının az olmasını dilediklerini bildirdi.

Türkiye ile her zaman dayanışma içinde olduklarını kaydeden Tatar, "Kayıplarımıza Tanrı’dan rahmet, yaralı kardeşlerimize acil şifalar ve ana vatan Türkiye’mize büyük geçmiş olsun dileklerimi, şahsım ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarım adına büyük bir üzüntü, acı ve kederle iletirim" ifadesini kullandı.

MISIR

Mısır, depremde yaşanan can kayıpları sebebiyle taziye mesajı paylaştı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Mısır'ın Türkiye ve Suriye'de depremde hayatını kaybedenler için taziyelerini sunduğu belirtildi.

Türk ve Suriye halklarına en içten taziyelerin iletildiği ve yaralılara acil şifa dileklerinde bulunulduğu kaydedilen açıklamada, Mısır'ın "bu felaketle yüzleşmek için yardıma hazır" olduğu ifade edildi.

HİNDİSTAN

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, deprem nedeniyle Türkiye'ye taziye ve geçmiş olsun dileklerini iletti.

Modi, sosyal medya hesabından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuyla ilgili paylaşımını alıntılayarak, Türkiye'de meydana gelen depremin neden olduğu can ve mal kayıplarından dolayı duyulan acıyı paylaştıklarını belirtti.

Başbakan Modi, "Kederli ailelere taziyelerimizi iletiyoruz. Yaralıların tez zamanda sağlığına kavuşmasını diliyoruz. Hindistan, Türkiye halkıyla dayanışma içindedir ve bu trajediyle başa çıkmak için mümkün olan her türlü yardımı sunmaya hazırdır" ifadelerini kullandı.

UKRAYNA

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, depremde hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımladı.

Zelenski, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye'ye geçmiş olsun dileklerini iletti.

Türkçe yaptığı paylaşımında Zelenski, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Türk halkına ve Türkiye'deki depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerimi iletiyor, tüm yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu zor zamanda Türk halkının yanındayız. Afetin sonuçlarının üstesinden gelmek için gerekli yardımı sağlamaya hazırız" ifadelerini kulandı.

YUNANİSTAN

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye ve Suriye'de yıkıma neden olan deprem dolayısıyla üzgün olduğunu belirtirken başsağlığı dileklerini iletti. Yardım sağlanacağını açıklayan Miçotakis, "Hayatını kaybedenlerin ailelerine derinden başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Duygu ve düşüncelerim, etkilenen herkesle birlikte. Yunanistan, kaynaklarını seferber ediyor, acil yardım sağlanacak" ifadelerini kullandı.

HOLLANDA

Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra da sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Açıklamada, “Türkiye ve Suriye’deki yıkıcı deprem haberleriyle şoke olduk. Düşüncelerimiz kurbanlar, aileleri ve yaralı çok sayıda Türk ve Suriyeli ile birlikte. Hollanda, Türkiye’ye Kentsel Arama ve Kurtarma ekibi gönderecek. Bu ekip, polis ve askeri personel, ilk yardım ekipleri ve itfaiyecilerden oluşmaktadır” dedi.

ÖZBEKİSTAN: DERİN ÜZÜNTÜYLE ÖĞRENDİK

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7.7 büyüklüğündeki depremde yaşamını yitirenler için taziye mesajı gönderdi.

Mirziyoyev, depremde hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diledi.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığından yayımlanan açıklamada da Türkiye’de meydana gelen şiddetli deprem haberini derin üzüntüyle öğrendikleri kaydedildi.

Bakanlık açıklamasında, “Depremde hayatını kaybedenlerin ailesi ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz” ifadesine yer verildi.

FİNLANDİYA’DAN TAZİYE MEKTUBU

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğana taziye mektubu gönderdi.

Finlandiya Cumhurbaşkanlığı Ofisinden yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı Niinisto, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, meydana gelen trajik depremde hayatını kaybedenler ve yaşanan yıkım için en derin taziyelerini sunduğu bir mektup gönderdi” denildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Deprem nedeniyle Adana'da meydana gelen yıkımlarda çok sayıda kişi hayatını kaybetti (1. gün)

SONRAKİ HABER

CHP'li Yavuzyılmaz: Madenciler hazır, AFAD neyi bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa