06 Şubat 2023 11:36
Son Güncellenme Tarihi: 06 Şubat 2023 19:16

Antep'te soğukta sokakta kalan halk çadır bekliyor

Antep'te 309 kişi hayatını kaybetti. Arama kurtarma çalışmalarının yetersiz olduğu şehirde çadır eksiği de devam ediyor.

Gaziantep Nizip | Fotoğraf: İrfan Aydoğdu/AA

Paylaş

Depremin vurduğu Antep'te 309 kişi hayatını kaybetti, 1597 kişi yaralandı ve 581 bina yıkıldı.

Antep’ten muhabirimiz Mesut Baylav’ın aktardığına göre depremin etkisi artarak sürüyor. Bir kaos halinin hakim olduğu şehirde, artçı sarsıntılardan dolayı vatandaşlara evlere girilmemesi uyarıları yapılıyor. Ancak vatandaşların dışarıda kalması için şu saate kadar hiçbir önlem alınmış değil.

Soğuk havanın etkili olduğu Antep’te vatandaşlar sokakta kendi imkanlarıyla yağmur ve kar yağışı altında beklemeye çalışıyor. Çadırların ya da konteynırların yetersiz olduğu şehirde vatandaşlar riskli binalara dönmek zorunda bırakıldı.

Antep’te en acil ihtiyaçlar çadır, konteynır ve temel gıda. Şehirde fırınlar kapalı ve vatandaşlar ekmeğe dahi ulaşamıyor.

Arama kurtarma çalışmalarının yetersiz olduğu şehirde akşam saatleri olmasına rağmen hâlâ çalışmanın başlamadığı yerler var.

Bu geceyi karlı bir havada dışarıda geçirecek Antepliler, barınma ve gıda sorununun çözülmesini bekliyor. Bir çok noktada elektriklerin kesik olduğu şehirde yakıt sıkıntısı da yaşanıyor.

Benzin istasyonlarında uzun kuyruklar oluşmuş durumda. Araçlarda kalan vatandaşlar yakıt yokluğu nedeniyle ısınamıyor.

Öte yandan İslâhiye ve Nurdağı ilçeleriyle sağlıklı bağlantı kurulamıyor.

SOKAKTA KALAN ANTEP HALKI ÇADIR İSTİYOR

Antep’te faaliyet yürüten BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, yüzlerce binanın hasar gördüğü Antep’te telefonlarının susmadığını, her arayanın “Sokaktayız, çocuklar donuyor, evlere girmeye korkuyoruz, çadır yok mu” diye sorduğunu belirterek yetişemediklerini söyledi. “Elimizden bir şey gelmiyor. Antep’te parayla almak çadır bulamıyoruz hiçbir yerde. Depremden etkilenmeyen illerden çadır gönderin! Lütfen!” diyerek çağrı yapan Türkmen, soğukta çocuklarıyla bekleyenlerin, “Çocuklarımı alıp eve geçeceğim, Allah nerede canımızı alırsa artık...” dediğini aktardı.

Çadır desteği çağrısını yineleyen Türkmen, “Depremden kurtulan çocuklar soğuktan ölmesin! Diğer illerden acil çadıra ihtiyaç var!” dedi.

 

 

GAZİANTEP HAVALİMANI SİVİL UÇUŞLARA KAPALI

Depremde hasar gören Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu'nun Osmaniye-Gaziantep arası ulaşıma kapatıldı.

Gaziantep Havalimanı sivil uçuşlara kapatıldı.

Alınan bilgiye göre, TAG Otoyolu Osmaniye-Gaziantep Batı Kavşağı arasında deprem sebebiyle otoyol gövdesinde hasar oluştu.

Hasar nedeniyle yol ulaşıma kapatıldı, trafik D-400 devlet yoluna yönlendiriliyor.

Depremde tarihi Gaziantep Kalesi de hasar gördü.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Gaziantep’te, ekiplerin çöken çok sayıda binanın enkazında arama çalışmaları sürüyor. Çalışmalar Ayşe- Mehmet Polat Sitesi ve Emre Apartmanı’nda yoğunlaştırılırken, kentteki kötü hava koşulları kurtarma ekiplerinin işlerini zorlaştırıyor. Kurtarma çalışmalarına AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık, polis, jandarma ve itfaiye ekipleri katılıyor.

Ekipler, Gazi Muhtar Bulvarı'nda yıkılan 4 katlı binanın enkazından 2 kişiyi çıkarırken, çevrede endişe ile bekleyen vatandaşlar yakınlarından gelecek haberi bekliyor.

BİR BİNA DAHA YIKILDI

Kent merkezindeki İbrahimli Mahallesi’ndeki Emre Apartmanı’nın karşısında bulunan 10 katlı bina, saat 13.24’te meydana gelen Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğündeki ikinci depremde yıkıldı. Çevrede bekleyen vatandaşlar panik içinde güvenli alanlara kaçmaya çalıştı.

Öte yandan, kalenin yanında bulunan ve 17’ inci yüzyılda inşa edildiği belirtilen tarihi Şirvani Camisi'nin kubbesi ile doğu istikametindeki duvarı da çöktü.

Bölgede ekiplerin çalışmaları devam ediyor.

2 MAHALLEYE ERİŞİLEMİYOR

Gazeteci Murat Güreş, fay hattının geçtiği İslâhiye ve Nurdağı ilçelerinde büyük yıkım olduğunu tahmin ettiklerini ve bu ilçelerle iletişim bağlantısının kesildiğini söyledi.

Güreş, “Yurttaşlar herkes çok panik. Ölü ve yaralı sayısının gün içinde artması bekleniyor. AFAD kriz masası kurdu. Yerel yönetimler de çalışmalarını sürdürüyor. Yetkililer, evlere girilmemesi konusunda uyarı yapıyor. Normalde önceki depremlerde kenar mahallelerdeki evler yıkılırken bu kez imar kent merkezindeki evlerde de büyük hasar var.“ dedi.

Eğitim öğretime 1 hafta ara verildi.

Birleşik Tekstil, Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Genel Başkanı Mehmet Türkmen yaptığı açıklamada Antep’te Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikalarda on binlerce işçinin dışarda olduğunu aktardı.

Antep’te artçılar devam ederken henüz yeterli çadır kurulmuş değil.

Türkmen paylaştığı bilgide, "İnsanlar soğukta duramadığı için tekrar içeri girmişti. Deprem olunca yalın ayak çıktılar. Soğuktan ölmemek için depremde ölmeyi göze alıp tekrar giren insanlar oldu" dedi.

BELEDİYE BAŞKANI FATMA ŞAHİN: 60 BİN NÜFUSLU İLÇENİN YARISI YOK

Gazeteci Cüneyt Özdemir'in YouTube programına katılan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin "60 bin nüfuslu ilçenin yarısı yok" açıklamasında bulundu.

Şahin, "İlçenin yarısından çoğu yok. Tam bir felaket var. 60 bin kişilik bir ilçe. Böyle büyük bir felaket grömedim ben" ifadelerini kullandı.

 

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan Mücadeleci İşçiler Cephesi: Her türlü yardıma hazırız! Yalnız değilsiniz!

SONRAKİ HABER

Türkiye nüfusu 85 milyon 279 bini geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa