SES: Sağlık hizmeti için acilen konteynerler ve sahra çadırları hizmete açılmalı
SES: Artçı depremlere dayanıksız olacak sağlık kurumlarında hizmet verilmemeli, acilen sağlık hizmeti sunumu için konteynerler ve sahra çadırları hizmete açılmalıdır.
Hatay'da yıkılan binanın enkazından bir kişi yaralı olarak çıkarıldı. | Fotoğraf: Sezgin Pancar/AA
Sağlık Emekçileri Sendikası(SES), depremin ilk iki günü için dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı. Sağlık kurumları için çok hızlı bir hasar tespit çalışması yapılması gerektiği belirtilen açıklamada, “Artçı depremlere dayanıksız olacak sağlık kurumlarında hizmet verilmemeli, acilen sağlık hizmeti sunumu için konteynerler ve sahra çadırları hizmete açılmalıdır. Acil cerrahi branşlarda yer alan sağlık emekçilerinin açığı giderilmelidir. Yine bu kapsamda kan ürünleri ve cerrahi malzemelerin temin edilmesi gerekmektedir. Acillerin kapasitesi güçlendirilmelidir” denildi.
Yapılan açıklamada, depremin şiddeti ve kapsadığı alanın çok büyük olması toplumsal dayanışma ağının acilen örülmesini gerektirdiği vurgulandı. Depremin ilk iki gün için birkaç hususa dikkat çekilen açıklamada ülke genelinde sağlık hizmetlerinde pandemi döneminde olduğu gibi kapasite sınırlamasına gidilmesi gerektiği, depremin etkilerinin yoğun yaşandığı illere sağlık personeli takviyesi yapılması gerektiği vurgulandı.
“ACİLLERİN KAPASİTESİ GÜÇLENDİRİLMELİ”
Sağlık kurumları için çok hızlı bir hasar tespit çalışması yapılması gerektiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Artçı depremlere dayanıksız olacak sağlık kurumlarında hizmet verilmemeli, acilen sağlık hizmeti sunumu için konteynerler ve sahra çadırları hizmete açılmalıdır. Acil cerrahi branşlarda yer alan sağlık emekçilerinin açığı giderilmelidir. Yine bu kapsamda kan ürünleri ve cerrahi malzemelerin temin edilmesi gerekmektedir. Acillerin kapasitesi güçlendirilmelidir. Son günlerde basına ve kamuoyuna yansıyan yaşanan ilaç krizinden depremden etkilenen illerde herhangi bir ilaç sıkıntısı yaşanmaması için gerekli tedbirler alınmalıdır. Hayatını kaybedenlerin kayıt altına alınması, cenazelerin korunması için yeterli sayıda ceset torbası ve soğuk hava deposu temin edilmelidir. Özellikle deprem bölgesinde enkaz altında çıkarma çalışmalarının yapıldığı bölgelerde devlet erkanının gittiği anlarda çalışmalar adeta durmakta, etrafta güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkmakta, yerel yöneticiler ve güvenlik görevlileri giden heyetlerle ilgilenmek zorunda kalmaktadır. Bu nedenle üst düzey resmi heyetlerin gittikleri bölgelerde sahayı gezmek yerine kriz merkezlerinin başında olmaları ve oradan çalışmaları koordine etmeleri çok daha faydalı olacaktır. Yakınlarını arayanlar için hastanelerde görevlilerin belirlenmesi sağlık emekçilerinin işlerini daha kolay yapmalarını sağlayacaktır.”
“BAKANLIĞI EMEK MESLEK ÖRGÜTLERİYLE KOORDİNELİ ÇALIŞMAYA DAVET EDİYORUZ”
Halkın hasarlı binalara girmemeleri, kurtarma çalışmalarını sekteye uğratacak yerlerde bulunmaması gerektiği vurgulanan açıklamada, “Özellikle bu akşam için barınma, beslenme ve ısınma sorunlarının çözümü hayati önemdedir. İlk iki gün yaşanan en büyük sıkıntı bilgiye erişimdir. Bu nedenle sağlıklı bilgi temini için kurumların eşgüdüm halinde çalışması gerekmektedir. Sağlık Bakanlığını da iş kolumuzdaki emek ve meslek örgütleri ile koordineli çalışmaya davet ediyoruz” denildi. (Ankara/EVRENSEL)