JMO Osmaniye Raporu: İl merkezi binalarının altında diri fay hatları var
JMO’nun Osmaniye deprem raporunda Osmaniye’nin il merkezindeki binaların altından diri fay geçtiği belirtilerek deprem zararlarından etkilenmemek için bir dizi önlem alınması gerektiği belirtilmişti.
Fotoğraf: AA
Jeoloji Mühendisleri Odası’nın Osmaniye deprem raporunda Osmaniye kent merkezi dahil Toprakkale ve Düziçi ilçe merkezleri ile 18'a yakın köy/belde ile il merkezinin güneybatısında yer alan organize sanayi bölgesi ile bazı barajların aksları fay hattı üzerinde veya çok yakında bulunduğu belirtilerek; “Tarihsel dönemde çok sayıda yıkıcı depremle karşı karşıya kalan Osmaniye ilimizin deprem zarar|arından etkilenmesinin önlenmesi amacıyla bir dizi çalışmayı acilen başlatması gerektiği düşünülmektedir” denilmişti.
Osmaniye ilinin jeolojik açıdan Amanos Dağ (Nur Dağ) sırasının batı eteklerinde ve Çukurova olarak bilinen geniş tarım alanlarının bulunduğu zayıf mühendislik özelliklerine sahip alüvyon birimleri üzerinde yer aldığına işaret edilen raporda şöyle denilmişti; “Bu bölge fayların yoğun olduğu bir coğrafyada yer alır. Osmaniye ve yakın çevresi tarihsel (1900 öncesi) ve aletsel (1900 sonrası) dönemlerde yıkıcı depremler ile sarsılmış ve önemli hasara uğramışlardır. Jeolojide bir temel kural vardır: Bir yer geçmişte depremlerden etkilenmiş ise gelecekte de etkilenecektir.”
Osmaniye’nin zayıf bir zemine sahip olmanın, bu nedenle de olası bir depremde şiddetle sarsılacak olmanın yanı sıra, il merkezindeki binaların altından diri fay geçmesi nedeniyle de ayrıca risk taşıyan illerden biri olduğu belirtilen raporda; “Bu nedenle Osmaniye’nin 6,5’dan büyük bir olası depremde hem depremin yaratacağı şiddetli sarsıntı hem de yüzey faylanması tehlikesi nedeniyle hasar alması ihtimali vardır” denilmişti. (HABER MERKEZİ)