‘Fay hattı var’ uyarısının yapıldığı Hatay Havalimanında pist paramparça oldu
Maraş Pazarcık’taki deprem birçok ilde büyük yıkıma neden olurken kamu binaları yıkıldı. ‘Fay hattı var’ uyarısının yapıldığı Hatay Havalimanının pisti de paramparça oldu.
Hatay Havalimanı | Fotoğraf: DHA
Maraş Pazarcık’taki deprem birçok ilde büyük yıkıma neden olurken kamu binaları yıkıldı. ‘Fay hattı var’ uyarısının yapıldığı Hatay Havalimanının pisti de paramparça oldu!
Depremden etkilenen illerden Hatay’da havalimanının pistinde tahribat oluştu. Hatay Havalimanının pistinin enine doğru yarıldığı, asfaltın kalktığı görüldü. Hatay Havalimanı o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 2007’de açılmıştı. Havalimanı, zaman zaman aşırı yağışlarla birlikte ‘kurutulan’ gölün sularının yükselmesi sonrası kullanılamaz hale geliyordu.
İHALESİ, YAPILIŞI BÜYÜK TARTIŞMA KONUSU
Hatay Havalimanının ne kadar yanlış planlandığını, Orman Yüksek Mühendisi Özer Özgüç 2012 yılında Gazeteci Mehveş Evin’e anlatmıştı: “Hatay Havalimanının yapımı ilk kez 2000’de gündeme geldi. Mustafa Kemal Üniversitesinin (MKÜ) hazırladığı ÇED raporuna göre “Kuş falan yok”tu. Büyük tartışmalar koptu. O zamanki Çevre Orman Bakanlığı, kuş göçü hakkında bir yıl süreli bir bilimsel araştırma yapılması ve buna göre karar verilmesi sonucuna vardı. Bu defa çalışmayı Kuş Araştırmaları Derneği (KAD) yaptı. Hatay’ın kuş göçleri açısından olağanüstü önemini gözler önüne serdi. Yılın en az beş ayında ciddi çarpışma riski oluştuğundan yola çıkarak, söz konusu dönemlerde uçuş yapılmamasını önerdiler. Birkaç gün sonra gazeteler Çevre Bakanlığının, MKÜ’nün hazırladığı ÇED raporunu onayladığını yazdı! Havaalanı, 2001 yılında 15 trilyon keşif bedeliyle ihale edildi. Ancak Adana Bölge Mahkemesi, 2003’te yürütmeyi durdurma kararı aldı. Çevre ve Orman Bakanlığı, sivil toplumun uyarılarına rağmen yeni bir ÇED raporuyla inşaatın devamına imkan tanıdı. Havaalanı, hem teknik, hem bilimsel açıdan yanlış yerde, bile bile yapıldı.”
KAYNAK HEP ‘MEGA’ PROJELERE!
Depremle birlikte pistin deprem bölgesi üzerine yapıldığı da ortaya çıkmış oldu. Bianet’e konuşan TMMOB’ye bağlı Mimarlar Odası Hatay Şubesi Başkanı Mustafa Özçelik, Antep Pazarcık’ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin, Hatay’da bu kadar çok yıkıma neden olmasını “Bizler, sürekli olarak deprem konusunda uyardık, önceliğin hasarlı binalara verilmesini ve güçlendirme çalışmaları yapılması gerektiğini söyledik, ancak var olan kaynaklar mega projelere aktarıldı. Yıkımın bu kadar büyük olmasının nedeni bu bakış açısı” sözleriyle anlattı. “Hem üzgünüm hem de tüm uyarılımız dikkate alınmadığı için çok öfkeliyim” diyen Özçelik, Bizim uyarılarımızı dikkate almak yerine, halkın gözüne daha şirin gelen, mega adı altındaki projelere önem verdiler. Var olan kaynaklarımız bu projelere aktarıldı. Oysa güçlendirilmesi gereken binalara aktarılsaydı, sonuç böyle olmayabilirdi” ifadelerini kullandı.
“DEFALARCA UYARDIK, DİNLEMEDİLER”
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan da “Biz Hatay’daki havalimanı yapılmadan önce defalarca uyardık ‘Fay hattı burası, burada havalimanı yapmayın’ dedik. Fakat uyarılarımız dikkate alınmadı. Şimdi pistin fotoğrafları geldi, pist paramparça olmuş” dedi. (HABER MERKEZİ)