Mata Otomotiv işçisi baskılara tepkili
Mata Otomotiv’de çalışan bir işçi, banka promosyonu sözleşmesinin kendileriyle paylaşılmasını istediği için işten atıldığını belirtti.
Mata Otomotiv işçileri
Fotoğraf: Evrensel
İstanbul Tuzla’da bulunan Mata Otomotiv’de çalışan bir işçi, banka promosyonu sözleşmesinin kendileriyle paylaşılmasını istediği için işten atıldığını belirtti. Fabrika içerisinde bölüm değişiklikleri ve işten atma tehditlerinin yoğunlaştığını belirten Birleşik Metal-İş üyesi Mata işçilerine geçtiğimiz günlerde fabrika yönetimi tarafından gönderilen mesajda “Altını çizerek belirtmek isteriz ki; işveren ve sendika olarak karşılıklı mutabakata varıp anlaşmaya vardığımız sözleşmemizin koşullarına uymama konusunda ısrarcı bir tutum içine giren, diğer çalışanları işverene karşı haksız yere kışkırtan ve işyeri barışını bozan kişiler hakkında hukuki işlemler tesis edilecek, kanun ve uygulamadan doğan haklar kullanılacaktır” dendi. Bu mesajı tehdit olarak gördüklerini belirten işçiler, 2016’da fabrikayı işgal ederek sendikalaştıklarını hatırlatıyor, sendikacıların sessiz kalmamasını istiyor.
Promosyon sözleşmesinin işçilerle paylaşılması için imza toplayan ve tazminatsız işten atılan işçi, “TİS sürecinde de tepki göstermiştim. Sendikayı eleştirdiğim zaman bana yaklaşımlar değişti. Son dönemde de promosyon sözleşmesini görmek istediğimizi söyledik. Göstermeyeceklerini söylediler. Biz de imza toplamaya başladık. Hemen tutanaklar tutup işten çıkardılar. Tazminatımı da vermediler. Şube başkanını aradım, telefonlarımı açan olmadı. Baştemsilci bir kere konuştu benimle, sonra o da iletişimi kesti. Amirler ‘İşyeri yönetimi senin sendikayla olan probleminden rahatsız, bizi de etkiliyor’ dedi. Sonra da benim için Türk Metal’i örgütlüyor diye karalama başlattılar. Ben sendikacıları eleştirdim, işimden oldum” dedi.
BEKLENTİMİZ SENDİKANIN HESAP SORMASI
İşçilere gönderilen mesaja ilişkin konuşan başka bir Mata Otomotiv işçisi de şunları söyledi: “Fabrika yönetimi uzunca bir mesaj gönderdi. Toplu iş sözleşmesine aykırı olarak hareket ediliyormuş. Arkadaşlarımız sendika yönetimini eleştiriyor diye işinden oluyor. TİS döneminde 3 yıllık sözleşmeyi siz kabul etseniz ben kabul etmem diyen sendika şubesi, 50 kuruş karşılığında 3 yıllık sözleşme imzaladı. Mata’da fabrika yönetimi istedikleri işçiyi kendi bölümü dışındaki bölümlere gönderebiliyor. Beğenmezsen kapı orada diyorlar. Sadece mesajla tehdit değil, her gün amirler tarafından tehdit ediliyoruz. Sendikasız fabrikalarda bile bu kadar rahat bölüm değişiklikleri yapılmazken, biz dibin dibini yaşıyoruz. Tazminatınızı verelim, kim çıkar diye sorsanız, 200-300 işçi tek kelime etmeden işten ayrılır. Çünkü huzurlu değil kimse. Ama tazminatım yanmasın diye işi de bırakamıyor, ses çıkartmaya da çekiniyor. Böylesi bir çalışma ortamı yaratılırken, sendika sadece izledi. Şimdi de açıktan tehdit ediliyoruz. Beklentimiz sendikanın ‘Sen kimsin de benim işçimi tehdit ediyorsun’ diye hesap sorması. Ama bizimkiler susuyor. Yani bu mesajı onaylıyorlar. Yarın da ‘Ek zam görüşmeleri var, önce bu işe yoğunlaşalım’ derler.”
"MESELE DAHA FAZLASINI ALMANIN YOLUNU ARAMAK"
Geçtiğimiz ay banka promosyonu için işçiler taleplerini dile getirmişlerdi. Fabrika yönetiminin 14 bin liralık promosyon ödeneceği açıklamasından sonra, sendika temsilcileri WhatsApp üzerinden kabul edip etmeme seçenekleriyle anket yapmıştı. Birçok fabrikada 25-30 bin lira promosyon alındığını belirten Mata işçisi, “Patron neye göre bu rakamı söyledi kimse bilmiyor. Bunu merak eden arkadaşımız da işinden edildi. Bu yüzden fabrika yönetimi böyle tehditvari bir mesaj attı. Yani kimse bir şey sormasın, hiçbir şeyi merak etmesin, sesini çıkarmasın diye önce işten atıyorlar, sonra da tehdit ediyorlar. Herkes hakkını hukukunu iyi biliyor. 5 bin lira verselerdi de kabul edilirdi. Çünkü insanlar geçinemiyor. Burada sorun daha fazlasını alabilmenin yolunu aramak yerine, çok da uğraşmayalım diye düşünülmesi” ifadelerini kullandı.
"CENGİZ MAKİNE’DE SENDİKA DEĞİŞTİRMİŞTİK"
Mata Otomotiv’den önce Cengiz Makine’de çalışan bir işçi, 2012 yılınca Türk Metal’den istifa ederek Birleşik Metal-İş’e geçtiklerini hatırlattı. Mata işçisi, “O dönem bize mücadele edecek sendikalar lazım diye Türk Metal’den istifa edip, Birleşik Metal-İş’e üye olduk. Çünkü patronla uzlaşan değil, işçinin ekmeğine sahip çıkan, sorunlarımızı çözen, bizi muhatap alan bir sendikayı seçtik. Ama beklediğimiz gibi olmadı. Herkes korkmuş, bastırılmış, hatta yanındaki arkadaşını yönetime şikayet ederek prim yapmaya çalışıyor. Sendikalıyız ama örgütlü değiliz” dedi.
"2016’DA FABRİKAYI İŞGAL ETMİŞTİK"
Geçtiğimiz yıl Mata’da birçok kez işten atmaların yaşandığını belirten bir işçi, “Mata’da önce temsilci adayları sonra seçilen baştemsilci işten atıldı. Yanı başımızda Valfsan’da da temsilci adayını işten attılar. Aynı bölgede bulunan AKS Otomotiv’de de temsilci adayları ve sendika komitesi işten atıldı. Isuzu fabrikasında da temsilci adayı işten atıldı. Bunlar tesadüf olabilir mi? Nerede öne çıkan, mücadeleci işçi varsa hepsi birer birer fabrikalardan atılıyor. Neden diğer şubelerde buna benzer haberler duymazken sadece bizim şubede böyle olaylar yaşanıyor? Önümüzdeki dönemde de seçim olacak. Çoğu fabrikanın memnun olmadığı bir şube yönetiminin karşısına neden başka bir aday çıkmıyor? Burada fabrika yönetiminde olan bazı kişiler, temsilciler belirlenirken kendisine yakın kişileri seçtiriyor. Onlarla hareket etmeyen baştemsilciyi de bir yol bulup işten çıkardılar. Bu kadar tuhaflığın olduğu yerde susmak da zor oluyor. Konuşsan işsiz kalıyorsun. 2016 yılında işgal edip sendikayı getirdiğimiz fabrika, bugün sesini çıkartanı işten atarıma kadar geldi” ifadelerini kullandı.
ŞUBE BAŞKANI ATMACA: İŞÇİLERİN YÜZDE 80’İ KABUL ETTİ
Konuyla ilgili görüştüğümüz Birleşik Metal-İş İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Özcan Atmaca, sözleşmenin şeffaf bir şekilde yapıldığını söyleyerek, “Bu sözleşmeler sonuçta bankalar ve işverenler arasında yapılan sözleşmeler oluyor. Banka promosyonları için işverenin 14 bin lira gibi bir teklifi oldu. Biz de bu teklifi WhatsApp gruplarında oylamaya sunduk. Bu teklifi yeterli bulmamaları durumunda 1.5 yıl bekleyip daha yükseğini alabileceğimizi de söyledik. İşçilerin neredeyse yüzde 80’i bu teklifi kabul etti. 14 bin lirayı almak istedi. Biz de promosyon sözleşmesini kabul ettik” dedi.
Banka promosyonları sözleşmesinin detaylarını öğrenmek için imza toplayan bu nedenle patron ve sendikanın kendisini işten attığını ifade eden işçinin söylemlerine ilişkin ise şu yanıtı verdi: “İşten atılan işçiyi tanıyorum. Kendisine de ulaşmaya çalıştım ancak telefonlarımı açmadı. Rahatlıkla ulaşılabilen biriyim, eğer bir kere aramış olsaydı sorularının yanıtını alırdı. Asıl maksadı promosyon sözleşmesinden çok şubeyi kötüleyip karalamak. Kişinin sosyal medya paylaşımları da bu yönde. Sabah akşam şubeyi kötüler cinsten paylaşımlar yapmakta. İşten atılma gerekçesi de imza topluyor olması değil. İşe geç kaldığını, iş yapmadığını işçiler de biliyor. İşten atılma nedeni bu. Hatta biz araya girmek istedik, işten atılmasının önüne geçmek istedik ancak olmadı.”
Şube olarak işçilerle beraber hareket ettiklerini ifade eden Atmaca, “İşçiler olmadan bir karar almamız mümkün değil. Zaten böyle yapmazsak sermayeye karşı mücadele etmemiz de mümkün olmaz. TİS süreci dahil bütün hamlelerimizi işçilere danışarak yaptık. Böyle olmaya da devam edecek” ifadelerini kullandı.(İstanbul/EVRENSEL)