06 Şubat 2023 18:03
Son Güncellenme Tarihi: 06 Şubat 2023 22:32

Ölümler artıyor AFAD bağış çağrısı yapıyor: Kaynaşma kültürü çok yüksek olan bir milletiz

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, vatandaşların yoğun bir şekilde bağış yapma isteğinin olduğunu söyleyerek AFAD'la anlaşmalı bankalar ve SMS yoluyla bağış yapma çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Utku Uçrak/AA

Paylaş

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Maraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerdeki arama kurtarma çalışmalarına ilişkin yeni bilgiler verdi. Vatandaşların yoğun bir şekilde bağış yapma isteğinin olduğunu söyleyen Tatar, AFAD'la anlaşmalı bankalardan ve SMS yoluyla bağış yapma çağrısı yaptı.

Tatar, Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen depremlerle ilgili AFAD Acil Durum Yönetim Merkezinde saat 22.00 itibariyle basın toplantısı düzenledi.

Afet bölgesinde 30 vali ve 47 kaymakamın görevlendirildiğini kaydeden Tatar, arama kurtarma çalışmalarına ilişkin, "Bölgede görevlendirilen toplam arama ve kurtarma personel sayısı 9 bin 698. Bunlara ilave olarak AFAD gönüllülük sistemi içerisinde oluşturulan yerel destek ekipleri var. 3 bin 838 AFAD gönüllüsü, 1886 yerel destek ekibi, 2 bin 867 korucu yerel destek ekibi ve 1285 deprem bölgesindeki illerden yerel destek ekipleri şu anda bölgede arama kurtarma faaliyetlerine devam ediyorlar" diye konuştu.

Tatar, 1511 iş makinesi ve 216 aracın arama kurtarma çalışmalarında görevlendirildiğini belirtti.

Yurt genelindeki AFAD il müdürlüklerinin teyakkuz halinde olduğu bilgisini paylaşan Tatar, afet bölgesindeki illere toplam 250 milyon TL acil durum ödeneği gönderildiğini açıkladı.

Can kayıplarının arttığını ifade eden Tatar, "An itibarıyla yaşamını yitiren vatandaşımızın sayısı 1651, yaralı sayısı 11 bin 119, yıkılan bina sayısı 5 bin 606. Arama kurtarma ekiplerimizin yoğun çabaları sonucunda enkazdan çıkarılan vatandaşımızın sayısı 6 bin 445." dedi.

BAĞIŞ ÇAĞRISI YAPTI

Çok yoğun bir şekilde vatandaşların deprem bölgesine bağış yapma isteği olduğunu söyleyen Tatar AFAD'a bağış yapma çağrısı yaptı. Tatar şu ifadeleri kullandı:

"Bizler tabii toplum olarak bu tür zor günlerde bir araya gelmeyi çok iyi becerebilen, kaynaşma kültürü çok yüksek olan bir milletiz dolayısıyla AFAD'ın bağış hesapları var o hesaplar sürekli olan hesaplar ama özellikle bu tür afet dönemlerinde tabii doğal olarak daha çok öne çıkıyor. Özellikle bağış yapmak isteyen vatandaşlarımızın AFAD'ın şu anda web sayfasında bulunan aynı zamanda Twitter hesabından da yayınladığımız farklı farklı bankalar üzerinden bağış yapabilecektir."

AFAD BAŞKANI SEZER'E GÖRE ULAŞILAMAYAN BÖLGE YOKMUŞ

AFAD Başkanı Yunus Sezer saat 17.23'te gerçekleştirdiği açıklamada Maraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlere ve gelişmelere ilişkin bilgi verdi. Sezer, depremin ardından 130 artçı deprem olduğunu ifade etti.

Gazetecilerin sorusu üzerine cevap veren Sezer, ulaşılamayan bölgelerin olmadığını öne sürdü. Ancak gelen bilgiler özellikle Hatay'da enkaz altında yardım bekleyen yurttaşların olduğu yönünde. Sezer ise ulaşılan bölgelere takviyelerin gerçekleştiğini söyledi.

Sezer soru üzerine, "Azerbaycan dahil olmaz üzere 40'ın üzerindeki ülkeden bize yardım talebi var" şeklinde konuştu.

CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir ise katıldığı Artı Gerçek yayınında  "Ne su istiyoruz ne yemek. Arama kurtarma ekibi istiyoruz. Arama kurtarma ekibi yok. Dünyanın neresinde varsa talep ediyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

5 BİN 606 BİNA YIKILDI

Günün ilerleyen saatlerinde AFAD yetkililerinden açıklamalar gelmeye devam etti.

Saat 21.00 itifariyle açıklama yapan AFAD Deprem Risk Azaltma Müdürü Orhan Tatar, "Bölgede 9 bin 618 personel görev yapıyor. Yıkılan bina sayısı 5 bin 606, 6445 kişi enkazdan çıkartıldı" ifadelerini kullandı.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bazı üniversitelerde eğitime ara verildi, yurt ve kampüsler depremzedeler için kullanılacak

SONRAKİ HABER

İskenderun Limanı'nda depoda yangın çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa