Enkazlar ortada, depremzedeler açıkta, devlet nerede?
Birçok yerde yurttaşlar, enkaz altında kalanları kendi imkanları ile çıkarmaya çalışıyor. Barınma ve ısınma koşullarının yetersiz kaldığı, elektrik, su, yakıt sorunu yaşandığı bilgileri geliyor.
Maraş'ta sokakta kalan depremzedeler | Ekran görüntüsü MA'nın videosundan alınmıştır.
10 il ve ilçede meydana gelen deprem nedeniyle, birçok yerde enkaz altında yardım bekleyenler var. Depremden kurtulanlar ise barınma, ısınma ve beslenme sorunları yaşıyor. Bazı istasyonlarda yakıt bitmiş durumda ve yeraltı depoları ve bağlantı noktaları çökmüş durumda.
MARAŞ: HALK ENKAZ KALDIRMAYA ÇALIŞIYOR
Mezopotamya Ajansı muhabirleri Abdurrahman Gök ve Azad Altay depremin merkez üssü olan Maraş'ın Pazarcık ilçesinden halkın gönüllü olarak enkaz kaldırmaya çalıştığını aktardı.
"HERKES GÖÇÜK ALTINDA, BATTANİYE, ÇADIR YOK"
Deprem sonrası MAraş'taki durum hakkında gazetemize bilgi veren CHP Maraş Milletvekili Ali Öztunç AFAD ekiplerinin yeni yeni geldiğini belirterek, “Herkes göçük altında, battaniye çadır gibi bir şey yok” dedi.
"SES VERİYORLAR, KONUŞUYORUZ AMA BİR ŞEY YAPAMIYORUZ"
Maraş’ta arama çalışmalarına katılan Mehmet Gedik Artı TV'ye, “350 hanelik köyümüz var. Yüzde 90’ı harap olmuş durumda. İnsanlar sabah 4’ten beri aç, susuz ve perişan... Polisi, AFAD’ı aradık ama daha kimse gelmedi. Göçük altında en az 30 insanımız var. 112 düşmüyor. 'Jandarma kendi imkanlarınızla çabalayın' dedi. 10 yaşında bir çocuğumuzu kaybettik. Nerede bu devlet? Ses veriyorlar. Konuşuyoruz ama bir şey yapamıyoruz. Beton yığını... İnsanlar yağmurun altında ateş yakmış, ısınmaya çalışıyorlar. Kendi imkanlarımızla yalnızca bir kaç kişiyi çıkardık yaralı olarak” dedi. (HABER MERKEZİ)
ADIYAMAN: SU, ELEKTRİK VE ŞEBEKELER KESİK
Ard arda depremler nedeniyle Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde onlarca bina ve işyeri yerle bir oldu. Kente ulaşımın sağlandığı tüm yollarda derin yarıklar oluştu, araç sürücüleri yollardan geçmekte zorluk çekti. MA'nın haberine göre deprem sonrasında telefon şebekeleri kesildi. İletişimin kısıtlı olduğu kentte, su ve elektrikler de depremin meydana geldiği ilk dakikalardan bu yana kesik. İlçede arama ve kurtarma ekibi bulunmuyor. Kent merkezi ve ara sokaklarda enkaz altında kalanlar, halk tarafından kurtarılmaya çalışılıyor. Tüm iş yerlerinin kapalı olduğu kentte fırınlar da hizmet vermiyor.
YAKTIKLARI ATEŞ ETRAFINDA ISINIYORLAR
Deprem nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan yaşlı, çocuk ve kadınlar yağışlı havada ara sokaklarda yaktıkları odunlarla ısınmaya çalışıyor. Depremin şokunu yaşayan yurttaşlar, kentte herhangi bir yardım gelmemesine tepkili.
Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan depremzedelerden İbrahim Duran “Hani konteynır? Hani AFAD? Soğuktan donacağız, depremden değil. Nasıl ısınacak bu insanlar? Biz kimseyi görmedik. Hiçbir yetkili yok. Sadece Gölbaşı Belediyesi çalışıyor. Bir tane resmi yetkili kimse yok. Yazıktır Günahtır” dedi.
Gazeteci İrfan Aktan Twitter hesabından paylaştığı videoda Adıyaman merkezde hala kurtarılmayı bekleyen kişiler olduğunu bildirdi.
February 6, 2023
"KURTARMA EKİPLERİNE İHTİYAÇ VAR"
CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Evrensel'e yaptığı açıklamada yüzlerce binanın göçtüğünü belirterke, “Adıyaman’ın en acil olarak arama kurtarma ekiplerine ihtiyacı var. Göçük altında kalan insanların yardım çığlıklarını duyuyoruz” dedi. Hava koşullarının çok kötü olduğunu vurgulayan Tutdere, “Vatandaşlar dışarıda, çadırlar yetersiz. Akrabalarına gidemeyenler arabalarda, toplanma merkezlerinde bekliyor” şeklinde anlattı. (HABER MERKEZİ)
HATAY: KENT KARANLIĞA GÖMÜLDÜ, SAATLERDİR YARDIM YOK
Gazeteci Hasan Sivri, Hatay'ın Samandağ ilçesinde elektrik olmadığını kentin karanlığa gömüldüğünü belirtti.
Sosyal medyada Antakya'dan çok sayıda yardım çağrısı paylaşılıyor. Paylaşımlarda halk enkaz altında kalanlar için yardım gelmediğinden şikayet ediyor. Kentte ayrıca temel gıda maddelerinin temininde de sıkıntı yaşanıyor.
February 6, 2023
Hatay'da şimdiye kadar tespit edilen bin 278 binanın yıkıldığı kente halen yardım ekipleri ulaşabilmiş değil. Deprem bölgesinde bulunan CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, Evrensel’e verdiği bilgide “Antakya merkez, Defne merkez, Samandağ merkez, İskenderun merkez, Kırıkhan merkez her biri neredeyse yerle bir olmuş durumda. 14 saattir biz yardım bekliyoruz. Bu saat oldu yardım ulaşmış değil. Hayatta kalan vatandaşlar dışarıda, donacak durumdalar. Yemek yok, su yok, elektrik yok. Defne ilçesine, Samandağ ilçesine daha bir ekip giremedi. Antakya, Samandağ ve Defne’de durum çok kötü. Çadır kurulmuş değil, telefonlar pek çok noktada çekmiyor” dedi.
Topal ayrıca "Bu akşam yatılabilir diyebileceğimiz tek bir bina yok. Antakya, Kırıkhan, Defne, Samandağ, İskenderun yerle bir olmuş. On binlerce vatandaş enkaz altında bekliyor. 14 saattir Samandağ’a, Defne’ye bir ekip gelmedi. Antakya’ya bir ekip geldi" paylaşımında da bulundu.
"AFAD YOK"
Yine bir katıldığı bir televizyon programında konuşan Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel ise "AFAD'dan görevli yok. Kendi çabamızla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Şu an hava çok soğuk, barınma sıkıntımız var. Fırınlar kapalı. Bakkallar, marketler kapalı. Bir anlamda çocukların özellikle beslenmesinde sıkıntı çekiyoruz. Sağlam, sıfır binalar bile çatlak içinde, oturulması mümkün değil. Kötüyüz, çok kötüyüz. Enkaz altında bir sürü insan var, canlı mı değil mi bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.
ULAŞIM SORUNU
Antakya ilçesindeki Armutlu ve Cebrail mahallelerinde çok sayıda bina yıkılırken, bölgeye ulaşım sağlamakta zorluklar yaşanıyor. Elektrik, doğal gaz ve suların kesildiği bölgede, bina enkazları yolları kapattı, araç trafiğinde aksamalar oldu. Kurtarma ekipleri de saatlerde sonra bölgeye ulaşabildi.
"SAHRA HASTANELERİ KURULMALI"
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hal Tv yayınında hastaların durumuna dikkat çekti, "Hastalar zor durumda. Hatay'ın belli noktalarına sahra hastaneleri kurulmalı" dedi.
ANTAKYA: SUYA, ISINMAYA, ÇADIRA HERŞEYE İHTİYACIMIZ VAR
Halk TV canlı yayınına bağlanan Antakya Küçükdalyan mahallesinden depremzede Gamze Atmaca, “Evimiz yıkıldı, komşularımızı kaybettik. Evden son anda çıktık. Yetkililerden gelen bir şey yok, kendi imkanlarımızla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Enkaz altında kalanlar var, kalabalığız ve küçük çocuklarımız var. Şu an sokaktayız ve emanet araçlarda kalmaya çalışıyoruz. Burada suya, ısınmaya, çadıra, her şeye ihtiyacımız var. İnternet ve telefonlar doğru düzgün çekmiyor” diyerek sesini duyurmaya çalıştı. (HABER MERKEZİ)
{{481320}}
ANTEP: BARINMA VE GIDA SORUNU SÖZ KONUSU
Antep’ten muhabirimiz Mesut Baylav’ın aktardığına göre, depremin etkisi artarak sürüyor. Bir kaos halinin hakim olduğu şehirde, artçı sarsıntılardan dolayı vatandaşlara evlere girilmemesi uyarıları yapılıyor. Ancak vatandaşların dışarıda kalması için şu saate kadar hiçbir önlem alınmış değil. Soğuk havanın etkili olduğu Antep’te vatandaşlar sokakta kendi imkanlarıyla yağmur ve kar yağışı altında beklemeye çalışıyor. Çadırların ya da konteynerlerin yetersiz olduğu şehirde vatandaşlar riskli binalara dönmek zorunda bırakıldı.
Antep’te en acil ihtiyaçlar çadır, konteynır ve temel gıda. Şehirde fırınlar kapalı ve vatandaşlar ekmeğe dahi ulaşamıyor. Bir çok noktada elektriklerin kesik olduğu şehirde yakıt sıkıntısı da yaşanıyor. Benzin istasyonlarında uzun kuyruklar oluşmuş durumda. Araçlarda kalan vatandaşlar yakıt yokluğu nedeniyle ısınamıyor.
Arama kurtarma çalışmalarının yetersiz olduğu şehirde akşam saatleri olmasına rağmen hâlâ çalışmanın başlamadığı yerler var. Bu geceyi karlı bir havada dışarıda geçirecek Antepliler, barınma ve gıda sorununun çözülmesini bekliyor.
Öte yandan İslâhiye ve Nurdağı ilçeleriyle sağlıklı bağlantı kurulamıyor. (Antep/EVRENSEL)
MALATYA: EN TEMEL İHTİYAÇLAR YOK
Depremin ardından Malatya’daki durumu gazetemize anlatan Berkay Yeğin ikinci depremin daha çok hasar oluşturduğunu ve şehrin tahliye edilmeye başlandığını belirtti. Yeğin "Başka şehire gitme imkanı olmayan vatandaşlar geceyi ateş başında geçirmeye çalışıyor. AFAD 5 ayrı bölgeye çadır ulaştırdığı bilgisini verdi ama birçok yerde çadır, battaniye gibi en temel ihtiyaçlar yok” dedi.
Malatya’daki depremzedelerin durumunun kötü olduğuna dikkat çeken Yeğin, “İnsanlar içme suyuna, ekmeğe bile ulaşamıyorlar şu anda. Bunun yanı sıra tuvalet, toplanma alanı ve ulaşım sıkıntıları da çok büyük. İnsanların gıdaya ulaşması için herhangi bir yardım olmadığı gibi açık market de yok” şeklinde anlattı.
Malatya’nın Akçadağ ilçesi Ören Mahallesindeki durumu anlatan Sinancem Alikoç ise mahallede bulunan 2 okul binasından birinin yıkıldığını, diğerinin ise hasar gördüğünü söyledi. Mahallede çok sayıda ölü olduğunu söyleyen Sinancem, “Buraya herhangi bir yardım veya yetkili gelmedi. Çadır gibi temel yardımlar da gelmedi. Arabası olanlar arabasında, olmayanlar ise ateş yakarak geceyi geçirmeye çalışıyor” dedi. (Malatya/EVRENSEL)
ADANA: DEPREMZEDELER TOPLANMA ALANLARINDA ZORLUKLARLA KARŞI KARŞIYA, ÇADIRA İHTİYAÇ VAR
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut Evrensel'e yaptığı açıklamada Çukurova ilçesi ağırlıklı olmak üzere 24 civarında yüksek katlı binanın yıkıldığını belirtti. Barut, “Çok sayıda vatandaşımız enkaz altında. Resmi rakamlara göre 58 vatandaşımız vefat etti, 800’e yakın vatandaşımız da yaralı fakat her geçen saniye kayıp sayımız artıyor. Binalar çok yüksek olduğu için enkaz kaldırma çalışmalarımız güçlükle ilerliyor” dedi.
Havanın çok soğuk ve yağışlı olduğuna dikkat çeken Barut, “Çadırlar kuruldu ve toplanma alanlarına çorbalar götürüldü. Soğuktan dolayı ısınmayla ilgili sıkıntılar yaşanıyor” diye anlattı. Belediye ve AFAD’ın alanda çadır kurma ve toplanma alanları belirlemeye çalıştığını ve yardımları ulaştırmaya çalıştığını anlatan Barut, “Yardımların ulaşamadığı yerlere ulaşmaya çalışıyoruz. Büyük ölçüde çadır, battaniye gibi ihtiyaçları karşılamaya çalıştık. Belediye’ye ya da AFAD’a haber verilen acil ihtiyaçları ilk elden halletmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Barut halkın evlerine girmek istemediğini, bu sebeple daha çok çadıra ihtiyaç duyulacağını vurguladı.
Adana Büyükşehir Belediyesi, Seyhan ve Çukurova ilçe Belediyeleri halkı,Taziye Evleri, Kreşler, Spor Tesisleri,Kapalı Semt Pazarları, Kırsal Kalkınma Müdürlüğü Yerleşkesi,Yaşar Kemal Kültür Merkezi, gibi toplanma alanlarına yönlendiriyor. Tesislerde battaniye, çorba, kumanya, çay, su gibi temel ihtiyaçların bulunduğu da belirtiliyor.
Adana'dan muhabirimiz Halil İmrek aktarıyor: "Fuar alanı toplanma merkezlerinden biri ancak alan önceden düzenlenmemiş. Depo alanında bolca sandalye var ama önceden dizilmediği için insanlar düzensiz şekilde alır durumda. Görünürde su ve çay yok. Fuar zamanları sıcak olan alan ısıtmalar çalıştırılmadığı için soğuk. Toplanma alanında yemek, çorba veriliyor ancak bunun için uzun bir sırada beklemek gerekiyor. Ve yemek sırası hiç azalacak görünmüyor. En önemlisi şimdilik yatak yok. Battaniye ve yastık verilip verilmeyeceği bilinmiyor. Yine de dışarının soğundan ve yağmurdan korunmak için kapalı fuar alanı binlerce insanın geceyi geçirmesi için tercih ettiği yerlerin başında geliyor." (Adana/EVRENSEL)
URFA: ÇADIRLAR YETERSİZ
Depremin etkili olduğu Urfa'da enkaz altında çok sayıda yurttaşın bulunduğu ve çalışmaların devam ettiği öğrenildi. Yağmurun etkili olduğu kentte, yurttaşlar toplanma alanlarındaki çadırlarda kalıyor. Kentteki çadır sayısının yetersiz olduğu ve birçok yurttaşın dışarıda kaldığı aktarıldı.
OSMANİYE: ÇADIRLARIN YETECEĞİNİ SANMIYORUM
Osmaniye CHP Milletvekili Baha Ünlü, deprem sonrası Osmaniye’deki durumu gazetemize anlattı. Osmaniye’de 127 binanın çöktüğü bilgisini veren Ünlü, “Çevre illerde de aynı durum söz konusu olduğu için fazladan destek gelmedi. Sonradan AFAD’a başka illerden gelen destekler ve belediyeler enkaz kaldırma çalışmaları hızlandı" dedi.
Kapalı pazar alanlarına, şehir meydanlarına çadırların kurularak vatandaşların yerleştirildiğini söyleyen Ünlü, “Hava çok soğuk ve yağmurlu. AFAD 5 bin tane çadır ayarladığını ve çoğunu kurduğunu söyledi ama tam yeteceğini sanmıyorum. Apartmanın dışında, evlerinin bahçesinde ateş yakarak ısınmaya çalışan insanları da gördük” şeklinde anlattı.
Belediyenin toplanma merkezlerine yemek sağladığını söyleyen Ünlü, “Battaniye gibi temel ihtiyaçlar ilk elden sağlanmaya çalıştı. Bu gece için yetişemeyecek destekler de var. Yarın sabaha daha iyi bir duruma gelmesi için çalışıyoruz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
EPGİS'TEN YAKIT AÇIKLAMASI
Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) tarafından yapılan açıklamada "Ülkemizde 10 il ve ilçelerinde olan deprem nedeniyle, bazı istasyonlarda yoğun talep nedeniyle yakıt bitmiş bazı istasyonlarda yeraltı depoları ve bağlantı noktaları çökmüştür. Yakıtı biten istasyonlara süratle ikmal yapılmaktadır. Hasarlı istasyonlar da ise süratle tamir çalışmaları devam etmektedir. En kısa sürede bölgede bu sorunlar çözülecektir. Ülkemizde akaryakıt sorunu yoktur." denildi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz tarafından yapılan açıklamada ise "Depremin meydana geldiği ilk andan itibaren bölgeye yönelik akaryakıt ikmalinin hızlandırılması için gerekli adımları attık ve mevzuata yönelik kısıtları kaldırdık. Bayilere akaryakıt ikmali ve vatandaşlarımızın akaryakıt temini konusunda hiçbir kısıtlama hiçbir mevzuat engeli yoktur. İkmal süreçleri vakit kaybı olmaksızın sürdürülmekte, ihtiyaçlar ivedilikle karşılanmaktadır." denildi.
(HABER MERKEZİ)