Türk Tabipleri Birliği Kriz masası: Tablo çok ciddi, koordinasyon sorunu var
TTB'nin oluşturduğu kriz masasında yer alan Dr. Ali İhsan Ökten: İnsanların barınma ve kendini korumaya ihtiyacı var. Eğer bu geceyi kendi başlarına geçirirlerse birçok kayıp soğuk sebebiyle yaşanacak
Fotoğraf: Esra Hacioğlu Karakaya/AA
Kübra KIRIMLI
Ankara
Merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan 7.7 ve 7.6 şiddetli depremlerin ardından yıkımın yaşandığı birçok ilde ne arama kurtarma faaliyetleri ne de sağlık hizmetleri istenilen gibi yürütülemiyor. Havaalanlarının zarar gördüğü illere ulaşmaya çalışan sağlık emekçileri "koordinasyon sorunu yaşanıyor" derken; Ankara’da ise hemen her hastanede, yıkımın yaşandığı illerden yapılacak olan hasta sevkiyatları için hazırlıklar sürüyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB)’nin oluşturduğu kriz masasında yer alan Dr. Ali İhsan Ökten çok sayıda gönüllü hekimin görev almak için kendileri ile temas kurduğunu ancak Sağlık Bakanlığı'nın kendilerine cevap vermediklerini söylüyor. Adıyaman, Hatay ve Maraş’da yaşananların diğer illere nazaran daha zor olduğunu ifade eden Ökten; “İnsanların barınma ve kendini korumaya ihtiyacı var. Eğer bu geceyi kendi başlarına geçirirlerse birçok kayıp soğuk sebebiyle yaşanacak.” diye uyarıyor.
Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.6 ve 7.7 şiddetindeki depremler ile hayatın durma noktasına geldiği Hatay, Maraş ve Antep gibi yıkımın yoğun gözlemlendiği illere sağlık hizmeti verecek olan emekçilerin sevkiyatı sürerken; hastanelerin yıkıma uğradığı, sağlık hizmetinin yürütülemediği illerden de Ankara’ya hasta ve yaralı sevkiyatı hazırlıkları da devam ediyor.
“KOORDİNASYON SORUNU VAR”
Sağlık Bakanlığı’nın görevlendirmesi ile İstanbul’dan Hatay’a gitmeye çalışan ekibin içerisinde yer alan SES Aksaray Şube’den Yasemin Bakır, Adana Havalimanı’nda beklediğini, yaşanan bir koordinasyon sorununu gözlemlediği bilgisini paylaşıyor. Bakır, “Havalimanında 25-30 kadar sağlıkçıyız. Henüz Hatay’a varmadık. Yaklaşık 50 dakika oldu buraya iniş yapalı. Bundan sonrasını karayolu ile gideceğiz. Yaklaşık bir 3 saatlik yolumuz var. Burada yalnız değiliz. 2 uçak dolusu kurtarma ekibi daha burada bizimle bekliyor.” diye anlatıyor.
“ANKARA’DA TÜM HASTANELERDE HAZIRLIKLAR SÜRÜYOR”
SES Ankara Şube Eşbaşkanı Kubilay Yalçınkaya ise Ankara’da hemen her hastanede deprem bölgesinden gelecekler için hazırlıkların sürdüğünü söylüyor. Yalçınkaya, “Ankara’da aralarında Hacettepe, Bilkent ve Etlik Şehir Hastanesi’nde olduğu hastanelerde hazırlıklar başladı. Bazı katlar boşaltılıyor. Taburcu olması muhtemel tüm hastaları taburcu ediyorlar.” diyor.
Fizik Rehabilitasyon gibi bölümlere yeni yatışların durdurulduğu, Jinekoloji ameliyatlarının durdurulduğu ve Zekai Tahir Burak Hastanesi’nin boş yerleşkesine yatakların yerleştirildiği bilgisinin geldiği Ankara’ya illerden henüz bir sevkiyatın yapılmadığı bilgisini paylaşan Yalçınkaya, “Depremin yaşandığı bazı illerin havaalanlarında yaşanan bir aksaklık söz konusu. İllere giden çok sayıda arkadaşımız halen havaalanlarında bekletiliyor. Sabah giden ekipler ulaştı, diğerleri halen bekliyor.” diyor.
Hem kendi içlerinde hem de sağlık emek ve meslek örgütleriyle bir kriz masası oluşturduklarını ifade eden TTB 2. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, “Çok sayıda arkadaşımız yıkımın olduğu illere gitmek istiyor. Bununla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı’yla temas kurmak istiyoruz; illere gitmek isteyen arkadaşlarımızın görevlendirmesi yapsınlar diye ama henüz iletişim sağlayamadık. Biz kendimiz TTB olarak görevlendirme yapacağız ama tabii ki öncelikle ihtiyacın belirlenmesi gerek. Nerede, hangi uzmanlık alanlarına ihtiyaç var? Buna dair bilgimiz yok, maalesef bu bilgiler bizimle paylaşılmıyor.” diye konuşuyor.
ADIYAMAN, HATAY VE MARAŞ KRİTİK İLLER
Akut süreç geçtikten sonra eldeki verileri değerlendirip, ona göre davranacaklarını ifade eden Dr. Ökten; “10 ilden tabip odası başkanları ile görüştüm. Maraş kötü, Hatay kötü, Osmaniye kötü ve Adıyaman kötüyken; Urfa, Diyarbakır, Antep ve Adana kısmen kötü. Burada esas sorun Adıyaman, Maraş ve Hatay’a hem kurtarma hem de yardım açısından bir yardımın çok az olması. Buralara ne Bakanlığın ne de AFAD’ın ağırlık vermediğini görüyoruz. Tabip odalarından arkadaşlarımızın geri dönüşleri de bu yönde” diyor.
Depremin yaşandığı kimi illerde kar yağışının, birçok yerde de etkili olan soğuk havanın şartları daha da zorladığını ifade eden Ökten, “İnsanların barınma ve kendini korumaya ihtiyacı var. Eğer bu geceyi kendi başlarına geçirirlerse birçok kayıp soğuk sebebiyle yaşanacak. Peş peşe yaşanan ve geniş alanda hissedilen bu depremler karşısında tablo çok ciddi ve ağır! Ancak ne yazık ki henüz bunun farkında değiliz.” diye uyarıyor.
Uyarısı ardından yaşamını yitiren meslektaşlarına ilişkin kayıp haberleri aldıklarını üzüntüyle anlatan Dr. Ökten, “Adana’da Dr. Ahmet İrfan Gedik ile Adıyaman Tabip Odası önceki dönem başkanı Dr. Şerif Ayaz’ı maalesef kaybettik. Hatay’da da ulaşamadığımız meslektaşlarımız var ancak henüz netlik yok” diyor.