Elazığ depreminden sonra şimdi de bu yıkım…
Bir daha böyle bir şey yaşanmaması için daha fazla önlem alınmalı, fay hatlarının olduğu yerlerde kat sınırı getirilmeli, binalar güçlendirilmeli ve insanlar bilgilendirilmeli.
Fotoğraf: Esra Hacioğlu Karakaya/AA
Asi
Elâzığ
Merhaba ben Asi, iki büyük deprem görmüş 14 yaşında bir lise öğrencisiyim. Elazığ’da yaşıyorum. Hayatımda ilk kez karşılaştığım 2020 depremi şok ediciydi. Çünkü bu deprem çok büyük bir depremdi, biz güvenilir bir yerdeydik ama yine de etkilerini hissettik. İkinci dönem sadece bir ay okula gidebildik dolayısıyla hiç eğitimden yararlanamadık. Okulumuz yıkılmıştı ve çok uzak bir yerde başka bir okula gitmek zorunda kaldık. Üzerinden üç yıl geçmesine rağmen eski okulumuz hala yapılmadı yıkıldığıyla kaldı. Diğer şehirlerden bir sürü yardım gelmesine rağmen bu yardımlar yetersiz kaldı ve hiçbiri devlet tarafından değil bağımsız, iyi niyetli insanlar tarafındandı. Devlet tarafından yapılan yardımlar çok az kişiye yettiği için gerçekten ihtiyacı olan insanlar hep zor durumda kaldı. Psikolojik olarak hiç iyi bir süreç geçirmedik. Elazığ’ı afet bölgesi ilan etmedikleri için insanların paraları hep barınmaya gitti, bunu özellikle yaptılar ki devletten kimse ev için para istemesin. Deprem olmamasına rağmen hep deprem var gibi hissettik, geceleri hiç uyuyamadık. Hava çok soğuk olduğu için dışarı çıkamıyorduk ama evde de güvende olmadığımızı biliyorduk.
2020’DEN BERİ DEVLET HİÇBİR ÖNLEM ALMADI
Tanımadığımız insanların bize yardım etmesi bizi çok mutlu etmişti. Yalnız olmadığımızı bilmek iyi hissettirdi. 2020 depreminden sonra hepimizin evinde deprem çantası vardı. Ama o depremden sonra devlet hiçbir önlem alınmadı. Çok hasarlı, yıkık dökük binalara az hasarlı dedikleri için yeni depremde çok fazla can kaybı oldu. Önlemler yeterli olmadığı için 2023 depreminde de yıkım büyük oldu. Bir daha böyle bir şey yaşanmaması için daha fazla önlem alınmalı, fay hatlarının olduğu yerlerde kat sınırı getirilmeli, binalar güçlendirilmeli ve insanlar bilgilendirilmeli. Devlet deprem gibi doğal afetlere bütçe ayırmalı ve o parayı tamamen halkla paylaşmalı. Var olan binalar, hastaneler, devlet kurumları güçlendirilmeli. Toplanma alanlarının daha geniş ve ulaşılabilir olması sağlanmalı.