07 Şubat 2023 00:20

Adana'da ruhsatlı binaların da yıkılıyor olması tartışılmalı

Adana'da Çukurova İlçesi ve Sarıçam’ın kuzeyi gibi yeni imarlı ve ruhsatlı binaların bulunduğu bölgede hasar ve enkazlar “Binaların imarlı olması ne kadar güvenilir?” sorusunu gündeme getirdi.

Adana'nın Çukurova ilçesi Güzelyalı Mahallesi'nde deprem nedeniyle yıkılan binada başlatılan arama kurtarma çalışması sürüyor. | Fotoğraf: Eren Bozkurt/AA

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana’da meydana gelen depremde yıkılan 11 binada ölü sayısı 60’a yaralı sayısı 854’e yükseldi. Adana’da yıkılan ve hasar gören binaların 1999 Marmara depreminin hemen ardından 2000 yılında hayata geçirilen yapı denetim yasası ve deprem yönetmeliğine uygun inşa edilen bölgelerde yer alan binalar olması ruhsatlama aşamalarının ne kadar güvenilir olduğu sorusunu gündeme getirdi. İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur, "En aşağıdan en yukarıya doğru inşaat mühendislerinin, mimarların, şehir plancılarının, yerel yöneticilerin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinin mevcut bina envanterini tespit etmesi ve yenileme çalışmalarına gitmeleri gerekmektedir." dedi. TMMOB İKK Sekreteri Ahmet Uncu, Büyükşehir Belediye Meclisi’ne Deprem Daire Başkanlığı kurulması ve Adana’daki bina envanteri çıkarılmasını önerilerinin Büyükşehir Meclisi’nde Cumhur İttifakı üyeleri tarafından reddedildiğini belirterek "Bunun vebali onların boynunadır” diyerek tepki gösterdi.

BİNALARIN İMARLI OLMASI NE KADAR GÜVENİLİR?

Adana’da, Çukurova ilçesine bağlı Güzelyalı Mahallesi'nde 14 katlı Alpargun Apartmanı ve 16 katlı Sami Bey apartmanı, 14 katlı Belur Apartmanı, Turgut Özal Bulvarı’ndaki 12 katlı Zeray Apartmanı, Barış Manço Bulvarı'nda ise Tutar Yapı sitesi içerisinde 13 katlı apartman, Tufanbeyli ilçesinde 1 apartman, Turgut Özal Bulvarı üzerinde bulunan 12 katlı Kubilay Apartmanı dahil iki deprem nedeni ile Adana’da 11 bina yıkıldı. Yeni yapılaşmanın olduğu Sarıçam İlçesi’nin kuzey bölümünde yeni stadyum civarında yeni binalarda çatlaklar meydana geldi. Binalar boşaltıldı. Çukurova İlçesi ve Sarıçam’ın kuzeyi gibi yeni imarlı ve ruhsatlı binaların bulunduğu bölgede hasar ve enkazlar “Binaların imarlı olması ne kadar güvenilir?​” sorusunu gündeme getirdi.

“MEVCUT BİNA ENVANTERİ TESPİT EDİLİP YENİLENMELİ”

Yıkılan binaların bulunduğu Çukurova’nın imarlı ve ruhsatlı binaların olduğu bir bölge olduğunu ifade eden İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur, “Günümüzde mühendislik ve yapım teknikleri ilerlemiştir, gerekli tedbirler alınarak ya da gerekli projelendirme yapılarak depreme dayanıklı binalar yapılabilir. Ancak belki de çok basit bir hatadan dolayı bu binalar enkaz yığını haline geldi. En aşağıdan en yukarıya doğru inşaat mühendislerinin, mimarların, şehir plancılarının, yerel yöneticilerin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinin mevcut bina envanterini tespit etmesi ve yenileme çalışmalarına gitmeleri gerekmektedir. Dere yataklarına ve alivyonal yataklarından kaçınılması gerekiyor” dedi.

“HER ŞANTİYEYE BİR ŞEF DENETİM İÇİN ÖNEMLİ”

Her şantiyeye bir şef, bir şantiyeye bir şef kampanyalarını hatırlatan Aksungur, “Projelendirme, uygulama ve denetim önemli. Denetimi yapacak olan da şantiye şefidir. Bunların her kademede görevlerini layığı ile yerine getirmesi, adam sendecilikten uzak durması, taşeronlaştırma sisteminde denetim sağlanması, özellikle demircilerin 'Bir şey olmaz’ lafının şantiyelerde yasaklanması gerekmektedir. Bunlar yapılmadığı sürece biz bu acıları daha çok yaşarız” diye konuştu.

“DEPREM DAİRE BAŞKANLIĞI TEKLİFİMİZ CUMHUR İTTİFAKI TARAFINDAN REDDEDİLDİ”

TMMOB İKK Sekreteri Ahmet Uncu, Büyükşehir Belediye Meclisi’ne Deprem Daire Başkanlığı kurulması ve Adana’daki bina envanteri çıkarılmasını önerilerinin Büyükşehir Meclisi’nde teklif edildiğini belirterek “Bu teklif Cumhur İttifakı üyeleri tarafından reddedildi. Bunun vebali onların boynunadır” dedi.

“RUHSATLI BİNALARIN YIKILMASINA NEDEN OLANLAR TESPİT EDİLİP CEZALANDIRILMALI”

Ruhsatlı binaların yıkılmasının tartışılması gerektiğini dile getiren Uncu, “Bu binalar ciddi olarak denetlenmeli, beton sınıfı bulunmalı, yıkılan binalardan çelik numuneler alınarak teste tabi tutulup, projesi denetlenmeli, zemin etüdü denetlenmeli. Buna göre sorumlu kimse ciddi olarak ceza verilmesi gerekir. Bina kimin denetiminde yapılmışsa onsan sorulması gerekir. Beton sınıfına hangi laboratuvar bakmış, demirini kim test etmiş, zemin etüdünü kim yapmış? Yıkımın sebebi bulunduktan sonra gerekli çalışmalar yapılıp sorumlusu bulunmalıdır” diye belirtti.

YIKILAN APARTMANDA KOLONUN KESİLDİĞİ İDDİA EDİLDİ

Barış Manço Bulvarı'nda ise Tutar Yapı sitesi içerisinde 13 katlı apartmanın zemin katında açılacak bir diş polikliniğinin tadilatı esnasında kolonlarını kesildiği iddia ediliyor. Bina önünde yakınlarının enkazdan çıkarılmasını bekleyen yurttaşlar çevredeki binalar sağlam dururken neden apartmanın yıkıldığına isyan etti. Annesi enkaz altında olan bir yurttaş, “Bu binada diş doktoruna 3 metre daha yer açılsın diye kolon kesiliyor. Bu kadar insana bedel oldu” diyerek tepki gösterdi.

ÖNCEKİ HABER

İzmir açıklarında sürüklenen bottaki 38 göçmen kurtarıldı

SONRAKİ HABER

RTÜK Başkanı: “Art niyetli, manipülatif yayınları görmezden gelmemiz mümkün değil”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa