Adana’da yurttaşlar geceyi kendi imkanları ile geçiriyor
Adana'da çok katlı binalarda yaşayan çok sayıda yurttaş geceyi acil barınma merkezleri, araçları ya da sokakta geçirirken, battaniye ve yatak ihtiyacı karşılanmamış durumda.
Volkan PEKAL
Seren ELATAŞ
11 binanın hasar gördüğü ve şu saate kadar tespit edilen 50 kişinin hayatını kaybettiği Adana’da yurttaşlar öğle saatlerinde gerçekleşen ikinci depremin ardından geceyi sokakta geçirdi. Okullar, yurt binaları, spor salonları, fuar alanı dahil 173 noktanın acil barınma alanı olarak belirlendiği Adana'da özellikle çok katlı binalarda yaşayan çok sayıda yurttaş geceyi acil barınma merkezleri, araçları ya da sokakta geçirdi. Yemek ve barınma ihtiyaçlarının karşılandığı yurttaşlara battaniye ve yatak sağlanmadı. Barınma merkezlerinde kalan yurttaşlar geceyi ya sandalyede ya da evlerinden götürdükleri döşeklerde geçirdi.
Bir çok yurttaş da Elbistan merkezli ikinci depremin ardından yeni binalar yıkılmasının yarattığı endişe ile herhangi bir binaya gitmedi. Sümer Mahallesi’nin ara sokaklarında konuştuğumuz yurttaşlar insanların kendi aralarındaki dayanışmanın mutluluk verici olduğunu ancak ne AFAD ne de Belediyeleri alanda yeterince göremediklerini anlattılar.
“EVCİL HAYVANIMI ALMAZLAR DİYE BARINMA MERKEZİNE GİTMEDİK”
Mahallenin toplanma alanı, bir park. Kızı, eşi ve evcil hayvanı ile birlikte üzerinde battaniyelerle soğuktan korunmaya çalışan Faruk Bilim, korku, endişe ve sosyal medya ve televizyondan duyduğu haberlerden etkilenip huzursuz oldukları için sokakta olduklarını ifade etti. Evinin yakınında camide barınma imkanları olduğunu ifade eden Bilim, evcil hayvanla içeri almayacaklarını düşünerek gitmediklerini ifade etti. Ne belediyeler ne de devletten bir yetkili görmediklerini ifade eden Bilim, yemek dağıtımının yetersiz olduğunu söyledi.
KENDİ GETİRDİKLERİMİZLE İDARE EDİYORUZ
Kimi yurttaşlar muhtarlık yanına kurulan cenaze çadırına evlerinden getirdikleri elektrikli soba ile ısınıyor. Çadırda konuştuğumuz Selahattin Özmen isimli yurttaş, “Depremzedeler bu halde mi muhafaza edilmesi lazım?” diye sordu. AFAD, Belediye ve Kızılay’ın yurttaşlara doğru dürüst bir çadır sağlamasını isteyen Özmen, “Sabah toplanma alanına gittik. Tuvalet yok. Geri dönmek zorunda kaldık” dedi. Güler Büyüknisan Uzkanbaş, kendilerinden daha müşkül durumda olan insanlar da olduğunu belirterek "Belediye onlara yemek hazırlıyor. Keşke yardım edecek durumum olsa da ben de yardım etsem. Dayanışma güzel bir şey” dedi.