Canlı blog 2. gün | Maraş'taki iki deprem 10 ili vurdu: Can kaybı en az 5 bin 894

Maraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler birçok ilde hissedildi, yıkıma ve can kaybına sebep oldu, en az 5 bin 894 kişi öldü. Yıkım yaşanan şehirlerden bilgiler ve son durum…

AFAD verilerine göre 6 Şubat saat 4.17'de meydana gelen Maraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 büyüklüğünde deprem birçok ilde hissedildi; yıkıma ve can kaybına sebep oldu. Bu deprem, 1939 Erzincan depreminden sonra ülkede yaşanan en büyük deprem. 6 Şubat saat 13.24'te Maraş Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

• Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı son resmi açıklamaya göre can kaybı 5 bin 894'e yükseldi.

• Deprem Suriye'de de yıkım yarattı. Ölü sayısı son açıklamaya göre 1782 oldu.

• Deprem bölgesinde birçok noktaya uzun süre kurtarma ekipleri ulaşmadı. Halk soğuk hava koşullarında, ekipmansız olarak kendi imkanlarıyla arama kurtarma çalışmaları yürütmeye çalıştı.

• Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Hayat, Maraş ve Adıyaman'a görevliler dışında araç girişini bugün saat 11.00'den itibaren 48 saatliğine durdurulduğunu açıkladı.

• Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 ilde 3 ay OHAL ilan etme kararı aldıklarını duyurdu.

07 Şubat 2023 06:10
Son Güncellenme: 08 Şubat 2023 04:32
04:09

AFAD, İHTİYAÇ LİSTESİ AÇIKLADI

AFAD deprem bölgeleri için öncelikli ihtiyaç listesi paylaştı.

(HABER MERKEZİ)

04:06

AKDENİZ'DE HATAY AÇIKLARINDA 4,0 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 03.22'de Yayladağı'na 71,61 kilometre uzaklıkta Akdeniz'de 4,0 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Deprem 6.94 kilometre derinlikte meydana geldi. (HABER MERKEZİ)

04:00

BAKAN KİRİŞÇİ: BAZI GÖLET VE BARAJLARIMIZDA SIZINTILAR OLSA BİLE ÇOK ÖNEM ARZ ETMİYOR

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Adana'da yaptığı açıklamada Türkiye'de 110 baraj ve 30 gölet bulunduğunu, bunlardan 90'dan fazlasının incelendiğini açıkladı. Kirişci, "Elbette bunların böyle deprem dönemlerinde risk oluşturma ihtimali olduğundan, olanca özeni gösteriyoruz. Bahsettiğim şekilde bir barajımız Sultansuyu Barajı, o barajımız kendinden sonra herhangi bir yerleşim yeri olmadığı için ve devamında da Karakaya Barajı bulunduğu için orada herhangi bir problem olmasın düşüncesiyle suyu boşaltmaya zaten başladık. Kimseye de herhangi bir olumsuz etkisi olmayacak, suyu da kaybetmemiş olacağız. Böyle çok minör denilebilecek düzeyde, diğer bazı gölet ve barajlarımızda sızıntılar olsa bile bunların çok önem arz etmediğini belirtmek isterim. Doluluk oranları da belirli bir düzeyde." ifadelerini kullandı. (AA)

03:16

EMEP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI BAŞKAVAK: HATAY TAMAMEN YIKILMIŞ

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak, depremin üzerinden geçen iki günün sonunda Hatay genelinde durumun ne olduğuna dair bilgi verdi: "Hatay bir kent olarak tamamen yıkılmış diyebiliriz. Çok büyük bir kurtarma ekibi ihtiyacı var; birle, onla, elliyle ifade edilebilecek rakamlar yetersiz"

02:36

ODTÜ BİLEŞENLERİ DEPREM BÖLGESİNE GÖNDERİLECEK İHTİYAÇ MALZEMELERİNİ HAZIRLIYOR

ODTÜ Mezunlar Derneği Vişnelik Tesisleri'nde ODTÜ öğrencileri, akademisyenleri, mezunları ve mahalle halkının deprem bölgesine ulaştırılması planlanan ihtiyaç malzemelerini hazırlama süreci devam ediyor. Farklı üniversite ve ilçelerden de pek çok insan Vişnelik'te sürece katılıyor.

 

02:31

KILIÇDAROĞLU: BÜROKRATİK ENGELLERİ KABUL ETMEYECEĞİZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Halkımızın halini yerinde gördüm. Yaşananlara siyaset üstü bakmayı, iktidarla hizalanmayı reddediyorum. Bu çöküş tam da sistematik rant siyasetinin sonucudur. Erdoğan’la, sarayıyla ve rant çeteleriyle hiçbir zeminde buluşmayacağım. Ben halkımın kavgasını vereceğim. Sonuna kadar." dedi.

(HABER MERKEZİ)

02:17

ADANA'DA HAVALİMANINDA YOĞUNLUK

Deprem bölgesindeki tek aktif havalimanı olan Şakirpaşa Adana Havalimanı'nda yoğunluk yaşanıyor. Yurttaşlar durumu alkışlarla protesto etti.

(MA)

02:06

HATAY'DA 45 SAAT SONRA BİR ÇOCUK KURTARILDI

Hatay merkezde bulunan Uğur Mumcu Caddesinde yıkılan bir apartmanın enkazından bir çocuk 45 saat sonra sağ olarak çıkarıldı. (AA)

01:06

OHAL KARARI RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Depremin vurduğu illerde olağanüstü hal ilan edilmesine dair Cumhurbaşkanı kararı Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlandı.(HABER MERKEZİ)

 

00:16

DEPREMLERDE YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 5 BİN 894'E YÜKSELDİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, depremlerde yaşamını yitiren yurttaşların sayısının 5 bin 894'e yükseldiğini, 34 bin 810 kişinin yaralandığını, enkazdan kurtarılanların ise 8 bin civarında olduğunu açıkladı. Oktay, "Tüm illerimizde ve ilçelerimizde 16 bin 139 ekip arkadaşımızı sevk etmiş durumdayız. Bu gece çok yoğun bir operasyonla havadan müdahalemizi gerçekleştireceğiz." dedi.

SAVAŞ KARABULUT: YÖNETEMEDİKLERİNİN İTİRAFI

Halk Tv’ye konuk olan deprem uzmanı Savaş Karabulut, Oktay'ın açıklamasına dair "Arama kurtarma ekibinin 16 bine yükseldiğini söyledi, 6 bin yıkım varsa, bina başına 2,5 kişi düşüyor. Burada resmen yönetemediklerinin itirafını yapıyorlar. Arama kurtarma ekibinin yetersiz olduğunu açıkça söylüyorlar.” dedi. (HABER MERKEZİ)

 

00:11

KGM: KAPALI YOLLARI VE ALTERNATİF GÜZERGAHLARI AÇIKLADI

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) saat 21.23 itibarıyla kapalı olan yollar ve alternatif güzergahları paylaştı. Açıklamada deprem nedeniyle Gölbaşı-Karanlıkdere, Çelikhan-Adıyaman ve Hatay-Reyhanlı yollarının ulaşıma kapalı olduğu görüldü.

(HABER MERKEZİ)

23:57

TGS: GAZETECİLER ENKAZLARDAN UZAKLAŞTIRILIYOR

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "OHAL" ilan edileceği açıklamasının ardından bazı enkazlarda gazetecilerin alandan uzaklaştırıldığını belirtti. TGS, "TV yorumcuları ve sosyal medya kullanıcıları hakkında soruşturmalar açılıyor. İhmâllerden, yardım gelmeyen yerlerden bahsedenler sansürlenmek isteniyor. Halkın haber alma hakkını engelleyemezsiniz!" dedi. (HABER MERKEZİ)

23:54

HABERTÜRK KAMERALARI IŞIKLARI KAPATTI, ENKAZ ALANI KARANLIĞA GÖMÜLDÜ

Hatay'da enkaz çalışmalarındaki aydınlatma eksikliğine dikkat çeken Habertürk muhabiri Mehmet Akif Ersoy, yayında kameraların ışıklarının kapatılmasını isteyince enkaz alanı karardı. 

(HABER MERKEZİ)

23:36

DEPREMDE YARALANAN 51 KİŞİ MARAŞ'TAN İSTANBUL'A GETİRİLDİ

Maraş merkezli depremlerde yaralanan 51 kişiyi taşıyan askeri uçak, Atatürk Havalimanı'na iniş yaptı. TSK'ye ait askeri uçakla Maraş'tan İstanbul'a getirilen yaralılar, sağlık ekiplerince sedyelerle ambulanslara alındı. Yaralıların başta Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi olmak üzere kentteki çeşitli hastanelere sevk edileceği öğrenildi. İstanbul'a getirilen 51 kişi ile kentteki hastanelerde tedavi altına alınan yaralı sayısı 114 oldu. (HABER MERKEZİ)

23:08

TBMM "OHAL" KARARI İÇİN 9 ŞUBAT'TA TOPLANACAK

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Maraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilde 3 ay süreyle OHAL ilan edileceğini açıklamasının ardından, konunun 9 Şubat Perşembe günü Meclis'te görüşülmesi kararlaştırıldı. Anayasa'nın 119'uncu maddesine göre; karar, Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından, önce Meclis'e sunulacak ve Genel Kurul'a gelecek. Yapılacak görüşmelerin ardından, Genel Kurul'da oylamaya sunulacak. OHAL kararında en az 151 milletvekilinin oyu gerekiyor. Milletvekillerinin ağırlıklı olarak deprem bölgesinde olması nedeniyle, OHAL kararının perşembe gününe bırakıldığı belirtildi. (DHA)

23:04

VAN'DA 4.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Van'da 4.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini bildirdi. Yerin 12 kilometre derinliğinde kaydedilen deprem, kent merkezinde de hissedildi. Deprem nedeniyle şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk bildirilmediği öğrenildi.
 

 

22:31

HALK ÇÜRÜYEN DÜZENİN ENKAZI ALTINDA KALDI

Hatay'da deprem bölgesine giden Sedat Başkavak, yıkıma dair izlenimlerini yazdı.

22:06

ERDOĞAN: YARIN SABAH BÖLGEYİ ZİYARET EDECEĞİM

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP Adıyaman Milletvekili Yakup Taş'ın ailesini arayarak taziyelerini iletti. Erdoğan, görüşmede yarın sabah bölgeyi ziyaret edeceğini dile getirdi.

Erdoğan, telefon görüşmesinde, şu ifadeleri kullandı: "Başımız sağolsun, Allah sabırlar versin. Rabbim inşallah Yakup kardeşimizi ve hanımefendiyi şehitler sınıfına nail eder. Bütün Taş ailesine başsağlığı diliyorum. İnşallah ben de bölgeyi dolaşacağım. Adıyaman'a da uğrayacağım. Rabbim yar ve yardımcımız olsun. Yarın sabah bölgeyi ziyarete başlayacağım." (DHA)

22:03

HULUSİ AKAR: BÖLGEDE 7 BİN 500 CİVARINDA MEHMETÇİK VAR

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile birlikte yaptığı açıklamada TSK personelinin deprem çalışmaları hakkında bilgi verdi. Akar şunları dile getirdi:

"Uçak seferlerimiz devam ediyor. Kullandığımız helikopterler ve TİHA'lar dahil 75 hava aracı var. Malatya Havaalanı'nın açılması işimizi kolaylaştırdı.

Bölgede toplam 7 bin 500 civarında Mehmetçik çalışmalarını sürdürmekte. Yarından itibaren 1500 personel daha katılacak.

Batıran komanda taburlarımızı, toplam 9 tabur, bölgeye sevk ediyoruz. Kıbrıs'ta bulunan 4 taburumuzu da bugün ve yarın yapılan çalışmalarla bölgeye gelecek.

Hatay'da Mehmetçik 1600 mevcuduyla çalışmalarını sürdürmektedir. Doğal afet kurtarma timlerimiz var.

Toplam 25 seyyar mutfağımızı deprem bölgesindeki il ve ilçelere dağıtmış bulunuyoruz.

Ayrıca 14 seyyar tuvalet banyo da yine burada kullanılacaktır.

Elimizde bulunan jenaratörleri de bölgeye sevk ettik." (HABER MERKEZİ)

21:46

BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR | FAHRETTİN KOCA: 5 BİN 434 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay'da 2 bin 749 binanın yıkılmış olduğunu tespit ettiklerini ve bu sayının daha da artabileceğini söyledi.

Koca devamında şunları söyledi:

"Şu saate kadar Hatay'da enkazdan kurtarılanların sayısı 1846 kişi oldu.

Çalışmalar devam ettikçe depremin yarattığı yıkım daha da net ortaya çıkıyor. Çok üzülerek son durumu il il açıklamak istiyorum.

Hatay 1647 vefat 6 bin 200 yaralı.

Kahramanmaraş 1243 vefat, 5 bin yaralı.

Gaziantep 504 vefat, 4 bin 809 yaralı.

Şanlıurfa 127 vefat, 2 bin 551 yaralı.

Diyarbakır 120 vefat, 854 yaralı.

Adana 167 vefat, 3 bin 993 yaralı.

Adıyaman 896 vefat, 400 yaralı.

Malatya 201 vefat, 4 bin 900 yaralı.

Osmaniye 502 vefat, 2 bin 173 yaralı.

Kilis 22 vefat, 518 yaralı.

Elazığ 5 vefat, 379 yaralı. 

Toplamda ne yazık ki 5 bin 434 vatandaşımız hayatını kaybetti. 31 bin 777 yaralımız var." (HABER MERKEZİ)

21:02

ADIYAMAN'DA PERVİN BULDAN'A KONUŞAN YURTTAŞLAR: HANİ NEREDELER?

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Maraş merkezli 7.7 ve 7.6'lık depremlerden en fazla etkilenen illerden biri olan Adıyaman'da yurttaşlarla görüştü.

Deprem sonrası kimsenin gelmediğini söyleyen yurttaşlar, "Millet enkazın altında soğuktan donarak öldü. 'Biz varız' diyorlar. Hani neredeler? Bu kadar insan öldü, çocuk öldü. Kimse gelmedi" diyerek yetkililere tepki gösterdi.

20:59

DEPREMİN ETKİLEDİĞİ İLLERDE VERGİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ 31 TEMMUZ'A KADAR ERTELENDİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı, deprem bölgelerinde 31 Temmuz 2023 tarihine kadar mücbir sebep hali ilan edildiğini, vergisel yükümlülüklerin 6 Şubat 2023 ila 31 Temmuz 2023 tarihleri arasında ertelendiğini açıkladı.

20:53

THY VE PEGASUS, DEPREM BÖLGESİNDEKİLERİ 13 ŞUBAT'A KADAR ÜCRETSİZ TAŞIYACAK

Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus Havayolları, deprem bölgesindeki şehirlerden kalkışlı uçuşlarda, yolcuları 13 Şubat'a kadar tek yön olarak ücretsiz taşıyacağını açıkladı.

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Deprem bölgesine insani yardım malzemeleri ve arama kurtarma ekiplerinin ulaştırılmaları için AFAD koordinasyonunda operasyonlarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elâzığ, Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Gaziantep ve Kayseri çıkışlı direkt uçuşlarımız 13 Şubat'a kadar tek yön ücretsiz olarak vatandaşlarımızın kullanımına açılmıştır. İlgili uçuşlarımızda yolcu düzeninin sağlanması için havaalanlarına rezervasyon yaparak gelmenizi rica ederiz" dedi. (DHA)

20:44

TGC: ENKAZ ALTINDA GAZETECİLER DE VAR

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Hatay’da görev yapan Demirören Haber Ajansı (DHA) çalışanı İzzettin Nazlı ve ailesinin enkaz altında olduğunu, TGC’nin İskenderun Temsilcisi Akın Bodur’a da ulaşamadıklarını açıkladı.

Açıklamada "Depremlerin etkilediği illerde yaşayan ve çok zor koşullarda çalışan meslektaşlarımıza ‘geçmiş olsun’ diyoruz. Yakınlarını kaybeden meslektaşlarımızın acısını paylaşıyoruz. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi olan Hatay’da görev yapan Demirören Haber Ajansı çalışanı İzzettin Nazlı ve ailesinin de enkaz altında olduğunu üzüntüyle öğrendik. TGC’nin İskenderun Temsilcisi Akın Bodur’a da hiçbir şekilde ulaşamadık. Bu konuda bilgi sahibi olan meslektaşlarımızın bize ulaşmasını bekliyoruz" ifadeleri yer aldı. (MEDYA SERVİSİ)

20:34

"ARMUTLU YOK OLMUŞ DURUMDA"

Gönüllülerden Erol Şahin, Hatay’ın Armutlu ilçesinden Evrensel’e verdiği bilgide “Armutlu yok olmuş durumda” dedi.

Şahin’in verdiği bilgiler şöyle:

“Armutlu’nun yüzde 80’e yakını yıkılmış durumda. Ayakta duran binalarda da çok büyük hasar ve çatlaklar var. Enkaz altında canlı insan var, sesleri geliyor. Profesyonel müdahale gerekiyor ama yok. Ambulansa ulaşmaya çalışıyoruz yaralılar için fakat gelmiyor. Sadece bilgi alınıyor, kayıt alınıyor. AFAD burada değil. Gönüllü gruplar var sadece. Ancak gönüllüler de ne yapacağını bilemiyor çünkü onları yönlendirecek kimse yok. Ölen vatandaşlar var, konum belirtip ölü olduğunu söylüyoruz, başka yapacak bir şeyimiz yok. Ölüm belgesi alınamıyor, cenazeler bile alınamıyor henüz. Yardımlarla birlikte geldik şehre. Depremzedeler otobüslerin önüne çıkıyor yardım istemek için. Enkaz altındaki insanlar kolay çıkarılabilir durumda değil, binalar tuzla buz olmuş. Armutlu’ya henüz devletin bir kurumu girmiş değil. Bugün öğleden sonra geldik, engellemeyle karşılaşmadık ancak çok fazla trafik vardı. Birkaç bölgede asker var ama onlar da az sayıda ve sadece emir verilen alanda çalışma yürütüyorlar. İnsanlar parklarda beklemeye çalışıyor, burada durum kötü. Acilen iş makinesi, delici aletler, demir kesici aletler getirilmesi gerekiyor. Aslında bir itfaiyenin dahi kolayca temin edebileceği malzemeler bunlar. Armutlu yok olmuş durumda, içinde yaşanabilecek bina yok."

20:27

SURİYE'DE YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 1782'YE ÇIKTI

Maraş'ta meydana gelen deprem Suriye'nin pek çok kentinde de yıkımlara neden oldu. Devlet kontrolündeki Hama, Halep, Lazkiye ve Tartus'ta yaşamını yitirenlerin sayısı 212'ye çıktı, bu bölgelerde 1449 kişinin yaralandığı bildirildi. AA'nın aktardığına göre Suriye'nin İdlib ile Türkiye destekli silahlı cihatçı grupların kontrol ettiği bölgelerde en az 970 kişi öldü, 2 bin 300'den fazla kişi yaralandı.

Son bilgilere göre ülkede en az 1782 kişi yaşamını yitirdi, binlerce yaralı var. (DIŞ HABERLER)

20:27

SÖZBİLİR: FAYIN GÖLBAŞI-TÜRKOĞLU HATTI BOYUNCA KIRILDIĞINI SÖYLEYEBİLİRİZ

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Maraş merkezli depremlere neden olan fayın yüzey kırığını Kahramanmaraş-Gaziantep yolunda Tevekkelli köyü yakınlarında tespit ettiklerini bildirdi.

Sözbilir, yaptığı yazılı açıklamada, depremin ardından, Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan Karabacak ile Maraş'ta incelemelerde bulunduklarını belirtti.

Çalışmalar sırasında 10 ilde hissedilen 7.7 büyüklüğündeki depreme neden olan fayın yeryüzünü kestiği yeri bulduklarını aktaran Sözbilir, şunları kaydetti:

"Fay yeryüzünde ortalama 3 metre atım yaratmış, bunu fayın kestiği asfalt yolu ortalama 3 metre sol yana ötelemesinden anlıyoruz. Bu fay literatürde Gölbaşı-Türkoğlu segmenti olarak bilinir. Böylece fayın Gölbaşı-Türkoğlu hattı boyunca kırıldığını söyleyebiliriz. Bu zon boyunca ve yakınındaki evlerin önemli bir bölümü yıkılmış durumda. Bunu Kahramanmaraş-Gaziantep yolundaki Tevekkelli köyü yakınlarında gözlemledik." (AA)

20:16

CAN KAYBI 4 BİN 544'E YÜKSELDİ

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "Şu ana kadar hayatını kaybeden vatandaş sayısı 4 bin 544, yaralı 26 bin 721, yıkık bina sayısı ise 5 bin 775" açıklamasında bulundu.

20:02

İSKENDERUN LİMANI'NDAKİ YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ

Milli Savunma Bakanlığı, İskenderun Limanı'ndaki yangının Kara Kuvvetlerine ait helikopterler ve Hava Kuvvetlerine ait uçağın havadan müdahalesiyle söndürüldüğünü bildirdi.

Limanda, dün depremle birlikte rıhtımın çökmesi ve devrilen konteynerlerin alev almasıyla yangın başlamıştı. Gece boyunca devam eden ve çevreye yayılıp büyüyen yangından yükselen dumanlar, gün boyu İskenderun ilçesinin birçok noktasından görüldü. (HABER MERKEZİ)

19:55

SİSİ'DEN ERDOĞAN'A TAZİYE TELEFONU

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak depremde hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa dileğinde bulundu. 

19:48

DEPREMLER SEBEBİYLE KOSOVA'DA ULUS YAS İLAN EDİLDİ

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Maraş merkezli depremler nedeniyle ülkede yarın geçerli olacak 1 günlük ulusal yas ilan edildiğini duyurdu.

Osmani, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bu tür trajediler karşısında desteğe ihtiyacı olanların yanında olmalıyız. Türk ve Suriye halkının acısı bizim de acımızdır. Bu nedenle, anayasal yetkilerime dayanarak Kosova Cumhuriyeti'nde 8 Şubat Çarşamba gününü ulusal yas günü ilan ettim" ifadesine yer verdi.

Osmani ayrıca Kosova'nın ihtiyaç halinde desteği sürdürmek için tamamen hazır olduğunu belirtti.

Kosova hükümeti, arama kurtarma çalışmalarına destek için dün gece yaklaşık 30 kişilik bir birliği Türkiye'ye göndermişti. (AA)

19:42

DİYANET "MANEVİ DESTEK" DİYEREK BÖLGEYE 2 BİN 500 PERSONEL GÖNDERDİ

Diyanet İşleri Başkanlığı, Maraş merkezli deprem bölgesinde, 52 il müftüsü ve 2 bin 500 Diyanet personelinin görevlendirildiğini açıkladı.

Yapılan açıklamada, Diyanet İşleri Başkanlığı genel müdürleri, daire başkanları, 52 il müftüsü ve çok sayıda ilçe müftüsü ile başka illerden görevlendirilen yaklaşık 2 bin 500 Diyanet personelinin, Türkiye Diyanet Vakfı ekiplerinin, arama kurtarma, insani yardım, "manevi destek" çalışmalarına devam ettiği söylendi. (HABER MERKEZİ)

19:39

DEPREM VERGİLERİ BANKALARA, MÜTEAHHİTLERE, DUBLE YOLLARA GİTTİ

1999 yılında yürürlüğe giren, kamuoyunda deprem vergisi olarak bilinen ve 31 Aralık 2003’te sona erecek olan vergi uygulamasını dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan kalıcı hale getirdi. Vergiler toplamı bugünkü kur ile 750 milyar lirayı aştı. AKP’li bakanların itiraf niteliğindeki açıklamaları deprem fonunun yağmalandığını ortaya koymuştu. Sürekli hale getirilen deprem vergileri bankalara, müteahhitlere, duble yollara gitti.

19:38

ENKAZ ALTINDA KALAN ÇOCUK YARDIM BEKLİYOR

Hatay'ın Antakya ilçesinde depremde yıkılan binada, belden aşağısı enkaz altında kalan 7- 8 yaşlarındaki erkek çocuğu, kurtarılmayı bekliyor. Suriyeli olduğu, anne ve babasının da enkaz altında kaldığı belirtilen çocuk, yaşadığı şok nedeniyle konuşamıyor.

19:32

TUTDERE: ACİL MALZEME VE EKİPMANA İHTİYAÇ VAR

Adıyaman'da depremzelerle birlikte açıklama yapan CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, enkaz altında kurtarılmayı bekleyen binlerce insan bulunduğunu söyledi.

Tutdere, "Depremin üzerinden saatler geçti. Adıyaman’da yeteri kadar kurtarma ekibi olmadığı için şu an enkazın altından kurtarılmayı bekleyen binlerce insan var. Ekmek yok, su yok. Dışarıdaki çocuklar şu anda açlık ve soğukla karşı karşıya. Bütün dünyaya çağrı yapıyoruz, bütün Türkiye’ye çağrı yapıyoruz: Bu sesi duyun. Millet şu anda can çekişiyor. Yardım ekipleri gönderin, bu feryadı duyun, Adıyaman'ın bu sesini duyun" dedi.

Acil ekipman ihtiyacı olduğunu vurgulayan Tutdere, "Ey yetkililer, hepinizi Adıyaman’a destek olmaya davet ediyoruz. Acil malzemeye ve ekipmana ihtiyaç var. Enkaz altından bağıran sesleri duyuyoruz ancak müdahale edemiyoruz, hiçbir ekipman yok" diye seslendi.

(HABER MERKEZİ) 

19:14

SOYLU: HİÇBİR AFETTE MİLLETİMİZE MAHCUP OLMADIK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü'nde kurulan kriz masasında depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Ekip yok" eleştirilerine karşın Soylu, "Sahada olmayan ekip yok. Hava koşulları nedeniyle ulaşımda zorluklar çekildi" dedi.

Soylu, "yağma görüntülerine" dair ise "Bir iki münferit olay tespit edildi, bunun dışında Türkiye'de böyle bir şey söz konusu değil. Ancak bütün bunları büyütmek, bir yönetilemezlik duygusu ortaya koymak vatandaşımıza karşı yapılabilecek önemli bir yanlıştır" dedi.

Soylu ayrıca "Bugüne kadar hiçbir afette milletimize mahcup olmadık. Vatandaşımızın karşı karşıya kaldığı sıkıntıyı ortadan kaldırabilmek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Bunu herkes, özellikle afete maruz kalanlar görüyorlar" iddialarını öne sürdü.

Soylu'nun açıklamaları özetle şöyle:

"Devlet bütün kurum ve kuruluşlarıyla seferberlik halindedir. Sahada olmayan ekip yok. Elbette ki bulundukları yerlerden deprem alanına gelmeleri zaman almıştır. Sadece Maraş'ta tespit edebildiğimiz 941 bina tamamen yıkılmıştır. Biraz daha fazla olduğunu tahmin ediyoruz.

Enerji konusunda 1,5 gün büyük zorluklar çektik. Hastanelerimize kısmi olarak enerji verilebiliyor. Yakıt ihtiyaçlarını karşılayabilmeye çalıştık. Doğal gaz konusunda problemimiz devam ediyor. Ekmek ve birtakım üretimlerimizi etkiliyor.

600 vatandaşımızın defin işlemlerini gerçekleştirdik. Maraş'ta yerli yabancı 2 bin profesyonel arama kurtarma ekibi çalışmaktadır. Her yere ulaşmaya çalışıyoruz.

Elbistan'da Göksun'da ve özellikle kuzey ilçelerinde ikinci depremle hasar oluştu. Ekiplerimizi oralara kaydırmaya başladık.

Elbistan'da yoğun bir kar yağışı var. Gelen ekipleri oraya kaydırıyoruz.

11 bin çadır sevk ettik. Yaklaşık 5 bin kadarı kuruldu.

Eksiklikler olabilir. Bazen masada 100 kalem işle uğraşıyoruz. Provokatif bir dilden uzak durmak gerekir.

Bugüne kadar afet oldu ama hiçbir afette milletimize mahcup olmadık." (HABER MERKEZİ)

18:51

CAN KAYBI 3 BİN 703'E YÜKSELDİ

AFAD, saat 18.00 itibarıyla Maraş merkezli depremlerde can kaybının 3 bin 703'e, yaralı sayısının 22 bin 286'ya yükseldiğini bildirdi.

18:07

TYS: GÜN YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA GÜNÜDÜR

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Maraş merkezli depremlerin ardından taziye mesajı yayımladı, dayanışma çağrısı yaptı.

TYS açıklamasında “Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Diyarbakır, Adana, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Osmaniye ve Kilis başta olmak üzere çok sayıda ilimizde yıkıma yol açan büyük depremde insanlarımızı yitirmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Bilim insanlarının öngördüğü depreme karşı dayanıklı yapılaşma ve uygun yerleşimin yıllardır sağlanamadığı ülkemize geçmiş olsun demek bile içimizi kanatıyor. Hepimizin başı sağ olsun. Gün, hep birlikte yaralarımızı sarmak için yardımlaşma ve dayanışma günüdür” denildi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

17:54

MİLLET İTTİFAKININ TOPLANTISI ERTELENDİ

Millet İttifakı’nın 13 Şubat’ta yapılması planlanan 12'nci toplantısı ertelendi.

17:53

HDP'Lİ MAHMUT TOĞRUL: AFAD BİRÇOK YERDE YOK

Depremin ardından Evrensel’e konuşan HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Maraş’ın Pazarcık ilçesi ve Antep’in Nurdağı İslahiye ilçelerindeki durumu anlattı.

Enkazın altında çok sayıda cenaze ve yaralı olduğunu söyleyen Toğrul, “Teknik eleman eksikliği çok açık görülebiliyor. AFAD birçok yerde yok. Özellikle de Pazarcık’ta bir AFAD yetkilisine rastlayamadık. Nurdağı’nda yetkili sayısı da çok az” ifadelerini kullandı.

(HABER MERKEZİ)

 

17:32

ŞANYAŞAR AİLESİ NÖBETE ARA VERDİ: YARDIM ÇALIŞMALARINA KATILACAĞIZ

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından eşi ve iki oğlu katledilen Emine Şenyaşar ile saldırılarda yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar'ın 9 Mart 2021’de başlattığı adalet nöbetine deprem nedeniyle ara verdi.

Aile, sosyal medya hesabından yaptıkları paylaşımda, adalet nöbetine 13 Şubat’a kadar ara verdiklerini duyurdu ve “Ülkemizde yaşanan felaket sonucu depremzedelere yardım çalışmalarına katılıyoruz. Dua ve yardım zamanı" dedi. (MA)

17:28

ERDOĞAN, ABDULLAH GÜL VE TANSU ÇİLLER İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, eski Cumhurbaşkanı Gül ve eski Başbakan Tansu Çiller ile deprem bölgesindeki durum ve arama kurtarma çalışamalarına dair telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

17:24

BAHÇELİ'DEN OHAL KARARINA DESTEK

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Erdoğan'ın duyurduğu 10 ilde 3 ay OHAL ilanı kararını "kararlılıkla desteklediklerini" duyurdu.

Twitter hesabından açıklama yapan Bahçeli, şu sözleri sarf etti:

"Milliyetçi Hareket Partisi bu isabetli OHAL kararını kararlılıkla desteklemektedir. Ayrıca şahsım adına depremle mücadele kapsamında AFAD’a 1 milyon liralık yardım yaptığımı, Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı’nın da kan bağışı başta olmak üzere her konuda destek ve yardımını sahada göstereceğini bu vesileyle açıklıyorum." (HABER MERKEZİ)

17:21

ZELENSKİY VE REİSİ'DEN ERDOĞAN'A TAZİYE TELEFONLARI

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve  İran Cumhurbaşkanı Reisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayarak depremde hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa dileğinde bulundu.

17:19

KUZEY KIBRIS'TAN YARDIM

KKTC Cumhurbaşkanlığı Deprem Kriz ve Koordinasyon Komitesi, depremlerden etkilenen illere 2 gün içinde 15 tır insani yardım ve 200 kişilik arama kurtarma ekibi gönderildiğini açıkladı. (DIŞ HABERLER)

17:10

SANATÇILARDAN TEPKİ

Deprem bölgesinde enkaz altında kalan ve yaralı olarak kurtarılan yurttaşlar yardım bekliyor. Duygularını sosyal medya hesaplarından paylaşan sanatçılar; kurtarma çalışmalarının yetersizliğine tepki gösterdi.

17:09

EMEP: HALK YARDIM VE DAYANIŞMA BEKLİYOR, ERDOĞAN OHAL İLAN EDİYOR!

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 10 ilde OHAL ilan etme kararını eleştiren EMEP, "Halkın ihtiyacı OHAL değil acil yardım ve dayanışmanın örgütlenmesidir" dedi.

17:08

AFAD, EKİPMAN EKSİĞİNDE İKİ YIL BOYUNCA ADIM ATMAMIŞ

AFAD’ın iki yıl boyunca arama kurtarma ekipman eksiğini yüzde gidermediği, 2020 yılı boyunca ise sadece 2 konteyner alımı yaptığı ortaya çıktı.

16:55

ENVER AYSEVER VE MERDAN YANARDAĞ'A SORUŞTURMA AÇILDI

Deprem sonrası yaptıkları yayınlar gerekçe gösterilerek gazeteci Enver Aysever ve Merdan Yanardağ hakkında soruşturma başlatıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Merdan Yanardağ'ın katıldığı televizyon programında, Enver Aysever'in de sosyal medyada yayımlanan videosunda kullandıkları sözler nedeniyle TCK'nin 216'ncı maddesi kapsamında "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik" suçundan resen soruşturma başlatıldığını duyuruldu.

İktidar basını Yeni Şafak, gazetecileri hedef göstermişti. Yanardağ'ı "TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, kurtarma çalışmalarında tekbir getirilmesinden rahatsız oldu" ve "Allahu Ekber sedalalarına karşı çıktı" ifadeleriyle hedef alan Yeni Şafak, Enver Aysever ve yayınına katılan Ahmet Ercan için de "Depremde bile İslam düşmanlığı yaptı" demişti. Söz konusu "haberde", "CHP yandaşı gazeteci Enver Aysever ve sözde deprem uzamanı Ahmet Ercan, yıkıcı depremlerin yalnızca Müslüman ülkelerde yaşandığını bunun da sebebinin 'Siyasal İslam' olduğunu söyledi" ifadeleri yer almıştı.

(MEDYA SERVİSİ)

16:43

TBMM'DE ORTAK AÇIKLAMA OKUNDU

Meclis Genel Kurulu'nda TBMM Başkanı Mustafa Şentop tarafından AKP, CHP, HDP, MHP ve İYİ Partinin imzasının bulunduğu ortak açıklama okundu.

Açıklamada "TBMM Başkanlığı ve TBMM'de grubu bulunan beş siyasi partinin temsilcileri olarak depremle sarsılan vatandaşlarımızın yanında ve hizmetindeyiz. Milletimizin, tarihinde yaşadığı benzer felaketlerde olduğu gibi bu acı günde de bağrında açılan derin yarayı milli birlik ve beraberlik ruhu içinde dayanışma içinde aşacağına inancımız tamdır. Milletimizin başı sağ olsun" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada TBMM Başkanı Şentop'la birlikte AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül, İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu'nun imzaları yer aldı.

Ardından Danışma Kurulu'nun "Deprem felaketi sebebiyle Genel Kurul'un 7 Şubat'taki birleşiminde ayrıca başlıca bir işin görüşülmemesi" önerisi oylandı ve kabul edildi.

Şentop, "Alınan karar gereğince kanun teklifleri ile komisyonlardan gelen diğer işleri sırasıyla görüşmek için 8 Şubat Çarşamba günü saat 14.00'te toplanmak üzere birleşimi kapatıyorum" dedi.

Meclis’n Resmi Gazete’de yayımlanacak OHAL kararının ardından yarın toplanıp kararı görüşmesi bekleniyor. (HABER MERKEZİ)

16:15

CUMHURBAŞKANLIĞINA AİT İKİ UÇAK ÇALIŞMALARA TAHSİS EDİLDİ

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Cumhurbaşkanlığına ait 2 uçak, arama kurtarma ve sağlık görevlilerinin deprem bölgesine intikali için tahsis edildi. Doktorları ve AFAD personelini taşıyan uçaklar Ankara'dan, Adıyaman ve Maraş'a hareket etti. (HABER MERKEZİ)

16:13

TFF: MÜSABAKALAR ERTELENDİ

Türkiye Futbol Federasyonu, depremin ardından 7-12 Şubat tarihleri arasında oynanması planlanan tüm profesyonel ve amatör müsabakaların ertelendiğini duyurdu. Yapılan açıklamada "10-11-12-13 Şubat tarihlerinde Spor Toto Süper Lig, Spor Toto 1. Lig, TFF 2. Lig ve TFF 3. Ligde oynanması gereken tüm profesyonel müsabakalar 17-18-19-20 Şubat tarihlerinde oynanacaktır. Sonraki haftalar buna göre planlanacaktır" denildi. (HABER MERKEZİ)

16:05

ENKAZ ALTINDA KALAN AKP MİLLETVEKİLİ YAKUP TAŞ YAŞAMINI YİTİRDİ

Depremde Adıyaman'da ailesiyle birlikte enkaz altında kalan AKP Milletvekili Yakup Taş yaşamını yitirdi.

AKP Aydın Milletvekili Metin Yavuz, sosyal meyda hesabından Taş için taziye mesajı yayımladı. Yavuz "AK Parti Adıyaman Milletvekilimiz Yakup Taş'ın hayatını kaybettiğini büyük bir üzüntüyle öğrendim" dedi. (HABER MERKEZİ)

 

16:00

PEK ÇOK ÜLKEDEN DESTEK EKİP VE DAYANIŞMA KAMPANYASI

Depremlerlerin ardından pek çok ülkeden dayanışma çağrıları yükseldi, kimi ülkelerden Türkiye'ye arama kurtarma ekipleri gönderilirken, kimi yerlerde yardım kampanyaları örgütlendi. Pakistan'dan Hindistan'a, Meksika'dan Japonya'ya birçok ülke arama kurtarma ekibi yolladı. Yurt dışında yaşayan Türk ve Kürt halkları dernekler aracılığıyla yardım kampanyaları düzenledi.

15:26

ADANA'DA GÖZALTINA ALINAN MUHABİRİMİZ SERBEST BIRAKILDI

Durumu haberleştirmek için gittiği Adana Şehir Hastanesinde, hasta yakınlarıyla görüştüğü sırada "izinsiz çekim yaptığı" gerekçesiyle gözaltına alınan Adana muhabirimiz Volkan Pekal, polis merkezindeki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Adana muhabirimiz Volkan Pekal hastanede haber takibi sırasında gözaltına alındı

İşte muhabirimiz Volkan Pekal'in Adana Şehir Hastanesi önünde çektiği görüntüler https://t.co/m5P668Jnm2 pic.twitter.com/9n1kzrxpLf

— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) February 7, 2023
15:00

ERDOĞAN: 10 İLİ KAPSAYACAK VE 3 AY SÜRECEK OHAL İLAN ETME KARARI ALDIK

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, depremlere ve çalışmalara dair Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulundu.

Erdoğan özetle şunları söyledi:

"Halihazırda 53 bin 317 arama kurtarma görevlimiz ile destek personelimiz enkaz bölgesinde çalışıyor. Çok daha fazla sayıda kamu görevlisi, sivil toplum kuruluşu görevlisi ve gönüllü de yardım çalışmalarında yer alıyor.

Barınmadan giyeceğe, yiyecekten ısınmaya kadar tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik tedbirleri adım adım hayata geçiriyoruz. Şu ana kadar 54 bin çadır, 102 bin yatak ve diğer ihtiyaç malzemeleri bölgeye gönderildi.

Acil yardım ve destek faaliyetleri için ilk etapta 100 milyar liralık bir kaynağı kurumlarımızın emrine tahsis ettik.

Çetin kış şartları sebebiyle deprem bölgesine arama kurtarma ekip ve ekipmanlarıyla yardım malzemelerinin ulaştırılmasında halen zorluklar yaşanıyor. Zorunlu olmadıkça kimsenin deprem bölgesine giden ve deprem bölgesindeki yolları kullanmamasını, telefon görüşmelerinin de acil ihtiyaçlar dışında yapılmaması gerektiğini hatırlatıyorum.

Toplamda 5 bin sağlık personeli aktarılmıştır. İçişleri Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize mensup çok sayıda personel arama kurtarma çalışmalarında görevlendirildi. İHA'ları da devreye aldık.

Parti ayrımı gözetmeksizin tüm belediyelerimiz ellerindeki araç gereçleri ve yardım malzemelerini bölgeye göndermektedir.

Şu anda 3 bin 549 vefatımız 22 bin 168 yaralımız var. Şu ana kadar 8 binin üzerinde vatandaşımız enkaz altından sağ olarak kurtarıldı. Yaralılar Mersin, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere diğer illerdeki hastanelere gönderiliyor.

Dünden itibaren 7 günlük yas ilan ettik. Ülke genelindeki okullarda 13 Şubat'a, afet bölgesindeki okullarda 20 Şubat'a kadar eğitim öğretime ara verildi.

Otellerin afetzedelerin hizmetine sunulması için gereken planlamalar yapılıyor.

Depremin yaşandığı 10 ilimizi genel hayata etkili afet bölgesi olarak ilan ediyoruz. Arama kurtarma faaliyetlerinin ve sonrasındaki çalışmaların süratler yürütülebilmesinin temini için Anayasa'nın 119'uncu maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak OHAL ilan etme kararı aldık. 10 ilimizi kapsayacak ve 3 ay sürecek bu kararla ilgili Cumhurbaşkanlığı ve Meclis süreçlerini hızla tamamlayacağız."

(HABER MERKEZİ)

14:44

KILIÇDAROĞLU VE CHP'Lİ BELEDİYE BAŞKANLARI ADANA'DA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'li büyükşehir belediye başkanlarıyla birlikte depremin vurduğu Adana'ya gitti. Kılıçdaroğlu burada yapılan arama kurtarma çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Kılıçdaroğlu'na, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar eşlik etti. (HABER MERKEZİ)

14:42

İNGİLTERE'DEKİ DERNEKLERDEN DAYANIŞMA KAMPANYASI

İngiltere’de Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) ve Türkiye Halklarıyla Dayanışma Kampanyası (SPOT) bileşeni sendikalar hızla örgütlenerek depremle dayanışma kampanyaları başlattılar. (HABER MERKEZİ)

14:37

MARAŞ, ADIYAMAN VE HATAY'DA 66 SAVCI DAHA GÖREVLENDİRİLDİ

Adalet Bakanı ve HSK Başkanı Bekir Bozdağ'ın talimatıyla HSK tarafından, başka illerde görev yapan savcılardan Maraş'ta 23, Adıyaman'da 22 ve Hatay'da 21 olmak 66 ilave savcı görevlendirildi. (DHA)

14:20

TBMM BAŞKANLIĞI YARDIM KAMPANYASI BAŞLATTI

Deprem nedeniyle çalışmalara bir hafta ara veren TBMM tarafından yardım kampanyası başlatıldı.

TBMM Başkanlığı, yaptığı açıklamada, "AFAD iş birliğiyle TBMM Acil Durum Yönetimi Merkezi tarafından deprem bölgesine gönderilmek üzere öncelikli ihtiyaç duyulan malzemeler belirlenmiştir. Bu çerçevede, deprem bölgelerine gönderilecek malzemelerin, mevsim koşullarına ve her yaş grubuna uygun paketlenerek sağlam bir koli içerisinde teslim edilmesi gerekmektedir” denildi.

Açıklamada nakdi yardım yapmak isteyenler ise AFAD ve Kızılay'ın duyurduğu hesaplara yönlendirildi. (HABER MERKEZİ)

14:17

CHP'Lİ YILDIRIM KAYA: SESİMİZİ DUYAN YOK MU DİYE HAYKIRMAK İSTİYORUM!

Maraş'ın Elbistan ilçesinde bulunan CHP Milletvekili Yıldırım Kaya, depremin gerçekleştiği andan itibaren halkın yardım beklediğini ancak kimsenin bölgeye ulaşmadığını belirtti, "Bir an önce bu çığlığı duyun!" diyerek yardım istedi.

Kaya, "Biz iki gündür Elbistan'da bu çığlığı atıyoruz ama sesimizi duyan yok mu diye haykırmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

(HABER MERKEZİ)

14:11

MUHABİRİMİZ VOLKAN PEKAL GÖZALTINA ALINDI

Adana'da haber takibi yapan Evrensel muhabiri Volkan Pekal, şehir hastanesinde görüntü almaya çalışırken "İzin almamışsın" gerekçesiyle gözaltına alındı. Pekal'ın bekletildiği ve polis merkezine götürüleceği öğrenildi.

14:07

"TEYZE SEN GİT GELİYORUZ DEDİLER, GELMEDİLER"

Adıyaman’da yurttaşlar, HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç aracılığıyla seslerini duyurmaya çalıştı. Yakınlarını kaybeden bir kadın, “Kandırdılar beni; ‘Teyze sen git biz geliyoruz’ dediler, gelmediler" dedi.

(HABER MERKEZİ)

13:56

DEPREMZEDE SESİNİ DUYURMA, İKTİDAR SANSÜR PEŞİNDE

İktidar “dezenformasyonla mücadele” adı altında haber alma hakkını kısıtlamaya çalışırken, enkaz altında kalanlara yardım için internet, elektrik ve bölgelere ulaşım ihtiyacı artıyor. İletişimci Doç. Dr. Ceren Sözeri, halkın nafile de olsa ciddi bir sansür çabasıyla karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, “Çünkü üstü örtülemeyecek kadar büyük bir felaket yaşıyoruz” dedi.

13:54

HDP'Lİ KEMAL BÜLBÜL: ADIYAMAN'DA YİYECEK İÇECEK YOK

Adıyaman'da enkaz önünden seslenen HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, "Yiyecek yok, içecek yok. Gece boyunca artçı depremler oldu, insanlar dışarıda kalmak zorunda kaldı. Tekrar buradan çağrı yapıyoruz. Yurttaş desteğine, insani dayanışmaya ihtiyacımız var" dedi.

(HABER MERKEZİ)

 

13:52

EKİN APARTMANI'NDA KURTARMA ÇALIŞMALARINA YURTTAŞLAR GİRİŞTİ

Adana’nın Çukurova ilçesine bağlı Yurt Mahallesi’nde yıkılan Ekin Apartmanı'nda arama kurtarma çalışmaları binanın kalan kısmının yıkılma riski bulunduğu gerekçesiyle dün durduruldu. Bina önünde yakınlarının kurtarılması için bekleyen yurttaşlar, arama kurtarma çalışmasının yeniden başlamamasına tepki göstererek arama kurtarmaya kendileri girişti.

(Adana/EVRENSEL)

13:49

DEPREM SONRASI FAHİŞ FİYAT ARTIŞLARI

Ticaret Bakanlığı, deprem sonrası acil ihtiyaç malzemelerinde fahiş fiyat artışı yapıldığı iddialarına yönelik ülke genelinde denetim başlatıldığını duyurdu.

13:23

DEMİRTAŞ: 85 MİLYON SİSTEMİN BECERİKSİZLİĞİNİ AŞARAK KARDEŞLERİNİ KURTARMAYA ÇALIŞIYOR

Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, depremlere dair sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

"85 milyon tek yürek olmuş, tek adam sisteminin hantallığını, beceriksizliğini, rezaletini aşarak kardeşlerini kurtarmaya çalışıyor" diyen Demirtaş, şunları kaydetti:

"İlk anda seferberlik ilan edilmeliydi, halen yapılabilir. Halen hiçbir çalışma yapılmayan yüzlerce bina var. Yıllardır halkın kanını emen devasa inşaat firmalarının tüm iş makineleri, el konularak deprem bölgesine gönderilmeliydi, halen yapılabilir.

Deprem bölgesine giden tüm kara yolları sivil araç geçişine kapatılarak sadece kurtarma ve yardım ekiplerinin geçişi sağlanmalıydı, halen yapılabilir.

AFAD Başkanı, saat başı IBAN verip para toplama telaşına gireceğine, gönüllüleri organize ederek deprem bölgesine götürmeliydi, halen yapılabilir. Dünden beri topladığınız para mı enkaz altındaki kardeşlerimizi kurtaracak!

Cumhurbaşkanı, koordinasyon merkezinden bir dakika bile ayrılmamalı, saat başı açıklama yaparak halkı bilgilendirmeli, uyarı ve duyurular yapmalı, halka moral vermeliydi. Nerede olduğunu bilen var mı?

Dün gece enkazlardan çığlıklarını duyduğumuz kardeşlerimiz, herkesi dayanışmaya ve ortak akılla hareket etmeye çağırıyor. Lütfen daha fazla dayanışma ve daha fazla koordinasyonla, en azından bugün kurtarabileceğimiz kardeşlerimizi kurtaralım." (HABER MERKEZİ)

13:16

KILIÇDAROĞLU: BÖLGEYE GEÇİYORUM

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, deprem bölgesine gittiğini duyurdu.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Kılıçdaroğlu, "Bölgeye geçiyorum. Gün içinde bilgi paylaşacağım" dedi. (HABER MERKEZİ)

13:10

AKP'Lİ METİN KÜLÜNK'ÜN "KİMSE KALMASIN" PAYLAŞIMI TEPKİ ÇEKTİ

AKP MKYK Üyesi Metin Külünk'ün sosyal medya hesabından yaptığı "Deprem bölgesinde AFAD, Kızılay, UMKE ve enkaz kaldırma ve kurtarma çalışması yapanlar dışında kimse kalmamalıdır. Vatandaşlarımız ülke genelinde otel ve misafirhanelere yerleştirilmelidir" paylaşımı tepki çekti.

Külünk'e verdikleri yanıtlarda, enkaz başında arama kurtarma ekibi bulunmadığı yurttaşlar, "Sen şaka mı yapıyorsun" diyerek tepkilerini gösterdi.

Yanıtlardan bazıları şöyle:

"Keşke yeterli arama kurtarma personeli olsa da göçük altında olmayanlar, olanlar için vicdan azabından kendini paralamasa!"

"Hocam sen şaka mı yapıyorsun? Felaket yerlerinde o bahsettiklerinden dün gece hiç kimse yoktu zaten. Sağdan soldan gelen gönüllüler vatandaşlarımıza yardım etmeye çalıştılar."

"Onlar hele bir ulaşsın ondan sonra vatandaşları otele götürürsünüz." (HABER MERKEZİ)

12:52

AFAD: CAN KAYBI 3 BİN 432'YE YÜKSELDİ

AFAD, saat 12.10 itibarıyla 3 bin 432 kişinin hayatını kaybettiğini, 21 bin 103 kişinin yaralandığını açıkladı.

12:49

İSKENDERUN LİMANI'NDAKİ YANGIN HALEN SÖNDÜRÜLEMEDİ

İskenderun Limanı'nda dün depremle birlikte rıhtımın çökmesiyle devrilen konteynerlerin alev alması sonucu başlayan yangın sürüyor.

Gece boyunca devam eden ve çevreye yayılıp büyüyen yangından yükselen dumanlar, İskenderun ilçesinin birçok noktasından görülüyor. (HABER MERKEZİ)

12:39

SURİYE'DE YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 1602'YE ÇIKTI

Maraş'ta meydana gelen deprem Suriye'nin pek çok kentinde de yıkımlara neden oldu. Devlet kontrolündeki Hama, Halep, Lazkiye ve Tartus'ta yaşamını yitirenlerin sayısı 212'ye çıktı, bu bölgelerde 1449 kişinin yaralandığı bildirildi. AA'nın aktardığına göre Suriye'nin İdlib ile Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatı bölgelerinde en az 790 kişi öldü, en az 2200 kişi yaralandı. 

Son bilgilere göre ülkede en az 1602 kişi yaşamını yitirdi, binlerce yaralı var. (DIŞ HABERLER)

12:37

MARAŞ'TA 30 SAAT SONRA 1 KİŞİ KURTARILDI

Maraş'taki arama kurtarma çalışmalarında tüm olumsuzluklara rağmen hâlâ sağ insanlara ulaşılması umut veriyor.

Merkezde yıkılan 8 katlı bir binanın enkazından ses gelmesi üzerine ekipler o bölgeye yoğunlaştı. Yaklaşık yarım saat süren çalışmayla 25 yaşındaki Onur Dobuoğlu, 30 saat sonra bulunduğu yerden yaralı çıkartıldı.

Ayağında ve kollarında kırıklar bulunan Dobuoğlu, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Yeğeninin 30 saat sonra enkazdan canlı kurtarılmasını gözyaşlarıyla izleyen Sefa Gedik de Onur Dobuoğlu'na kavuştuktan sonra kurtarma ekiplerine sarılarak sevincini paylaştı.

Ekiplerce, Trabzon Caddesi'ndeki 7 katlı Anadolu Apartmanı'nın enkazından 24 yaşındaki Rümeysa Yalçınkaya, 27 saat sonra sağ çıkarıldı. Gelişme çevredekilerce sevinçle karşılandı.

12:02

CAN KAYBI 3 BİN 419'A YÜKSELDİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Teyit edilmiş 3 bin 419 kaybımız var. Yaralılarımız 20 bin 534. Enkazdan kurtarılanlar 8 bini geçmiş durumda. Yıkık bina sayımız da 5 bin 775" dedi.

Oktay ayrıca "Şu ana kadar 312 artçımız mevcut. 6 ve üzeri olan 3 depremimiz var. 24 deprem de 5 ve 6 arasında. Kış şartları, yolların kapanması… Bu sabahtan itibaren hava araçlarını biraz daha rahat kullanmaya başladık" bilgilerine paylaştı.

Arama kurtarma çalışmalarına dair Oktay'ın açıkladığı bilgiler ise şöyle:

"Tüm illerimizde 12 bin 181 arama kurtarma personelimiz mevcuttur. Bunlardan 4 bin 60'ı Maraş'ta. 2 bin 465'i Hatay'da. 1314 Gaziantep'te. 1721 Adıyaman'da. 687 Osmaniye'de. 119 Adana, 562 Diyarbakır, Şanlıurfa 100, Kilis 41 ve Malatya 1112. Özellikle Kilis, Şanlıurfa ve Diyarbakır'daki çalışmalar oldukça başarılı şekilde yürütüldü. Bu illerimizdeki durumlar oldukça iyi durumdadır."

Oktay, "Hayat, Maraş ve Adıyaman'da 48 saat itibarıyla görevli araçların, afetle ilgili bölgeye sevkiyat yapan araçların dışındaki her türlü aracın girmesini durdurmuş durumdayız. Bugün saat 11.00 itibarıyla bu süre başlamış durumda. Diğer illerde de ihtiyaç olursa bu genişletilebilir" dedi.

Oktay, illere göre ölü ve yaralı sayılarını ise şöyle açıkladı:

  • "Maraş 530 kaybımız, yaralı 2 bin 900.
  • Hatay 872 kaybımız ve 2 bin 766 yaralımız
  • Osmaniye 293 kaybımız 1315 yaralımız
  • Adıyaman 720 kaybımız 400 yaralımız
  • Diyarbakır 92 kaybımız 770 yaralımız
  • Şanlıurfa 95 kaybımız 1791 yaralımız
  • Gaziantep 481 kaybımız 3 bin 890 yaralımız
  • Adana 146 kaybımız 2 bin 611 yaralımız
  • Malatya 166 kaybımız 3 bin 298 yaralımız
  • Elazığ 2 kaybımız 376 yaralımız söz konusu."

(HABER MERKEZİ)

11:50

ANTEP'TE FABRİKALAR İŞÇİLERİ İŞE ÇAĞIRDI

Depremin üzerinden bir gün geçmişken Antep'te Şireci Tekstil, Mutlu Makarna gibi kimi fabrikalar işçilere attığı mesajlarla bugün sabah vardiyasından itibaren işe gelmelerini söyledi.
İşçiler duruma tepki gösterdi: Biz çoluğumuzun çocuğumuzun, canımızın derdindeyiz. Bunlar yine kârının peşinde. Hiç mi Allah'tan korkunuz yok?

11:49

BAKAN KURUM'A GÖRE VATANDAŞLAR AÇTA AÇIKTA BIRAKILMAMIŞ! 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Antep'te AFAD Deprem Koordinasyon Merkezi toplantısında konuştu.

Kurum, "AFAD dışında herhangi bir koordinasyona müsaade etmeyeceğiz" dedi ve "Sayın Cumhurbaşkanımız, devletimiz, tüm imkanlarıyla afet bölgesindedir. Biz hiçbir afet bölgesinde vatandaşımızı açta açıkta bırakmadık, yalnız bırakmadık" iddialarını öne sürdü.

Bakan Kurum'un dile getirdiği Antep'teki "devletin tüm imkanları" ise şöyle:

• Personel sayısı 6 bin 120
• Sahra hastanesi sayısı 5
• Çadır sayısı 4 bin
• İş makineleri halen sevk ediliyor
• Şehre su verilemiyor
• İletişim sorunu halen çözülmüş değil

09:45

CAN KAYBI ARTIYOR

AFAD, 3 bin 381 kişinin hayatını kaybettiğini, 20 bin 426 kişinin yaralandığını açıkladı. AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, teyit edilmiş yıkılmış bina sayısının 5 bin 575, teyit edilmemiş yıkılma ihbarı gelen bina sayısının ise 11 bin 302 olduğunu açıkladı.

(HABER MERKEZİ)

09:39

PAKİSTAN TÜRKİYE'YE ARAMA KURTARMA EKİPLERİ GÖNDERDİ

Pakistan, Başbakan Şahbaz Şerif’in talimatıyla Türkiye'ye arama ve kurtarma ekipleri gönderdi.

Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamaya göre, 50 kişilik arama kurtarma ekibi ve 25 ton yardım malzemesi, Pakistan Uluslararası Havayollarına (PIA) ait uçakla bu sabah Türkiye’ye doğru hareket etti.

Pakistan ordusundan yapılan açıklamada ise Ravalpindi’deki Chakala Hava Üssü’nden kalkan silahlı kuvvetlere ait C-130 nakliye uçağının Adana’ya doğru yola çıktığı belirtildi.

Açıklamada, uçakta eğitimli köpek ve gerekli ekipmanlara sahip arama kurtarma ekibi, doktor, hemşire, teknisyenlerden oluşan tıbbi yardım ekibi, 30 yataklı mobil hastane ve çeşitli yardım malzemelerinin yer aldığı aktarıldı. (AA)

 

09:16

YURTTAŞ 'YARDIM NEREDE' DİYE YAKINDI, AKP'Lİ VEKİL ELİNE TELEFON ALDI

Antep'te ankaz altındaki yakınlarını bekleyen bir yurttaş, AKP'li Nurettin Canikli'ye neden yardım gelmediğini sordu. Canikli ise eline telefonu alarak vinç aradı.

 

07:51

İSTANBUL'DAN 12 BİN GÖNÜLLÜ YOLA ÇIKTI

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul'dan deprem bölgesine şu ana kadar 12 bin 752 personel ve AFAD gönüllüsünün sevk edildiğini duyurdu. Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "06.00 itibarıyla İstanbul'umuzdan; 73 uçak ile 12 752 personelimiz ve AFAD Gönüllülerimiz, başta Hatay olmak üzere deprem bölgesine sevk edildi. Hakkınız ödenmez, minnettarız" dedi. (HABER MERKEZİ)

 

07:41

MEKSİKA 145 KİŞİLİK ARAMA KURTARMA EKİBİ GÖNDERDİ

Meksika, Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un talimatıyla depremler nedeniyle Türkiye'ye 145 kişilik aramak ve kurtarma ekibi gönderdi.

Meksika Dışişleri Bakanlığı Avrupa Dairesi Genel Müdürü Bernardo Aguilar Calvo, havaalanındaki açıklamasında, "Türkiye'deki kardeşlerimize yardım etmek amacıyla Savunma Bakanlığına bağlı 93 eleman, Deniz Kuvvetlerinden 37 kişi, Kızılhaç personelinden 15 kişi Meksika Hava Kuvvetlerine ait bir uçağa binmek üzereyiz. Amaç, mümkün olan en yüksek sayıda insanı canlı olarak kurtarmaya çalışmaktır. Kısa zamanda Türkiye'ye varmayı umuyoruz" ifadelerine yer verdi.

Meksika Dışişleri Bakanı Ebrard, Twitter hesabındaki paylaşımında, Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un talimatıyla Türkiye'ye arama ve kurtarma ekibinin gönderileceğini belirtmiş, "Meksika Hava Kuvvetlerine bağlı uçak, Türkiye'ye gitmek üzere birkaç saat içinde havalanacak" ifadesini kullanmıştı. (AA)

07:28

HATAY'DA 1'İ ÇOCUK 4 KİŞİ KURTARILDI

Hatay'ın İskenderun ilçesinde, depremlerde yıkılan 3 binanın enkazından 1'i çocuk 4 kişi yaralı olarak çıkarıldı.

Depremlerde yıkılan İskenderun ilçesi İbrahim Karaoğlanoğlu Caddesi'ndeki binalarda arama kurtarma çalışmaları devam etti.

Sahil Güvenlik ve AFAD koordinasyonundaki GEA İnsani Yardım Arama Kurtarma Derneği ekiplerince yürütülen çalışmalarda, 5 katlı Reşit Apartmanı'nın enkazındaki Mehmet (23) ve kardeşi Hakan Yılmaz Çağan'a (10) saat 03.35 sularında ulaşıldı.

Ekipler, binanın çevresindeki 5 katlı Yalım Apartmanı'ndaki çalışmalarda 26 yaşındaki Kubilay Özer'e, Akgül Apartmanı'ndaki kurtarma çalışmasında da Nejla Baygül'e aynı saatlerde ulaştı.

Vatandaşların da desteğiyle ambulanslara taşınan yaralılar, çevredeki hastanelere kaldırıldı. (AA)

 

 

07:12

OSMANİYE'DE 26 SAAT SONRA BİR KİŞİ KURTARILDI

Kahramanmaraş merkezli toplamda 10 ili etkileyen depremlerde, Osmaniye'de yıkılan bir binanın enkazından yaklaşık 26 saat sonra 1 kişi yaralı olarak çıkarıldı.

AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık, polis ve jandarma ekiplerinin çalışmalarının sürdüğü bir bölgede ekipler, Esenevler Mahallesi İstasyon Caddesi'nde yıkılan 40 dairenin bulunduğu 10 katlı Bilge Sitesi enkazında 30 yaşındaki Kubilay isimli vatandaşa, yaklaşık 26 saat sonra ulaştı.

Enkazdan çıkarılan yaralı, hastaneye kaldırıldı. (AA)

 

 

07:05

ADIYAMAN'DA 5.3 BÜYÜKLÜĞÜNDE ARTÇI

Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde 5,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre saat 06.13'te, merkez üssü Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesi olan 5,3 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

 Deprem, 8,13 kilometre derinlikte meydana geldi. (AA)

 

 

06:59

İSKENDERUN LİMANI'NDA ÇIKAN YANGIN DEVAM EDİYOR

İskenderun Limanı'nda dün depremin ardından devrilen konteynerlerde çıkan yangın sürüyor.

Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen depremler sırasında dün henüz belirlenemeyen nedenle konteynerlerde çıkan yangın gece boyunca devam etti.

Çevreye yayılması nedeniyle büyüyen yangından yükselen dumanlar, İskenderun ilçesinin birçok noktasından görülüyor.

TCSG Yaşam gemisinin de destek verdiği ekiplerin alevleri kontrol altına alma çalışmaları sürüyor. (AA)

 

06:22

YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 2 BİN 921'E YÜKSELDİ

AFAD Başkanı Yunus Sezer, depremlerde 2 bin 921 kişinin hayatını kaybettiğini, 15 bin 834 kişinin yaralandığını açıkladı. (HABER MERKEZİ)

 

DÜN NELER YAŞANDI?

Maraş’ın Pazarcık ilçesisinde 6 Şubat günü saat 4.17'de meydana gelen 7.7 büyüklüğünde deprem birçok ilde hissedildi; yıkıma ve can kaybına sebep oldu. Depremin büyüklüğünü önce 7.4 olarak açıklayan AFAD daha sonra Mw 7.7 olarak revize etti. Diğer ülkelerden de hissedilen depremin seviyesi 4. seviye olarak ilan edildi.

Depremin ardından bölgede çok sayıda artçı sarsıntı gerçekleşti. 6 Şubat saat 13.24'te Maraş Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Deprem bölgelerine ilk depremin ardından 24 saat geçmesine rağmen kurtarma ekipleri gönderilmedi. Ciddi kayıpların ve yıkımların yaşandığı kentlerde halk soğuk hava koşullarında, ekipmansız olarak kendi imkanlarıyla arama kurtarma çalışmaları yürütmeye çalıştı. Enkaz altına kalanlar, yakınları lokasyon bilgilerini paylaşarak enkaz altında olduklarını duyurmaya çalıştı. Binlerce depremzede pek çok kentte elektriğe, suya, barınmaya, yiyeceğe ulaşamadı. Yetkililere erişemeyen depremzedeler, duyurulan toplanma alanlarına da ulaşım araçları olmadığı için ulaşamadı.

Cüneyt Özdemir'in YouTube programına katılan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin "Kaç bina yıkıldı tespit edebildiniz mi?” sorusuna "60 bin nüfuslu ilçenin yarısından çoğu yok, tam bir felaket var.” yanıtını verdi.

Elazığ’da boşaltılan ve 7.6 büyüklüğündeki ikinci depremde çöken binanın enkazında arama kurtarma çalışmaları devam ederken, doğalgaz sızıntısı meydana geldi. Ekipler, panik dolu anlar yaşarken çalışmalara ara verildi.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa