07 Şubat 2023 11:10
Son Güncellenme Tarihi: 08 Şubat 2023 00:26

Depremlerin vurduğu Malatya'da 2. gün | Kent yalnız bırakıldı

Maraş merkezli iki deprem Malatya'yı da vurdu, kentte birçok yerleşim yeri yıkılırken, arama kurtarma çalışmaları sınırlı düzeyde kaldı. Depremden kaçabilen yurttaşlar ise geceyi dışarıda geçirdi.

Fotoğraf: Hakan Burak Altunöz/AA

Paylaş

Maraş'ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat günü saat 4.17'de meydana gelen 7.7, büyüklüğündeki deprem ve ardından 13.24'te meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki deprem Malatya'yı da vurdu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Malatya'da açıklama yaptı. Bakan Ersoy, Malatya için güncel verileri paylaşarak "An itibarıyla yıkılan bina sayısı 583 oldu. Ölü sayımız maalesef 502'ye çıktı, yaralı sayımız 6 bin 442" dedi.

"Arama kurtarma ve destek personel sayımız 12 bin 978. Bunlardan 5 bin 528'i sivil AFAD görevlileri ve gönüllüler" diyen Ersoy, "1430 askeri personelimiz de var. 2 bin 520 jandarma personelimiz ve 3 bin 500 civarında polisimiz çalışmalara katılıyor. Şu ana 3 bin 150 çadır dağıtımı gerçekleştirildi. İlk etapta 16 çadır kent noktası oluşturduk. Bunların sayılarını da kontrollü şekilde arttırarak devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise "Daha önceden tüm Türkiye'de okulların 13 Şubat'a kadar kapatıldığını duyurmuştuk ama 4 ilde 2 hafta diğer 6 ilde ise 1 hafta tatil yaptığımızı ifade etmiştik. Bugün itibarıyla 10 ilin tamamında eğitim öğretime 2 hafta itibarıyla ara vermiş bulunuyoruz. Bunu da tüm kamuoyuyla paylaşmak isterim. Tekrar başımız sağ olsun" dedi.

İlk depremin ardından 24 saat geçmesine rağmen birçok bölgeye kurtarma ekipleri gönderilmedi. Evrensel muhabiri Murat Uysal Malatya'daki durumu aktardı. Gece boyunca bölgede haber takibi yapan muhabirimiz, "Kâr yağışı durmadı. Yalnızca gönüllü olarak dayanışmaya gelen sivil insanlar vardı. Görevli kurumlar gece boyunca uğramadı enkaz alanına" bilgisini geçti.

Gün içerisinde haber merkezine bağlanarak bilgi veren Uysal, "Buradaki insanlar en temel ihtiyaçlarına ulaşamıyor. AFAD ve Kızılay'ın yardımlarını göremedik" dedi.

Ciddi kayıpların ve yıkımların yaşandığı kentte halk soğuk hava koşullarında, ekipmansız olarak kendi imkanlarıyla arama kurtarma çalışmaları yürütmeye çalıştı. Enkaz altına kalanlar, yakınları lokasyon bilgilerini paylaşarak enkaz altında olduklarını duyurmaya çalıştı.

Binlerce depremzede elektriğe, suya, barınmaya, yiyeceğe ulaşamadı. Yetkililere erişemeyen depremzedeler, duyurulan toplanma alanlarına da ulaşım araçları olmadığı için ulaşamadı ya da duyurulardan haberdar olamadı.

Öte yandan Malatya'da gece saatleri itibarıyla etkili olmaya başlayan ve havanın ağarmasıyla etkisini artıran kar yağışı, ekiplerin çalışmasını da güçleştiriyor.

AĞBABA: MALATYA'NIN KÖYLERİNE ULAŞILMAMIŞ

CHP heyetiyle beraber Malatya'da bulunan Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, ""Ulaşım koşulları nedeniyle yardım alamıyoruz. Burada insanlar suya, ekmeğe muhtaç. Malatya'nın köylerine hiçbir şekilde ulaşılmamış" dedi.

2 KIZ ÇOCUĞU ENKAZDAN SAĞ ÇIKARILDI

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde bir binanın enkazından 2 kız çocuğu sağ kurtarıldı.

AA'nın aktardıklarına göre, ekipler, dün meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki ikinci deprem sonrasında yıkılan binanın enkazından Elçin ve Melike isimli iki kız çocuğunu çıkardı.

İki kız, ambulansla Şehit Esra Köse Başaran Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Öte yandan Elazığ'dan Malatya'ya giden itfaiye ekipleri, yıkılan binanın enkazından baba ve kızı ile yeğenin de bulunduğu 4 kişiyi 32 saat sonra kurtardı.

Bölgedeki arama kurtarma çalışmalarına Elazığ Belediyesi İtfaiye ekipleri de destek veriyor. İtfaiye ekiplerinin çalışması sonucu Malatya Sanayi Sitesi bölgesinde çöken bir binanın enkazından bir baba ile 3 yaşındaki kızı, 16 yaşındaki yeğenin de bulunduğu 4 kişi kurtarıldı.

Enkaz altından yaklaşık 32 saat sonra çıkarılan yaralı 4 kişi kentteki hastanelere kaldırıldı.

Malatya'da, yıkılan bir binanın enkazından çıkarılan Dilek (23) ve İrem (19) Hancı kardeşlerin babaları Erol Hancı da (62) 38 saat sonra sağ çıkartıldı.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bakan Kurum'a göre hiçbir afet bölgesinde vatandaşlar açta açıkta, yalnız bırakılmamış!

SONRAKİ HABER

İzmir Deprem Koordinasyon Kurulu’ndan yardımlaşma ve dayanışma çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa