07 Şubat 2023 14:14

İngiltere’de depremzedeler için dayanışma kampanyası başlatıldı

İngiltere’de Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) ve Türkiye Halklarıyla Dayanışma Kampanyası (SPOT) bileşeni sendikalar hızla örgütlenerek dayanışma kampanyaları başlattılar.

Day-Mer'in yardım kampanyası görseli

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere’de yaşayan yüz binlerce Türkiyeli, deprem haberini alır almaz ne yapabileceklerini konuşmaya, dernek ve kurumları aramaya başladı. Londra’da çok yoğun bir nüfusa sahip olan Maraş, Malatya, Gaziantep, Adana, Kayseri, Diyarbakır ve Adıyamanlılar, bir yandan yakınlarının akıbetini öğrenmeye çalışırken bir yandan da nasıl destek olabileceklerinin yollarını aradı.

Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) pazartesi akşamı üyelerini acil toplantıya çağırarak bir yardım kampanyası başlattı. Üyelerin, toplanan yardımların en kısa zamanda depremzedelere ulaştırılmasını istediği toplantıda, sokak sokak, cadde cadde maddi yardım toplama kararı alındı.

Bir hesap numarası yayınlayan DAY-MER, Londra’daki belediyeler, sendikalar ve kampanya grupları ile de iletişime geçerek, hızlı ve etkili destek çağrısı yaptı. DAY-MER üyeleri, toplantı esnasında kendi aralarında topladıkları maddi yardımı da hızla Türkiye’ye gönderdi.

Türkiye Halklarıyla Dayanışma Kampanyası (SPOT) da ilişkide olduğu sendikalar ve kurumlarla iletişime geçerek “Deprem Yardım Kampanyası” örgütledi. Birçok sendika şubelerine yardım kampanyası ile ilgili duyuruları yaparken, bazı sendikalar uluslararası sendika konfederasyonlarına yazarak hızlı ve etkili destek çağrıları yapacaklarını duyurdu.

1999 Marmara Depreminde de etkili bir yardım kampanyası gerçekleştiren DAY-MER’i binlerce Türkiyeli arayarak, yardım kampanyasına katılmak istediklerini ve katkılarını sunmak istediklerini belirtti.

Konu ile ilgili BBC ve ITV’ye açıklamalar yapan DAY-MER Başkanı Aslı Gül, birçok bölgeye yardımların ve kurtarma çalışmalarının ulaşmadığını gördüklerini belirterek, ilk etapta insanların enkaz altında sağ olarak çıkartılması için uluslararası dayanışmanın önemli olduğunu söyledi ve yardım çağrısı yaptı.

İngiltere’de birçok dernek ve kurumun üye olduğu Demokratik Güç Birliği de ayrıca kampanya başlattı. İngiltere’den mümkün olan en fazla arama kurtarma ekiplerinin gönderilmesi için çalışmalar başlatan Güç Birliği, maddi yardım da toplayacak.

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ emekçilerinden deprem bölgeleriyle dayanışma

SONRAKİ HABER

Gözaltına alınan Adana muhabirimiz Volkan Pekal serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa