07 Şubat 2023 14:38

Kahramanmaraş Belediye Başkanı, JMO’nun deprem raporunu “inanmıyorum” diyerek geri çevirmiş

Maraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör'e iki kez rapor sunduklarını söyleyen JMO Başkanı Hüseyin Alan, ‘Ben bu planlara inanmıyorum’ yanıtı aldıklarını söyledi.

Fotoğraf:DHA

Paylaş

Nisa Sude DEMİREL
İstanbul

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO), 2021 yılında, fay hatları üzerindeki 18 şehir için rapor hazırladı. Raporlar ilgili illerin milletvekillerine, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a, TBMM Bayındır, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı AKP Konya Milletvekili Tahir Akyürek’e, valilere, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı’na, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Murat Kurum’a, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’a ve Jeoloji Mühendisleri Odası Temsilcilikleri’ne gönderildi. İlgili kurumlardan tedbirler alınması, fay hatlarının imar planlarına işlenmesi istendi.

"HİÇBİR KURUM GERİ DÖNMEDİ BİZE"

Evrensel’e konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, “Hiçbir kurum geri dönmedi bize. Bu raporu onları bilgilendirmek ve gerekli tedbirleri aldırmak için göndermiştik. Hiçbiri de bize ‘Raporunuzu okuduk, gerekli incelemelere başladık’ diye geri dönmedi” dedi.

Hazırlanan raporlardan biri de 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin merkezi olan Maraş içindi. Raporla ilgili herhangi bir kurumla iletişime geçip geçilmediğini sorduğumuz Alan, kurumların duruma kayıtsızlığını, “Geçtiğimiz ağustos ayı sonunda bölge temsilciliklerimizi ziyaret ettik. Maraş’ı, Kayseri’yi, Antep'i, depremin vurduğu bütün alanları ziyaret ettik. Temsilciliklerimize aktif fayların lokasyonlarını tam olarak belirleyerek imar uygulamaları konusunda çalışma yapmaları gerektiğini söyledik. Maraş’taki oda temsilcimiz, iki defa Maraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ile görüşüp fay zonlarının imar planları üzerine işlenmesi gerektiğini söylediğinde Güngör ‘Ben bu planlara inanmıyorum’ demiş” ifadelerini kullandı.

Diri haldeki fay hatlarının tespitiyle, bunların imar planlarına işlenmesi ve ‘sakınım hatları’ oluşturulması gerektiğini söyleyen Alan, Maraş’a gittiğinde başka sıkıntılar da tespit ettiğini vurguladı. Bölgedeki TOKİ konutlarının fay üzerine, Millet Bahçesi’nin heyelan bölgesine inşa edildiğini gözlemleyen JMO, bunları ilgili kurumlara iletmiş, bölgedeki oda temsilciliği ile görüşmüş. Alan, “Ama Belediye Başkanının temsilcimize ‘Ben fay zonlarının imar planları üzerine işlenmesi planına inanmıyorum’ demesi, görüşsek de bir sonuç alamayacağımızı gösteriyordu” dedi.

"HATAY HAVAALANI İÇİN DEFALARCA UYARI YAPILMIŞTI"

Birçok itiraz ve uyarıya rağmen Amik Gölü kurutularak yapılan Hatay Havaalanı da depremin ardından yarıldı. Hatay Havaalanını kendisinin de yağışlı bir günde kullandığını ve havaalanının göl haline geldiğini söyleyen Alan, havaalanının bu kadar kritik bir zamanda kullanılamayışını, “Havaalanı için açılan kanallar zaman zaman kapanıyor. Doğal göl alanı olduğu için alan su doluyor. DSİ tarafından açılan kurutma kanallarının yetersizliği de göz önüne alınınca, gölü besleyen akarsuyun üzerine baraj yapıldı. Baraj da yetersiz kalmış olacak ki DSİ orada tekrar kurutma kanalı inşasına başladı. Oldukça gevşek zeminden oluşan, yer altı su seviyesinin yüksek olduğu kurutulmuş Amik Gölü’nün ortasına havaalanı yapıldı. Ve havaalanının fay hatlarının üzerine oturduğu bu depremde anlaşıldı” diye anlattı.

"KAMU DENETLEMİYOR, MESLEK ODALARI ENGELLENİYOR"

İktidar uzun zamandır TMMOB’nin denetleyici faaliyetlerinin engellendiğini, kamu kuruluşlarının da denetim sağlamadığını söyleyen Alan, “Denetimleri yapı denetim şirketleri aracılığıyla gerçekleştiriyorlar. Ama yapı denetim şirketleri ticari kuruluşlar. Bunlar da ticari menfaat çerçevesinde işlem yürütüyorlar. En az personelle maksimum kâr sağlayacak şekilde yapı denetim faaliyetlerini gerçekleştiriyorlar. Yapı denetim faaliyeti kamu adına gerçekleştirilen bir iştir ama öyle yürümüyor. Sonuçta bunu denetleyen yapı denetim firmaları müteahhitlerden paralarını peşin olarak alıyor ve arzu edilen denetimi sağlamıyor” dedi.

"KURUMLARDA JEOLOJİ MÜHENDİSİ YOK"

Hiçbir yapı denetim şirketinin zemindeki faaliyetleri denetlemediğini de ekleyen Alan, denetleyici kurumların eksikliğini, “Raporlarda sondaj yapıldı mı, zemin araştırmaları düzgün yapıldı mı, burası fayın üzerinde mi, kaya düşmesi riski var mı gibi sorular asla denetleme içerisinde değil. Çok sayıda bina doğrudan götürülüp fay zonlarının üzerinde inşa edilmiş durumda. Bu bölge de maalesef bu zonlardan biri. Yine heyelan kütleleri üzerinde onlarca bina var. Koskoca belediyelerin imar ve ruhsat birimlerinde, yani bunu denetlemekle yükümlü kuruluşların birçoğunda jeoloji mühendisi bile yok” sözleriyle anlattı. 

ÖNCEKİ HABER

Ataşehir Belediyesi'ne yönelik operasyonda 5 kişiye ev hapsi

SONRAKİ HABER

Ravago Enplast işçileri deprem bölgesine su gönderdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa