07 Şubat 2023 14:44

Depremin ardından pek çok ülkeden destek ekipleri ve dayanışma kampanyaları

Depremlerin ardından pek çok ülkeden dayanışma çağrıları yükseldi, kimi ülkelerden Türkiye'ye arama kurtarma ekipleri gönderilirken, kimi yerlerde yardım kampanyaları örgütlendi.

Fotoğraf: AB Komisyonu/AA

Paylaş

Maraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 ve 7.5 büyüklüğünde meydana gelen depremlerlerin ardından pek çok ülkeden dayanışma çağrıları yükseldi, kimi ülkelerden Türkiye'ye arama kurtarma ekipleri gönderilirken, kimi yerlerde yardım kampanyaları örgütlendi. Pakistan'dan Hindistan'a, Meksika'dan Japonya'ya birçok ülke arama kurtarma ekibi yolladı. Yurt dışında yaşayan Türk ve Kürt halkları dernekler aracılığıyla yardım kampanyaları düzenledi.

İNGİLTERE'DE DAY-MER'DEN YARDIM KAMPANYASI

İngiltere’de Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) ve Türkiye Halklarıyla Dayanışma Kampanyası (SPOT) bileşeni sendikalar hızla örgütlenerek dayanışma kampanyaları başlattılar.

PAKİSTANLI İŞÇİ KONFEDERASYONU: ACINIZI PAYLAŞIYORUZ

Pakistan İşçi Konfederasyonu Türkiye ve Suriyeli depremzedelerde dayanışma mesajı paylaştı ve Pakistan yönetimini yardım için harekete geçmeye çağırdı.

Konfederasyonun Punjab Liderleri Muhammad Yaqoob Shaukat Ali Chaudhry, Chaudhry Naseem Iqbal ve Fazal Wahid, Türkiye ve Suriye’de meydana gelen yıkıcı deprem nedeniyle binlerce insanın ölmesinden ve evlerin tahrip olmasından duydukları üzüntüyü dile getirdi.

Yapılan yazılı açıklamada, “Mağdurlara yardım edilmeli ve yardım ekipleri derhal Türkiye ve Suriye’ye gönderilmelidir. Depremden etkilenen insanlara ancak kolektif çaba yardımcı olabilir” ifadeleri kullanıldı.

Pakistan halkının ve emekçilerinin de aylar önce binlerce insanın hayatını kaybettiği, binlerce hayvanın ve mülkün yok olduğu acı bir sel felaketi yaşadığını hatırlatarak, Türkiye ve Suriye’deki deprem mağdurlarının sorunlarını ve acılarını anladıklarını ve paylaştıklarını dile getirdiler.

Pakistan, Başbakan Şahbaz Şerif’in talimatıyla Türkiye'ye arama ve kurtarma ekipleri gönderdi.

Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamaya göre, 50 kişilik arama kurtarma ekibi ve 25 ton yardım malzemesi, Pakistan Uluslararası Havayollarına (PIA) ait uçakla bu sabah Türkiye’ye doğru hareket etti.

Pakistan ordusundan yapılan açıklamada ise Ravalpindi’deki Chakala Hava Üssü’nden kalkan silahlı kuvvetlere ait C-130 nakliye uçağının Adana’ya doğru yola çıktığı belirtildi.

Açıklamada, uçakta eğitimli köpek ve gerekli ekipmanlara sahip arama kurtarma ekibi, doktor, hemşire, teknisyenlerden oluşan tıbbi yardım ekibi, 30 yataklı mobil hastane ve çeşitli yardım malzemelerinin yer aldığı aktarıldı.

YUNANİSTANLI HEKİMLERDEN DAYANIŞMA MESAJI

 Yunanistan Hastane Doktorları Federasyonu, depremle ilgili dayanışma mesajı yayımladı. Türk Tabipleri Birliğine (TTB) hitaben yazılan mesajda “Türkiye ve Suriye’ye gönderilecek insani yardım ve tıbbi malzemelerle ilgili olarak Yunanistan Sağlık Bakanlığı ile iletişim halindeyiz” denilen mesajda şu ifadeler kullanıldı:

“Sevgili meslektaşlarımız, yıkıcı depremin ardından halkınızın karşı karşıya kaldığı trajediye desteğimizi ifade ediyoruz. Doğa bir kez daha tektonik plakaların devlet hükümetlerine ve onların askeri rekabetine itaat etmediğini kanıtlıyor. Hepimiz 1999 yılında Türkiye ve Yunanistan’da birkaç gün arayla meydana gelen yıkıcı depremleri hatırlıyoruz.

Türk meslektaşlarımızın bilimsel ve insani katkılarının yanı sıra insan haklarının korunmasına yönelik sürekli çabaları da bilinmektedir. Başkanınız Dr. Şebnem Fincancı'nın tutuklanmasını protesto etmiştik.

Dün sabahtan bu yana Türkiye ve Suriye’ye gönderilecek insani yardım ve tıbbi malzemelerle ilgili olarak Yunanistan Sağlık Bakanlığı ile iletişim halindeyiz. Türkiye için daha uygun olabilecek spesifik yardımlar (tıbbi personel, tıbbi malzeme, ilaç vb.) konusunda bizi bilgilendirirseniz çok memnun oluruz.

Halkımızın ayıracak hiçbir şeyi yok. Ege’nin her iki yakasındaki sağlık personeli barış ve halk sağlığı için mücadele ediyor.”

MEKSİKA 145 KİŞİLİK ARAMA KURTARMA EKİBİ GÖNDERDİ

Meksika, Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un talimatıyla depremler nedeniyle Türkiye'ye 145 kişilik aramak ve kurtarma ekibi gönderdi.

Meksika Dışişleri Bakanlığı Avrupa Dairesi Genel Müdürü Bernardo Aguilar Calvo, havaalanındaki açıklamasında, "Türkiye'deki kardeşlerimize yardım etmek amacıyla Savunma Bakanlığına bağlı 93 eleman, Deniz Kuvvetlerinden 37 kişi, Kızılhaç personelinden 15 kişi Meksika Hava Kuvvetlerine ait bir uçağa binmek üzereyiz. Amaç, mümkün olan en yüksek sayıda insanı canlı olarak kurtarmaya çalışmaktır. Kısa zamanda Türkiye'ye varmayı umuyoruz" ifadelerine yer verdi.

Meksika Dışişleri Bakanı Ebrard, Twitter hesabındaki paylaşımında, Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un talimatıyla Türkiye'ye arama ve kurtarma ekibinin gönderileceğini belirtmiş, "Meksika Hava Kuvvetlerine bağlı uçak, Türkiye'ye gitmek üzere birkaç saat içinde havalanacak" ifadesini kullanmıştı.

JAPONYA ULUSLARARASI ACİL KURTARMA EKİBİ İSTANBUL'A GELDİ

Depremler nedeniyle Japonya'nın gönderdiği 18 kişilik Uluslararası Acil Kurtarma Ekibi, İstanbul'a ulaştı.

Haneda Havalimanı’ndan kalkan ve Japonya Uluslararası Acil Kurtarma Ekibi'nin 3 üyesinden oluşan bir öncü ekip ile 15 kişilik kurtarma ekibini taşıyan uçak, İstanbul Havalimanı'na indi.

İstanbul Havalimanı'ndan aktarma yapan ekip, Adana'ya hareket etti. Japonya Uluslararası Acil Kurtarma Ekibi, Adana'ya ulaştıktan sonra deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarına destek verecek.

Japonya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "İnsani perspektif ve Türkiye ile dostane ilişkiler dikkate alınarak Japonya, acil insani yardım sağlama kararı almıştır" ifadeleri kullanılmıştı.

19 AB ÜLKESİ YARDIM EKİBİ GÖNDERİYOR

Avrupa Birliği (AB) depremler nedeniyle Avrupa'dan Türkiye'ye arama kurtarma ve sağlık ekipleri gönderen ülke sayısını 19 olarak güncelledi.

AB Komisyonunun kriz yönetimi, sivil koruma ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, AB Sivil Koruma Mekanizması kapsamında 19 ülkeden 27 arama kurtarma ve sağlık ekibi gönderildiğini bildirdi.

Bu ülkelerin Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Fransa, Yunanistan, Hollanda, Polonya, Romanya, İtalya, Macaristan, Avusturya, Almanya, Estonya, İspanya, Malta, Slovakya, Portekiz, Karadağ ve Arnavutluk olduğunu ifade eden Lanercic, ekiplerde toplam 1150 kişi ve 70 köpeğin bulunduğu aktardı.

İlk etapta 10 ülke yardım teklif etmiş, daha sonra bu sayı 13 ve 17'ye çıkmıştı.

İSPANYA SAHRA HASTANESİ KURACAK

İspanya hükümeti, depremlerin mağdurlarına yardım için bölgede sahra hastanesi kuracağını, sağlık personeli, lojistik ve koordinasyon çalışmaları için 70 kişilik profesyonel ekibin gönderileceğini açıkladı.

İspanya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye'ye sahra hastanesi kurulması için 70 kişilik profesyonel ekibin gönderileceği bildirildi.

Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, sahra hastanesinin yanı sıra Sağlık Ulusal Sistemi'nden ekiplerin Türkiye'de afet bölgelerine gönderileceğini, Suriye'ye de yardım yapılacağını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada da İspanyol yardım ekibinin 72 saat içinde dünyanın herhangi bir yerinde konuşlanmaya hazır olduğu, ekipte 40'tan fazla sağlık görevlisi, 10'dan fazla lojistik yardım uzmanı bulunduğu ve sahra hastanesinin günde 150-200 hastaya bakabilecek, ameliyat yapabilecek ve 20 kişiyi yatılı olarak ağırlayabilecek bir donanıma sahip olduğu kaydedildi.

İspanya'dan deprem bölgesine şimdiye kadar iki askeri uçakla 90 kişilik kurtarma ve ilk yardım ekibi giderken, Malaga, Valensiya, Zaragoza, Huelva gibi kentlerden çok sayıda sivil yardım kuruluşu da 10-15 kişilik gruplarla, kendi imkanlarıyla Türkiye'ye hareket etti.

HİNT VE FRANSIZ ARAMA KURTARMA EKİPLERİ VE MALZEMELERİ ADANA'YA ULAŞTI

Hindistan ve Fransa'dan arama kurtarma ekipleri ile insani yardım malzemelerini taşıyan uçaklar, Adana'ya ulaştı.

Hindistan Ulusal Afet Müdahale Gücünden 51 arama ve kurtarma personeli, özel eğitimli köpekler, delici makineler, yardım malzemeleri, ilaçlar, diğer gerekli araç ve gereçlerin bulunduğu askeri nakliye uçağı Adana Havalimanı'na indi.

Ekibin sorumlusu, yaptığı açıklamada, Hindistan'dan ikinci 51 kişilik arama ve kurtarma personeli ile gerekli araç ve gereçlerin bulunduğu uçağın akşam saatlerinde kente ulaşmasının planlandığını bildirdi.

Hint yetkili, iki ekibin öncelikle Adana'da, ardından Gaziantep'te arama ve kurtarma çalışmaları ile sağlık hizmetlerine destek olacağını, Türkiye'nin yaralarının sarılması için son dakikaya kadar bölgede görev yapacaklarını söyledi.

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar da Adana'ya ulaşan askeri nakliye uçağının fotoğraf ve videolarına Twitter hesabında yer verdi.

Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği ise sosyal medya hesabından "Arama kurtarma görevlilerimizi ve yardım malzemelerini taşıyan iki uçağımız da Adana'ya indi." notunu paylaştı.

HOLLANDA'DA YARDIM KAMPANYASI

Hollanda’da, depremlerin ardından depremzedelere yardım etmek isteyen binlerce Türkiyeli seferber oldu.

Ülkenin farklı kentlerinde organize edilen yardım kampanyaları kapsamında binlerce kişi, depremden etkilenenler için acil ihtiyaç duyulan battaniye, hijyen malzemesi, bebek bezi, kışlık giysi ve ısıtıcı gibi malzeme yardımında bulundu.

Depolarda, camilerde ve farklı mekanlarda toplanan yardım malzemeleri deprem bölgesine ulaştırılmak üzere yola çıktı.(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Lastik-İş: Arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere eğitimli işçiler göreve hazır

SONRAKİ HABER

AFAD, iki yıl boyunca arama kurtarma ekipmanı eksiğinde adım dahi atmamış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa