08 Şubat 2023 10:30
Son Güncellenme Tarihi: 08 Şubat 2023 11:51

Depremin merkez üssü Maraş'ta 3. gün | Kent yerle bir, hala destek sağlanmayan bölgeler var

İki büyük depremle yerle bir olan Kahramanmaraş'ta kurtarma çalışmaları eksikliklerle devam ediyor, enkaz altında sağ kalanlara ulaşılmaya çalışılıyor. Halk bir yandan dondurucu soğukla mücade ediyor.

Cahit Zarifoğlu Caddesi - Kahramanmaraş | Fotoğraf: Fatih Polat/Evrensel

Paylaş

İki büyük depremle yerle bir olan Kahramanmaraş'ta depremin ardından 3. günde kurtarma çalışmaları ve yurttaşların hayatta kalma mücadelesi sürüyor. Enkaz altlarından 50 saati geçmesine rağmen canlı bedenler çıkarılıyor.

Kentte ilk andan beri kurtarma ekiplerinin yetersizliği, ulaşılamayan, henüz gidilmeyen çok yer olması eleştiriliyor. Öte yandan Sütçü İmam Üniversitesi Hastanesinde riskten dolayı depremzedeler giriş katındaki koridorda tedavi ediliyor.

1243 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ, 5 BİN YARALI VAR

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde dün (6 Şubat) saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde, saat 13.24'te ise Elbistan'da 7.6 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Kent merkezi ve Pazarcık başta olmak üzere çok sayıda ilçede ciddi yıkım oluştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın verdiği son bilgilere göre (7 Şubat saat 21.30 civarı) kentte 1243 kişi yaşamını yitirdi, 5 bin yaralı var.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın 6 Şubat 2023'te saat 18.30 sıralarında verdiği bilgiye göre kentte 310 bina yıkıldı.

HÂLÂ ULAŞILAMAYAN BÖLGELER VAR

Siyaset Bilimci Burak Yıldırım, sosyal medya hesabından Maraş'ın Şekeroba Köyü'ne yardım çağrısı yaptı. 44 saat geçmesine rağmen yardım gelmediğini belirten Yıldırım, "Üzülererek söylüyorum, burada devlet yok" dedi.

Gazetemize Göksun, Elbistan, Narlı gibi ilçelerden dün ulaşan çok sayıda kişi hâlâ kurtarma ve yaşamsal destek için ekiplerin gelmediğini iletti.

ELBİSTAN'DA SOĞUK HAVA VE KAR YAĞIŞI SÜRERKEN BARINMA EN ACİL TALEPLERDEN BİRİ

Depremin ardından 3'üncü gün de sona ererken Elbistan'da soğuk hava ve kar yağışı sürüyor. İlçedeki yıkılan ya da hasar gören binalar sadece eski olanlar değil, yeni yapılan binaların çoğu da ağır hasarlı durumda.

Evlerine giremeyen yaşlılar, kadınlar ve çocuklar soğuk havadan korunmak için cemevine sığınmış durumda. İlçede barınma sorununun çözülebilmesi için konteynerlere ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Şehirden ayrılmak isteyen ancak ulaşım problemi yaşayan kimi yurttaşlar da tahliye edilmeyi talep ediyor.

ALİ KENANOĞLU ELBİSTAN'DAKİ SON DURUMU EVRENSEL'E ANLATTI

Depremin yaşandığı günden itibaren Maraş'ta ve ilçelerinde bulunduklarını belirten HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, 3'üncü gün bitmesine rağmen arama kurtarma çalışmalarının yetersiz olduğunu ve enkazların altında hala kurtarılması gereken insanlar bulunduğunu belirtti. Kenanoğlu, Elbistan'da çoğunluğu yaşlı olan nüfusun en büyük talebinin barınma, soğuktan korunma, hijyen ve güvenli bir bölgeye nakledilme olduğunu vurgulayarak "Aksi takdirde buradaki yaşlıların bu durumu daha fazla sürdürmesine olanak yok" dedi.

KURTARMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR, SAATLER SONRA KURTARILANLAR UMUT OLUYOR

Maraş'ta Azerbaycan Bulvarı'nda bulunan Arıkan Otel enkazından 58 yaşında bir kadın 52 saat sonra sağ çıkarıldı.

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi Güneşli Mahallesi'nde 5 katlı binanın enkazında arama kurtarma çalışması yürüttü. Samsun Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, enkaz altında kalan 38 yaşındaki Rahime Demirci'ye yaklaşık 52 saat sonra ulaştı. Sağ kurtarılan kadın, daha sonra sağlık ekiplerine teslim edildi.

Mercimektepe Caddesi'nde yıkılan 8 katlı apartmanın enkazında annesi ve babası bulunan kepçe operatörü Osman Aydemir, binadan ses geldiğini arama kurtarma ekiplerine iletti. Aydemir, Bursa'dan yardıma gelen Yıldırım Belediyesi arama kurtarma ekiplerinin direktifleri doğrultusunda kepçesi ile annesi ve babasının bulunduğu bölümdeki beton blokların kaldırılmasına yardım etti. Yapılan çalışmalar sonucu 61 yaşındaki Salman Aydemir'e enkaz altında sağ ulaşıldı.

Vücudunun büyük bölümü beton yığınları arasında kalan ve sadece yüzü gözüken baba Aydemir'e UMKE ekipleri enkaz altında ilk müdahaleyi yaptı. Aydemir, 14 saat süren çalışmalar sonucu depremden 47 saat sonra sağ kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Enkaz altında Aydemir'in yanında bulunan eşinin ise hayatını kaybettiği belirlendi.

GENEL YAYIN YÖNETMENİMİZ FATİH POLAT MARAŞ'TAN AKTARDI

Gazetemiz Evrensel'in Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, hava muhalefeti, kapalı yollar, otobüs arızası gibi nedenlerle 2. günün sonlarında Maraş'a ulaştı. Polat kentin durumu ve kurtarma çalışmalarından detaylardan oluşan izlenimlerini aktardı:

Kentte ilk konuştuğum kişi, telefonunu şarj etmek için orada bulunan 20’li yaşlarının sonlarında bir genç. Deprem sabaha karşı olduğu için evde yakalandıklarını söyledi. “Altı kişiydik. Bizimkisi arkadaşlarımla kaldığım bir bekar evi. Dört katlı. Biz ikinci kattaydık. Bizden kayıp yok, ama tüm kent merkezi zayiat dolu abi, yıkıldı.”
...
Trabzon Caddesi'nde konuştuğumuz ekip sorumlusu, gün içinde üç kişiyi sağ olarak çıkardıklarını, 6 kişinin ise cansız bedenine ulaştıklarını söylüyor.
...
Cahit Zarifoğlu Caddesi’nde yıkılan bir binanın önünde ağlayan biri gözümüze çarpıyor. Adı Mustafa Narlı. “Burada devlet yok” diyor ve devam ediyor: "Müdahale edenlerin hepsi gönüllü."
...
Battaniyeye sarılı yaşlı bir kadın telaşla yıkıntıların önünde dolaşıyor. Yanına gidiyoruz. Adı Nadiye. “Dokuz kuzum var benim burada” diye yıkılmış ve yerle bir olmuş binayı gösteriyor. “Enişteyi ölü olarak çıkardılar, kuzularım daha burada” diye devam ediyor.
...
Bu arada, OHAL ilanı haberi de etkisini göstermiş. Konuşurken adını vermek istemeyenlere de rastlıyoruz.

Fatih Polat'ın izlenim yazısına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:

YILLARCA BOŞUNA MI VERGİ ÖDEDİK? KIZILAY ÜÇ GÜNDÜR YOK

Maraş merkezde dahi çok sayıda yurttaş yaşamsal desteğe dair büyük eksikliğin olduğunu adeta yalnız bırakıldıklarını anlattı. Maraş'ta Kuddusibaba Bulvarı'nda Halk TV yayınına katılan bir depremzede üç gündür kimsenin gelmediğini söyledi: "TRT'nin yayınına da gittim, kestiler yayını. Kızılay üç gündür yok, biz yıllarca boşuna mı vergi ödedik, boşuna mı çabaladık? Üç gündür sadece bir dernek çorba dağıtıyor burada. Biz şişmiş cesetlerin içinde lavabo ihtiyacımızı karşılıyoruz."

"JANDARMA 2 BEBE BİSKÜVİSİ, 3 SÜT DAĞITIP GİTTİ"

Maraş'ın Elbistan ilçesine bağlı bir köyde bulunan Yusuf Doğan, Elbistan ve Maraş'taki durumu aktardı. Doğan, "Bugün 3 kişilik jandarma ekibi geldi, 2 tane bebe bisküvisi ve 3 tane süt dağıtıp geri gittiler. Halk kendi imkanı dışında bir destek bulamıyor, devletten umudu kesti" ifadelerini kullandı.

DEPREMZEDELER KORİDORDA TEDAVİ EDİLİYOR

Öte yandan depremin ardından enkaz altından çıkarılan yüzlerce kişi, Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ), Tıp Fakültesi Hastanesi'ne getirildi. Burada tedaviye alınan depremzedeler, 7.6 büyüklüğündeki ikinci depremin ardından risk oluşturduğu için giriş katındaki koridorlara taşındı. Yüzlerce kişi hastane koridorunda tedavi olurken, durumu daha iyi olanlar otobüslerle çevre illerdeki hastanelere sevk ediliyor.

DHA'nın görüştüğü Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım, hastanenin kısıtlı personel ve destek hizmeti ile hastalara bakmaya çalıştıklarını söyledi. İkinci depremin hastanede hasara yol açtığını anlatan Prof. Dr. Yasım, "Deprem olduktan sonra sabaha karşı şehirdeki hastanelerin ameliyathanelerinin tamamı kullanılmaz haldeydi. Ameliyat olacak tüm hastalar bize geldi. Hastanede sıkıntı yoktu ancak ikinci depremden sonra hastanede ufak-tefek sorunlar oldu" dedi. Yasım, ilk andan itibaren enkaz altından çıkarılan 10 bin kişiye hizmet verildiğini, afet durumundan dolayı birçoğunun kaydını bile yapamadıklarını aktardı.

"TALEPLERİMİZİN HİÇBİRİNE YANIT ALAMADIK"

Depremden sonrası yardım alamadıklarını belirten Prof. Dr. Yasım, "Kızılay, çorba ikramına yeni başladı. Depremzede vatandaşlarımızı da buralarda ikamet ettirdik. Yemekhanemizde yemekler doğal gaz ile yapılıyor ve gaz olmadığı için yemek hizmeti veremedik. En azından çadır kurulmasını talep ettik. İnsanların dışarıda güvenli durabilmesi için bir sahra hastanesi kurulmasını istedik. Fakat taleplerimize hiçbir cevap alamadık. İhtiyaçlarımız had safhada. İstanbul'dan, Ankara'dan gönüllü sağlıkçılar geldi. Bunlar sağlık yükünü azalttı ama destek personeli konusunda büyük sıkıntı var" dedi.

DEPREMZEDELERE AKARYAKIT KOTASI, YURTTAŞLAR KUYRUKTA

Maraş'ta, yıkımlar ve riskli yapılar nedeniyle evlerine giremeyen binlerce kişi geceyi araçlarında geçiriyor. Hava sıcaklığının eksi derecelere düştüğü geceleri ise ya yakılan ateşlerin başında ya da klimalarını çalıştırdıkları araçlarında geçiriyor. Vatandaşlar, araçlarını evleri gibi kullandığı için akaryakıt tüketimi de arttı. Ancak akaryakıt istasyonları yoğun talebi karşılamakta güçlük yaşıyor. Akaryakıt istasyonlarının önünde araçlarıyla gelenler uzun kuyruk oluşturuyor. Birçok kişi ise bidonlarla gelerek kuyruğa girip bekledikten sonra aldıkları yakıtlarını araçlarının deposuna dolduruyor. Birçok akaryakıt istasyonu, yoğun talep nedeniyle kota uygulaması başlattı. Bazı istasyonlar 10, bazı istasyonlar ise 20 litre yakıt sınırı koyarak ihtiyaca cevap vermeye çalışıyor.

Akaryakıt istasyonunda elinde bidonla kuyrukta bekleyen ve DHA'ya konuşan vatandaşlardan Melahat Çetinkurt, benzin alabilmek için saatlerdir beklediğini söyledi. Çocuklarını araçta bırakarak akaryakıt almaya geldiğini anlatan Çetinkurt, “Gece çok soğuk oluyor ve klimayı yakıyoruz. Yakıtlarımız bittiği için arabalar da çalışmıyor. Bunun için her gün istasyonlara giderek saatlerce bekleyip, akaryakıt alabiliyoruz” dedi. Uğur Ayhanpınar ise yağış ve soğuk hava nedeniyle eşi ve çocuklarıyla güvenli olduğu için geceleri arabada geçirdiklerini dile getirerek, “Depremde babamı kaybettim. Şimdi evimize giremediğimiz için geceleri arabada geçiriyoruz. Arabanın da yakıt ihtiyacını karşılamak için saatlerce kuyrukta bekliyoruz” diye konuştu.

Öte yandan Maraş kent merkezinde bulunan 12 Şubat Stadyumu'nda da depremzedeler için çadırlar kuruldu. Çadırların çok geç kurulması, soğukla yüz yüze bırakılmaları yurttaşların tepkisine neden oldu.

MARAŞ CEZAEVİ BOŞALTILDI

Maraş Türkoğlu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan depremler sonrası oluşan ağır hasardan kaynaklı tutuklular başka cezaevlerine sevk edildi. Alınan bilgilere göre tutuklular, Aksaray, Ankara ve Kayseri’deki cezaevlerine nakledildi. 

FOTOĞRAFLARLA MARAŞ'TA YIKIM

(HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Evrensel yazarları ve muhabirleri deprem bölgesinden bildiriyor...

SONRAKİ HABER

İstanbul'da kar yağışı etkili oluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa