08 Şubat 2023 11:47

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu'ndan deprem açıklaması: Gerekli sonuçları çıkarın

Maraş merkezli meydana gelen depremin büyük sorunları bir kez daha açığa çıkardığını belirten İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, “Gerekli sonuçları çıkarın, can kaybını önleyin” dedi.

Hatay'ın İskenderun ilçesinde, depremden yaklaşık 34 saat sonra bir apartmanın enkazından 33 yaşındaki Burcu Arlı yaralı çıkarıldı, arama kurtarma ekibinin sevinci yüzlerine yansıdı | Fotoğraf: Murat Şengül

Paylaş

Maraş merkezli depremin ve sonrasında yaşananların çözülmesi gereken büyük sorunları bir kez daha açığa çıkardığını belirten İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP), “Gerekli sonuçları çıkarın, can kaybını önleyin” dedi.

Üst üste yaşanan iki büyük deprem sonrası binlerce insanın hayatını kaybettiği belirtilen açıklamada, “Rant uğruna yaşadığımız kaçıncı yıkım bu? Bile bile göz göre göre gelen bu yıkım ile ilgili binlerce kez bilim insanları uyardı, nasıl ve nerede tedbir alınması gerektiğini tane tane anlattılar. Her yıkım sonrası ders çıkarılmadığı gibi bugün de olup bitenlere bakıldığında gerekli sonuçlar çıkarmaktan uzak bir anlayışın orta yerde durduğu görülüyor” dendi.

Öncesinde tedbir alınmadığı gibi deprem sonrasındaki sürecin de sorunlu olduğuna dikkat çekilen açıklamada “Artık yeter. Göz göre göre gelen bu felaketlerde can kaybını engellemek mümkün. Bilimin ışığında depreme dayanıklı kentler kurmak mümkün. Ayrıca afet sonrasında da afet yönetim merkezlerinin yerel yönetimlerle yönetilecek şekilde ele alınması önemlidir. Ayrıca tüm fabrika ve işyerlerinde afet anında arama ve kurtarma çalışmalarında görev alabilecek arama kurtarma ekipleri kurulmalıdır. Fabrika işçileri, maden işçileri, liman işçileri, lojistik işçileri, inşaat işçileri ülkenin dört bir yanındadır ve gerekli birimler işyerlerinde kurulduğunda afet anında en etkin müdahale ekipleri olacaklardır” ifadeleri kullanıldı.

Açıklama şöyle devam etti: “İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu olarak tüm halkımızı depremin hemen ardından çimento fiyatlarını arttıran rantçı anlayışa karşı depreme dayanıklı kentlerin oluşturulması için daha etkin mücadele etmeye çağırıyoruz. Ranta dayalı anlayışla ölümü beklemek yerine sorunun çözümü için daha aktif mücadele etmekten başka çare yoktur. Ayrıca tüm sendikalarımızı tüm işyerlerinde arama kurtarma birimlerinin oluşturulması için harekete geçmeye çağırıyoruz.”(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Bakan Varank: Gönderilen 1 milyon battaniye üreten bir ülke olduğumuzu gösteriyor

SONRAKİ HABER

Depremde hasar gören Hatay Havalimanı'nın onarımına başlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa