08 Şubat 2023 11:23

Depremlerin vurduğu Malatya'da 3. gün | Destek yetersiz, yıkım büyük

Maraş merkezli iki deprem Malatya'yı da vurdu, kentte birçok yerleşim yeri yıkılırken, arama kurtarma çalışmaları sınırlı düzeyde kaldı. Depremden kaçabilen yurttaşlar ise geceyi dışarıda geçirdi.

Fotoğraf: Hasan Taşcan/AA

Paylaş

Maraş'ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat günü saat 4.17'de meydana gelen 7.7, büyüklüğündeki deprem ve ardından 13.24'te meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki deprem Malatya'yı da vurdu.

Depremin üçüncü günü olmasına rağmen köylerde durum ağır, birçok yere destek gitmedi. Halk soğuk hava koşullarında, ekipmansız olarak kendi imkanlarıyla arama kurtarma çalışmaları yürütmeye çalıştı. İlk geceyi sokakta geçiren yurttaşlar ikinci geceyi belediyenin toplanma alanlarında geçirdi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada ölü sayısının 502'ye yaralı sayısının 6 bin 442'ye yükseldiğini söyledi. Ersoy kantteki 583 binanın yıkıldığını kaydetti.

Toplanma alanlarında ise suya ve gıdaya ulaşmakta güçlük yaşanıyor, sınırlı sayıdaki yaşam merkezlerinde belirli aralıklarla gıda ve su yardımı yapılıyor. Hijyen sorununun ise ilerleye süreçte hastalıklara yol açacağından endişe ediliyor. Bölgedeki musluk sularının kesinlikle içilmemesi yönünde uyarılar var.

Bölgede haber takibini sürdüren muhabirlerimiz önceki gece toplanma alanındaki depremzedelerle görüştü. Su dağıtımının günde bir defa gerçekleştiğini anlatan yurttaşlar kar eriterek ihtiyaçlarını giderdiklerini aktardı.

EMEP GENEL BAŞKANI AKDENİZ MALATYA'DA: İNSANLAR ENKAZDA ERDOĞAN 10 BİN LİRA DİYOR

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de beraberindeki heyetle birlikte depremin vurduğu Malatya'ya geldi. Bölgedeki duruma ilişkin bilgi veren Akdeniz, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın '10 bin lira yardım vereceğiz' açıklamasını eleştirdi, “Şu an binlerce insan hâlâ enkaz altında, hâlâ insanlar feryat ediyorlar. Bakın Kürecik’in köylerine yardım götüremiyor insanlar. Yollar kapalı, su götüremiyorlar, ekmek götüremiyorlar. AKP’li Cumhurbaşkanı üç gün sonra geldiği deprem bölgesinde 10 bin lira diyor” ifadelerini kullandı.

MİLLİ BASKETBOLCU NİLAY AYDOĞAN ENKAZ ALTINDA

Türkiye Kadınlar Basketbol Süper Ligi'nde mücadele eden Çankaya Üniversitesi'nin forması giyen milli basketbolcu Nilay Aydoğan'ın, babaannesini ziyarete gittiği Malatya'da enkaz altında kaldığı ifade edildi.

Malatya'daki Mehmet Buyruk Caddesi 64 numaradaki Hakim Bey Apartmanı'nın enkazında, Nilay Aydoğan ile birlikte 60 kişi olduğu tahmin ediliyor.

Ağabeyi Ömer Berkay Aydoğan, günler sonra kalabalık bir ekibin enkaza geldiğini söyledi.

Çankara Üniversitesi Spor Kulübü'nden yapılan açıklamada; "Değerli sporcumuz Nilay Aydoğan, Milli takım arasında Babaannesini ziyarete Malatya iline gitmiştir. Alınan bilgiler doğrultusunda Nilayımızın kaldığı evin yıkıldığı bilgisi gelmiştir ve kurtarma işlemi devam etmektedir. Ailesinden ve yakınlarından güncel bilgiler almaya çalışıyoruz. Dualarımız Nilayımız ile birlikte" denildi.

BİR KADIN 55 SAAT SONRA ENKAZDAN ÇIKARILDI

Enkaz altında kalan bir kadın depremden 55 saat sonra kurtarıldı. AA'nın aktardıklarına göre, Göktuğ Sokak'ta yıkılan binanın enkazında kalan 40 yaşındaki Birgül Aranır'ı yaralı halde kurtarıldı. Aranır, sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı.

YENİ MALATYASPOR'UN KALECİSİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Yeni Malatyaspor’da Çaykur Rizespor maçından sonra verilen izin dolayısıyla çok sayıda futbolcu depremde kentte bulunmazken, kaleci Ahmet Eyüp Türkaslan enkaz altında kaldı. Ahmet Eyüp’ün dün cansız bedenine ulaşıldı.

41 KİŞİ UÇAKLA İSTANBUL'A GÖNDERİLDİ

Yaralanan ve ilk tedavileri kentteki hastanelerde yapılan 41 kişi, ambulanslarla Malatya Havalimanı'na getirildi. Sağlık görevlilerinin yardımıyla askeri uçaklara nakledilen kişiler, tedavilerinin devam edeceği İstanbul'a hareket etti. Yaralıların, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi ile çeşitli hastanelere ulaştırılacağı öğrenildi.

(HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Depremde hasar gören Hatay Havalimanı'nın onarımına başlandı

SONRAKİ HABER

Doç. Dr. Özmen: Yıkılmayan binlerce bina var; demek ki yıkılmayan bina yapmayı başarabiliriz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa