08 Şubat 2023 12:12
Son Güncellenme Tarihi: 09 Şubat 2023 22:03

Depremin ardından Suriye'de 4. gün | Yaşamını yitirenlerin sayısı 3317'ye yükseldi

Maraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklülüklerindeki depremler, Suriye'de de büyük yıkıma neden oldu. Depremin ardından 4. günde ülkede en az 3317 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı.

Fotoğraf: Bekir Kasım/AA

Paylaş

Maraş merkezli depreminin büyük yıkım yarattığı Suriye kentlerinde durum ciddiyetini koruyor. 12 yıllık savaşın yarattığı sosyal ve ekonomik yıkımın üzerine gelen deprem, kış koşullarının da etkisiyle büyük bir felakete neden olmuş durumda Suriye'nin çeşitli bölgelerinde ölenlerin sayısı 3317'ye, yaralananların sayısı 5 bin 245'e çıktı.

Suriye'de depremlerden etkilenen İdlib, Halep, Hama, Lazkiye ve Tartus illerinde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Suriye resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre, depremde Halep, Lazkiye, Hama ve Tartus illerinde rejim kontrolündeki bölgelerde 1347 kişi hayatını kaybetti, 2295 kişi yaralandı.

Sahadaki AA muhabirlerinin Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR) ve diğer yerel kaynaklardan derlediği bilgiye göre, Suriye'nin İdlib ile Türkiye destekli silahlı cihatçı grupların kontrol ettiği bölgelerde en az 1970 kişi öldü, 2950'den fazla kişi yaralandı.

ÖLÜ SAYISININ ARTMASI BEKLENİYOR

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, söz konusu illerde büyük yıkımlara neden olmuştu. Enkaz çalışmalarının çok küçük bir bölümünün tamamlandığı ülkede çalışmalar sürdükçe ölü sayında dramatik bir artışın olabileceği düşünülüyor.

Türkiye destekli silahlı cihatçı grupların kontrol ettiği bölgelerde kurtarma çalışmasının yetersiz kaldığı belirtiliyor. Bombardımanlar ve çatışmalar nedeniyle bu bölgede sağlık hizmetlerinde de uzun süredir sorunlar yaşanıyordu. Öte yandan Suriye hükümetinin kontrolündeki bölgelerde de uluslararası yaptırımların kaldırılması çağrısı var.

Öte yandan Suriye'nin kuzeyinde yer alan Rajo cezaevinde, depremin ardından isyan çıktığı ve en az 20 IŞİD üyesinin kaçtığı ileri sürülmüştü.

ASİ NEHRİ KIYISINDA BİR KÖY SULAR ALTINDA KALDI

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib'de, Asi Nehri çevresinde toprak setin yıkılması sonucu bir köyü su bastı. AA muhabirinin Sivil Savunma kaynaklarından edindiği bilgiye göre, depremlerin ardından İdlib'de Asi Nehri'nin su seviyesinde yükselme kaydedildi. Su seviyesindeki artış ve deprem nedeniyle Asi Nehri kıyısında bulunan Tülül köyünde taşkınlara karşı inşa edilen toprak setler yıkıldı. Binlerce kişinin yaşadığı köyde çok sayıda ev sular altında kalırken aileler, evlerinden ayrılarak nispeten daha güvenli bölgelere göç etti. Çevredeki diğer köylerin ve sığınmacı kamplarının da sular altında kalmasından endişe ediliyor.

ENKAZDA DOĞAN EYE BEBEK ANNE VE BABASIZ BÜYÜYECEK

Afrin ilçesine bağlı Cinderes beldesinde enkaz altından doğan Eye bebek, anne ve babasız büyüyecek. Eye bebek, Suriye'nin kuzeyinde depremden en çok etkilenen Cinderes beldesinde dünyaya gözlerini enkaz altında açtı. Depremden sonraki ilk saatlerde enkaz altında doğan Suriyeli bebek, beldede arama kurtarma faaliyetleri yürüten sivil savunma ekiplerince 5 saat çalışmanın ardından enkazdan kurtarıldı. Anne ve babası ile 3 kardeşini depremde kaybeden bebeğin ailesinden kimse kalmadı. Enkazdan çıkarıldığında vücudunun çeşitli yerlerinden yaralı olan bebek, Afrin'deki Ceyhan hastanesinde tedavi altına alındı.

Halep şehrinde devam eden çalışmalar sırasında, enkaz altındaki hamile bir kadının doğum yaptığı bildirilmişti. El Cezire'nin aktardığına göre depremin ikinci günü ekipler tarafından kurtarılan bebeğin sağlıklı olduğu, enkaz altından çıkarılan kadının ise hayatını kaybettiği duyurulmuştu. Bebeğin hastaneye kaldırıldığı açıklanmıştı.

SURİYE’NİN YÜZDE 90’I YOKSULLUK İÇİNDE YAŞIYOR

Geçtiğimiz hafta Dünya Gıda Programı, Suriye’deki açlık oranlarının savaşın başlamasından bu yana en yüksek noktada olduğu uyarısında bulunmuştu. BM ajansı, 2,9 milyon kişinin açlığa sürüklenme riski altında olduğunu, 12 milyon kişinin ise bir sonraki öğünlerinin nereden geleceğini bilmediğini açıkladı.

BM, Suriye’deki 18 milyon insanın yüzde 90’ının yoksulluk içinde yaşadığını, ekonominin çatışma, kuraklık ve kovid salgınının yanı sıra komşu Lübnan’daki mali çöküşün etkisiyle de bozulduğunu tahmin ediyor. Suriye hükümetinin kontrolündeki bölgelere uluslararası yaptırım da uygulanıyor.

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Deprem spor kulüplerini de vurdu

SONRAKİ HABER

AS Plastik işçileri patrona geri adım attırdı: Atılan işçiler geri alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa