8 Şubat 2023 14:40

Adıyaman’da ASM’ler kapalı, hastaneler hasarlı

Deprem Kriz Masası’ndan Adıyaman’da çalışma yürüten Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi (MK) üyeleri Dr. Onur Naci Karahancı ve Dr. Aydın Şirin ile konuştuk.

Adıyaman’da ASM’ler kapalı, hastaneler hasarlı Fotoğraf: Mahir Alan/DHA

Kübra KIRIMLI
Ankara

Depremin ardından arama kurtarma çalışmaları devam ederken Adıyaman gibi tablonun ağır olduğu illerde sağlık hizmeti de neredeyse çökmüş durumda. Sağlık emekçileri zor koşullarda sağlık hizmeti vermeyi sürdürüyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Deprem Kriz Masası’nda yer alan ve Adıyaman’da çalışma yürüten TTB Merkez Konseyi üyeleri Dr. Onur Naci Karahancı ve Dr. Aydın Şirin ile kentin durumunu ve sağlık hizmeti sunumunun ne durumda olduğunu konuştuk.

“MESLEKTAŞLARIMIZI KAYBETTİK”

TTB MK üyesi ve Adıyaman Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi olan Dr. Aydın Şirin, binlerce vatandaş gibi sağlık emekçilerinin de Adıyaman’da yaşam mücadelesi verdiğini söyledi. Kentteki binalarda büyük bir hasar olduğunu dile getiren Şirin, birçok Aile Sağlığı Merkezi (ASM)’nin de çalışmadığını, kamu hastanelerinin de depremde epey zarar gördüğünü söyledi.  Meslektaşlarını kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını dile getiren Şirin “Gölbaşı ilçesinde de hastaneler zarar görmüş. Hastaları önem ve acil durumlarına göre sıralayıp Urfa’ya sevk ediyorlar” diye konuştu. 

“KOORDİNASYON SIKINTISI VAR”

Dr. Onur Naci Karahancı ise kentteki hekim ve sağlık personelinin yeterli olduğunu ancak henüz hangi uzman hekime ihtiyaç olup olmadığını bilmediklerini söyledi. “Burada çok sayıda hekim var ama anlamsızca herkesi buraya çağırmışlar” diye konuşan Karahancı “Hangi branş hekimine ve kaç uzman kişiye ihtiyaç var belli değil. Koordinasyon sıkıntısı devam ediyor” dedi.

“DOĞUM HASTANESİ KAPATILDI”

Kent merkezinde toplam 5 hastane bulunduğunu bunun 3’ünün kamu, diğer ikisinin ise özel hastaneler olduğunu anlatan Dr. Karahancı şu an sadece Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin hizmet verdiğini söyledi. Diğer 4 hastanenin ağır hasar aldığını ve bu sebeple kapatıldığını anlatan Karahancı “Kapatılan bu hastanelerden biri de doğum hastanesi. Halbuki gebeler böylesi süreçlerde öncelikli grupta yer almalı” dedi.

“HEKİMLER ÇAĞRILDI AMA BARINMASI DÜŞÜNÜLMEDİ”

Yaralılara müdahale etmekte zorlanıldığını bu sebeple çevre şehirlerdeki hastanelere sevklerin devam ettiğine dikkati çeken Dr. Karahancı, deprem nedeniyle kentte gelen sağlık emekçilerinin durumuna ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Çağrılan hekimler için dinlenme, barınma ve benzeri hiçbir alan hazırlanmadığını, düşünülmediğini gördük. Şu an birinci basamaklarda hizmet verilmiyor. Ama uzun vadede buna ihtiyaç var ve bu konuda bir an evvel gerekli hazırlıkları başlatmalılar” ifadelerini kullanarak acilen ağrı kesici, ateş düşürücü ve antibiyotiklerle tetanoz aşısına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Evrensel'i Takip Et