08 Şubat 2023 16:42

Zelenskiy, daha fazla silah istemek için Londra’da

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Başbakan Rishi Sunak ile görüşmek ve parlamentoya hitap etmek üzere Londra’ya gitti.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın geçen yıl 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana ikinci yurtdışı ziyaretini gerçekleştiriyor.

Zelenskiy, Başbakan Rishi Sunak’ın savaş uçağı pilotları ve deniz piyadelerinin eğitimini de kapsayacak şekilde genişletmeyi planladığını söylediği programın bir parçası olarak İngiliz kuvvetleriyle birlikte çalışan birlikleri ziyaret edecek.

Reuters’ın haberine göre Sunak, yaptığı açıklamada, “Başkan Zelenskiy’nin Birleşik Krallık ziyareti, ülkesinin cesaretinin, kararlılığının ve mücadelesinin bir kanıtı ve iki ülke arasındaki kopmaz dostluğun bir göstergesidir. Bugün bu eğitimi askerlerden deniz piyadelerine ve savaş uçağı pilotlarına kadar genişleterek Ukrayna’nın gelecekte de çıkarlarını savunabilecek bir orduya sahip olmasını sağlayacağımız için gurur duyuyorum” dedi. 

Açıklamada ayrıca İngiltere’nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “kişisel servetini inşa etmesine yardımcı olanları ve Kremlin’in savaş makinesinden kazanç sağlayan şirketleri” hedef alan başka yaptırımlar da belirleyeceği belirtildi.

Eski Başbakan Boris Johnson ile yakın ilişkileri olan Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda Ukrayna savunmasını yarmak üzere on binlerce yeni askerini savaş alanına sürdüğü bir dönemde İngiltere’yi ziyaret ediyor. Ukrayna, Kiev’in Batılı ortakları tarafından vadedilen tankları ve diğer silahları kullanmaya başlamadan önce Rusya’nın yeni ve büyük bir saldırı başlatmasını bekliyor.

Johnson’ın geçen yıl istifa etmesinin ardından son Başbakan Sunak da Ukrayna’yı desteklemeye devam etme sözü verdi ve kasım ayında Kiev’i ziyaret ederek Ukrayna liderine “Sonuna kadar yanınızdayız” dedi. 

İngiltere Hükümeti, İngiltere’nin son altı ayda 10 bin Ukraynalı askeri eğiterek savaşa hazır hale getirdiğini ve bu yıl 20 bin askerin daha becerilerini arttıracağını açıkladı.

Açıklamada, geçtiğimiz hafta Ukraynalı birliklerin Challenger 2 tanklarının nasıl komuta edileceğini öğrenmek üzere İngiltere’ye geldiği ve Sunak’ın Ukrayna’ya daha uzun menzilli yetenekler sağlamayı teklif edeceği belirtildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İşçi ve emekçiler: OHAL’e rağmen dayanışmayı büyüteceğiz

SONRAKİ HABER

TMMOB Diyarbakır İKK’den meslektaşlarına çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa