Deprem bölgesindeki sağlık hizmetlerinde en büyük sorun koordinasyon
Sağlık meslek örgütleri deprem bölgesindeki çalışmalara ilişkin açıklamalar yaptı, bölgedeki koordinasyonsuzluk sebebiyle hekimler geri döndü.
Fotoğraf: AA
Sağlık örgütleri deprem bölgesindeki çalışmalara ilişkin açıklamalar yaptı; Türk Tabipleri Birliği (TTB), koordinsyon sorunu nedeniyle bölgeye giden sağlık emekçilerinin geri gönderildiğini aktarırken, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) da aynı soruna dikkat çekti.
TTB: SAĞLIKÇILAR GERİ DÖNDÜ
TTB Deprem Kriz Masası depremin etkilediği illere ilişkin dün yaptığı bilgilendirmede, Malatya ve Urfa’daki duruma dikkat çekti. Malatya’da sağlık hizmeti veren hastaneler olduğunu ancak koordine edilmeden bölgeye ulaşan sağlık emekçilerinin geri gönderilmek durumunda kaldığı duyurulan açıklamada, evlerin büyük bölümü kullanılamaz durumda olduğu için yurttaşların hastanelerde, depolarda ve belirlenen evlerde kaldığı belirtildi. Yurttaşların temel yaşam malzemelerine erişimde ciddi sorunlar yaşadığı kaydedilen açıklamada, akaryakıt istasyonlarının neredeyse tamamının ve marketlerin kapalı olduğu ifade edildi.
Urfa’ya ilişkin yapılan bilgilendirmede ise “Kent genelinde koordinasyon zayıftır. Şanlıurfa Tabip Odası talep etmesine karşın kriz koordinasyonuna dahil edilmemiştir. Merkez ve ilçelerdeki hastanelerde hasar ciddi boyutta değildir. Hastanelerin acil ve ameliyathane hizmetleri devam etmektedir. Acil olarak barınma, ısınma ve yaşam malzemelerine ihtiyaç duyulmaktadır” denildi.
SES: EN BÜYÜK SORUN KOORDİNASYON
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), depremin üçüncü gününde sağlık hizmetlerindeki son durumu paylaştı.
Depremin ilk gününde sendikanın Sağlık Bakanlığına koordinasyon desteği teklifinde bulunduğu ama yanıt verilmediği belirtilen açıklamada, bazı illerde ise kendilerine ihtiyaç olmadığının bildirildiği aktarıldı. Depremin etkilediği illerdeki son durum şöyle aktarıldı:
DİYARBAKIR
Sağlık hizmetleri yürütülüyor. İl sağlık afet durumunu kendi imkânlarıyla karşılayacak kapasitede. Depremden etkilenen yakın illerden sevkler ile hastalar getiriliyor. Arama çalışmaları yetersiz.
URFA
Sağlık hizmetleri tüm basamaklarda yürütülüyor. İlin kendi sağlık organizasyonu şu an için yeterli ancak Adıyaman’dan ciddi-multiple travması olan insanlar kendi imkânları ile geldikleri için hastanelerde her an hekim ihtiyacı doğabilir. Branş değerlendirmesi yapılarak, eksik olan alanların tamamlanması ihtiyaç olarak duruyor.
ADANA
Sağlık hizmetleri yürütülüyor ancak bir kaos hali hakim. Depremden etkilenen diğer illerden sevkler yapılıyor. Sağlık çalışanları tükenmeye başladı. Şimdiye kadar mevcut sağlıkçılar ile sürdürüldü ancak artık yeni özellikle hemşire görevlendirmesine ihtiyaç var. Malzeme sıkıntısı da başladı.
MALATYA (MERKEZ)
AFAD organizasyonunda eksiklikler olduğu, dışarıdan sağlıkçı görevlendirmeleri yapıldığı. Aktif çalışan hastanelerin mevcut olduğu fakat hastanelerde kırılma, dökülme ve artçı sarsıntılardan dolayı güvenli olmadıkları kaygısı oldukça yüksek. İhtiyaç halinde il dışına sevklerin yapıldığı, mayii sıkıntısı olduğu belirtildi.
HATAY
Mustafa Kemal Üniversitesi: Görevlendirilen sağlıkçılar var. Anestezi, Ortopedi uzmanı, ameliyathane hemşiresi ihtiyacı var. Tıbbi malzeme kısıtlı. Hastanenin yalnızca bir kısmı kullanılabiliyor. Diğer yarısı kullanılamaz durumda. Sahra Hastanesi kurulmadı. En büyük sorun organizasyon sorunu.
Dörtyol Hastanesi: Organizasyon kuruldu. Sağlık çalışanı sayısı yeterli. Ameliyatlar devam ediyor. Kurtarma çalışmaları geç başladığı için vaka sayısı son saatlerde daha çok arttı.
Hatay Eğitim Araştırma Hastanesi: Hastane kullanılamaz durumda. Sağlıkçı sayısı yeterli. Yıkılan hastaneye giren sağlıkçıların aldığı malzemeler ile sağlık hizmeti sunuluyor. Çadırlar kuruldu ancak altyapısı yok. İlk müdahale sonrası yaralılar sevk ediliyor. Organizasyon eksikliği en önemli sorun.
Samandağ: 112’de geniş bir alanda hastalar karşılanıyor. Bugün sabaha karşı AFAD’ın geldiğini, dün tek uzman ile çalışılmış görevlendirmeler sabah gitmiş. Sağlık çalışanı sayısı şimdilik yeterli. Tıbbi malzemeler bitmek üzere. Ciddi bir beslenme, barınma, ısınma problemi mevcut.
MARAŞ:
Sütçü İmam Üniversite Hastanesi: Hastane binasında sağlık hizmeti sunuluyor. Tıbbi malzeme eksikliğinin bir kısmı giderilmiş, kalanların AFAD tarafından sağlanacağı bilgisi verilmiş. Temizlik personeli ve hemşire ihtiyacı mevcut. Organizasyon sorunu mevcut.
Necip Fazıl Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi: Hastane kullanılıyor. Şimdilik sağlıkçı sayısı-tıbbi malzeme yeterli. Organizasyon yok.
Pazarcık: Yalnızca sevk işlemi yapılabildiği.
Elbistan: Elbistan Devlet hastanesinde acil servis faaliyetteydi. Dışardan hiçbir takviye gelmemişti ve yüzlerce yaralıya hastane personeli hizmet vermeye çalıştı. Yaklaşık olarak 25-26 saat aralıksız çalışmışlardı.
ADIYAMAN
Adıyaman Eğitim Araştırma Hastanesi: Hastanede çatlaklar mevcut, çadır kurulmadı henüz. Bir spor salonu ayarlanmış ancak ısıtma yok, yiyecek yok. Ameliyathane bugün açıldı ancak yalnız iki odası açık. Tüm servisler kapalıydı, birkaç servis açılabildi. Sağlıkçı ihtiyacı yok. Mayii, satürasyon cihazı, sodyum bikarbonat, kalsiyum, tetanos aşısı eksikliği mevcut.
Çocuk ve Kadın Doğum Hastanesi çalışmıyor. İki özel hastane kapatılmış.
Gölcük: Yalnızca sevk işlemi yapıldığı.
Kahta Devlet Hastanesi: Yalnızca ilk müdahale yapılıyor. Yaralılar sevk ediliyor. (Ankara/EVRENSEL)