08 Şubat 2023 23:05
Son Güncellenme Tarihi: 09 Şubat 2023 00:04

Gazeteci sendikalarından 'erişim engeli' tepkisi: İmajınız insan canından kıymetli değil

Basın meslek örgütleri sosyal medya kısıtlamasına tepki gösterdi. Deprem çalışmaları sırasında iletişimin önemine vurgu yapılan açıklamada, "Sizin imajınız bir insanın canından kıymetli değil" denildi

Fotoğraf: Abdullah Doğan/AA

Paylaş

Türk-İş'e bağlı Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve DİSK'e bağlı Türkiye Basın Yayın ve Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK Basın-İş) sendikaları, ve Basın konseyi deprem sonrası sosyal medyaya kısıtlaması ile ilgili iktidara tepki gösterdi.

TGS , depremzedeler ve yardım çalışmalarına katılanların Twitter üzerinden haberleştiklerine vurgu yaparak şu açıklamayı yaptı: "Depremzedeler buradan sesini duyuruyor. Ülkenin geri kalanı buradan haber alıyor, yardım götürüyor. Hükûmetin zafiyetini gizlemek için dayanışmayı mı engelleyeceksiniz? Sizin imajınız tek bir insanın canından kıymetli değil. Bu akıl dışı karardan derhâl vazgeçin. #TwitteriAcin" 

DİSK Basın-İş de erişimi kısıtlamasının haber alma hakkının engellenmesi olduğuna dikkat çekti. Açıklamada, "Resmi makamlardan doğru, şeffaf ve güvenilir bilgilerin gelmediği bugünlerde sosyal medyada bant daraltmak halkın haber alma hakkını engellemektir. Bant daraltma uygulamasını derhal durdurun, gazeteciler dahil olmak üzere bilgi paylaşımında bulunan kimseyi engellemeyin" ifadelerine yer verildi.

BASIN KONSEYİ: HALKIN SESİNDEN KORKMAYIN

Basın Konseyi,  Maraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerin ardından yardım çağrıları için yoğun bir şekilde kullanılan Twitter'a erişim kısıtlaması getirilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

"Halkın sesinden korkmayın, sosyal medyamıza dokunmayın" başlığıyla yapılan açıklamada, "Büyük deprem felaketini yaşadığımız şu günlerde acil ihtiyaçların iletildiği, enkaz altından yaşam sesinin duyurulduğu, acıların, duyguların paylaşıldığı, ifade özgürlüğünün yayıldığı, tek nefes alınan sosyal medya kanalın kısıtlanmasını kabul etmiyoruz.Twitter gibi sosyal medyanın düşmanmışçasına yavaşlatılma yoluyla engellenmesinden ve hedefe alınmasından acilen vazgeçilmesini talep ediyoruz.Kim ya da kimler bu tür yasaklayıcı yollara başvuruyorlarsa da başarılı olamayacaklar" denildi.

"İfade özgürlüğünden vazgeçmeyeceğiz" denilen açıklamada, "Yasaklar ve yasaklamalarla aydınlıklara çıkılmayacağını bir daha hatırlatmayı görev biliyoruz" ifadelerine yer verildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Aileler çocuklarını bulmakta zorlanıyor | Depremde kurtulan çocuklarda prosedür yeterli işletilmiyor

SONRAKİ HABER

Suriye İnsan Hakları Federasyonu: Suriye’ye acil yardım edin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa