Canlı blog 4. gün | Maraş'taki 2 deprem 10 ili vurdu: Can kaybı en az 17 bin 674

Maraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde yıkıma ve can kaybına sebep oldu, en az 17 bin 674 kişi yaşamını yitirdi. Yıkım yaşanan şehirlerden bilgiler ve son durum…

AFAD verilerine göre 6 Şubat saat 4.17'de meydana gelen Maraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 büyüklüğünde deprem birçok ilde hissedildi; yıkıma ve can kaybına sebep oldu. Bu deprem, 1939 Erzincan depreminden sonra ülkede yaşanan en büyük deprem. 6 Şubat saat 13.24'te Maraş Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

• Deprem Suriye'de de yıkım yarattı. Ölü sayısı son açıklamaya göre 3162 oldu.

• Deprem bölgesinde birçok noktaya uzun süre kurtarma ekipleri ulaşmadı. Halk soğuk hava koşullarında, ekipmansız olarak kendi imkanlarıyla arama kurtarma çalışmaları yürütmeye çalıştı.

• İktidar tarafından Türkiye genelinde 8 Şubat akşamından 9 Şubat gece yarısına kadar sosyal medyaya erişim kısıtlandı. 

•  10 ile ilişkin 3 aylık OHAL ilanı TBMM'de kabul edildi.

• Erdoğan, depremlerin üçüncü gününde bölgeye gitti. Yine "Kader planı" dedi. Sabır çağrısı yapıp 1 yılda TOKİ binaları yapılacağını vadetti ve depremzedelere 10'ar bin lira verileceğini söyledi. Hatay'da kurtarma çalışmasının yetersiz olduğunu söyleyenlere ise "Haysiyetsiz, namussuz, şerefsiz" diyerek hakaret etti.

• Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, deprem bölgelerinde 2. dönemde tüm kademelerde devam şartı aranmayacağını duyurdu.

09 Şubat 2023 04:19
Son Güncellenme: 10 Şubat 2023 03:58
03:54

GÖKHAN ZAN: BENİM 8 CENAZEM VAR, NEYLE DEFNEDECEĞİM

Gazeteci Cüneyt Özdemir'in YouTube'daki yayınında Hatay'da organizasyon sorunu yaşandığını, çadır, tuvalet gibi ihtiyaçların çok büyük olduğunu söyleyen Eski futbolcu ve Hatayspor Yardımcı Antrenörü Gökhan Zan, "8 tane cenazem var. Neyle defnedeceğim?" diyerek isyan etti. Zan, 90 saati aşkın süreye rağmen AFAD'ın Hatay'daki faaliyetlerinde yaşanan aksamalara tepki gösterdi. Zan, "Kızılay yetkilileri bile çadır istiyor. Sen AFAD'sın, senin bize ulaştırman lazım. Ben şu anda depremzedeyim. Eğer hala burada çadırı olmayan binlerce insan varsa, bunu kimse dile getiremiyorsa, bu insanlar soğuktan mı ölsün?" dedi. 

(HABER MERKEZİ)

03:30

ELBİSTANLI DEPREMZEDE: "VİNÇ YOK" DEDİLER GİTTİLER, YAKINLARIMIZ ENKAZ ALTINDA

Elbistan Belediye Başkanı ilçede çalışmaların durdurulduğunu söyledi. Ancak Evrensel'e konuşan en son 00.22’de enkaz altındaki Hanım ve Ali Elma’dan ses aldıklarını söyleyen Ayhan Gezer, "Vinç yok dediler, gittiler, yakınlarımız enkaz altında" diyerek tepki gösterdi. 

02:51

İKİNCİ DEPREMİN MERKEZ ÜSSÜ ELBİSTAN'DA "ARAMA ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI" AÇIKLAMASINA TEPKİ

AKP'li Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, sosyal medya hesabından ikinci depremin merkez üssü Elbistan'da "arama çalışmaları tamamlandı" paylaşımı yaptı. Sosyal medya kullanıcıları, bölgede henüz ulaşılamayan çok sayıda enkaz olduğunu belirterek Gürbüz'e tepki gösterdi. Paylaşımını silen Mehmet Gürbüz, daha sonra "AFAD yetkilileri, kendilerine gelen tüm ihbarların değerlendirilip ivedilikle sonuçlandırıldığını ve yeni bir ihbarın olmadığını bildirmiştir. Çalışmaların devamlılığı açısından ihbarların AFAD kriz merkezine şahsen yapılması istenilmektedir" dedi.

02:09

SURİYELİ GENÇ KADIN: BİZ DE ACI ÇEKİYORUZ, BİZ İNSANIZ! YARDIMINIZA İHTİYACIMIZ VAR

Şam'da yaşayan TikTok kullanıcısı genç kadın, deprem sonrası Suriye'ye yönelik yardımların yetersizliğine tepki gösterdi. Hesabından paylaştığı videoda, "Türkiye için çok üzgünüm. Biliyorum, Türkiye'de acı çeken çok insan var ama biz de acı çekiyoruz! Biz insanız! Yardımınıza ihtiyacımız var" dedi.

01:16

İHD DİYARBAKIR: YARDIM DAĞITIMINDA RENCİDE EDİCİ DAVRANIŞLAR VAR

İHD Diyarbakır Şubesi, çadır alanlarında eksikler olduğunu, bazı depremzedelerin yardım malzemelerinin dağıtımında görev alan kişiler tarafından rencide edici davranışlara maruz bırakıldığını bildirdi.

01:05

GAZETECİ ERSOY: BİR EKİP GELİP "BİZ ÇIKARACAĞIZ" DEYİP KAMERALARI ÇAĞRIYOR

Hatay'da deprem bölgesinde bulunan Habertük muhabiri Mehmet Akif Ersoy, depremzedelerin, “Biz kazıyoruz. Tam çocuğa ulaşacağız, bir ekip gelip ‘çekilin biz çıkaracağız’ deyip kameraları çağırıyorlar” dediklerini aktardı.

00:45

10 İLDE OHAL İLANI RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Antep, Hatay, Maraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Urfa'da üç ay süreyle Olağanüstü Hal İlan OHAL edilmesine dair karar Resmi Gazete'de yayımlandı. (HABER MERKEZİ)

00:30

5 KİŞİ ENKAZDAN KURTARILDI

Hatay'da enkaz altında kalan 4'ü aynı aileden 5 kişi ekiplerce kurtarılarak hastaneye kaldırıldı.

 

23:44

CAN KAYBI 17 BİN 674'E YÜKSELDİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Maraş merkezli depremlerde 17 bin 674 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Enkazdan kurtarılan ve tedavisi devam edenlerin sayısının 72 bin 879 olduğu açıklandı. Oktay, son 24 saatte 121 yurttaşın enkazdan sağ kurtarıldığını bildirdi. Oktay, "Kilis ve Şanlıurfa'da arama kurtarma çalışmaları tamamlandı. Diyarbakır, Adana, Osmaniye'de arama kurtarma çalışması büyük oranda tamamlanmıştır." dedi. Oktay, hastanelerde herhangi bir sorun yaşanmadığını ve kapasitelerinin yeterli olduğunu savundu. 1 milyondan fazla kişin barınmasının sağlandığını, 40 bin civarında kişinin tahliye edildiğini söyledi. 

Oktay'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

"Burada defnettiğimiz her bir vatandaşımızın kimliklerinin tespit edilmesi ve nereye defnedildiklerinin belirli olması, bunların kayıtlı tutulması son derece kritik. Bu sürecin tamamını standart bir şekilde tüm sahada takip ediyoruz"

"Bugüne kadar sadece yıkılan binalar şeklinde ifade edilen bilgiler artık yıkılan, acil yıkılacak olan, az, orta ve ağır hasarlı olan şeklinde çok detaylı olarak çalışılmaya başlandı ve bunun için 750-800 ayrı ekip sahada faaliyet gösteriyor"

"Özellikle arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği yerlerde yine tedbir amaçlı jeneratörlerin kesilmesi talep edilmekte. Kesildiği zaman yine bu haberleşmeye negatif olarak yansımakta ama kurtarabileceğimiz her bir can buna değecektir diye düşünüyoruz."

"Psikososyal destek hizmetlerimiz Aile Bakanlığımız bünyesinde, hem defin hizmetleri hem de manevi boyuttaki destek hizmetleri Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından sahada yoğun olarak sürdürülmekte."

"Hatay Havalimanı olayı, o da tamamlanmak üzere. Onu inşallah bir haftadan çok daha öncesinde tamamlayıp tamamen hizmete almayı planlıyoruz." (HABER MERKEZİ)

23:38

İL İL CAN KAYBI VE YARALI SAYISI

Maraş merkezli depremlerde son resmi açıklamalara göre 17 bin 406 kişi hayatını kaybetti, 71 bin 806 kişi yaralandı.

Sağlık Bakanı Fahrettn Koca'nın yaptığı açıklamaya göre il il can kaybı ve yaralı sayısı şöyle:

Maraş'ta 4 bin 879 kişi yaşamını yitirdi, 9 bin 243 kişi yaralandı
Gaziantep'te, 2 bin 141 kişi yaşamını yitirdi, 11 bin 563 kişi yaralandı
Şanlıufa'da, 304 kişi yaşamını yitirdi, 4 bin 663 kişi yaralandı
Diyarbakır'da, 212 kişi yaşamını yitirdi, 899 kişi yaralandı
Adana'da, 408 kişi yaşamını yitirdi, 7 bin 450 kişi yaralandı
Adıyaman'da, 3 bin 105 kişi yaşamını yitirdi, 11 bin 778 kişi yaralandı
Malatya'da, 289 kişi yaşamını yitirdi, 7 bin 300 kişi yaralandı
Osmaniye'da, 878 kişi yaşamını yitirdi, 2 bin 224 kişi yaralandı
Hatay'da, 5 bin 111 kişi yaşamını yitirdi, 15 bin 613 kişi yaralandı
Kilis'te, 74 kişi yaşamını yitirdi, 754 kişi yaralandı
Elazığ'da, 5 kişi yaşamını yitirdi, 379 kişi yaralandı (HABER MERKEZİ)

  • 23:29

SOYLU, ELEŞTİRENLERİ FİTNE FESATLIKLA SUÇLADI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş Afet Kriz Merkezi'nde açıklamalarda bulundu.

Soylu, tepki gösterenleri hedef alarak, “Sosyal medyadan hiçbir şeyden etkilenmeden vatandaşımıza yardım götürüyoruz. Gücümüzün üstünde elimizden geleni bu memleketin evladı olarak yapmakla mükellefiz. Birileri açık arayabilir. Devlet de eksik olabilir. Bu kadar büyük depremde elbette ki yetişmekte zorlandığımız ama ardından yetiştiğimiz meseleler elbette ki olacaktır. Ama bunu istismar konusu yapmak, bundan bir siyasal çıkarım yapmak depremin ortaya koyduğu hasardan daha büyük hasardır. Deprem ne zaman olacağını nasıl olacağını bilmediğimiz bir durum. Ama deprem hakikaten ortaya koyduğu hasarla hepimizi etkilemektedir. Ama öbür tarafta bir insanlık suçu işlenmektedir. Onları ayıplarıyla baş başa bırakacağız. İnsanın nasıl bir ruh hali olabilir ki fitnenin ve fesadın peşinden koşabilir." ifadelerini kullandı.

23:15

90. SAATTE GÜLSÜM’E ULAŞILDI

Bir hafta önce Adıyaman’a gelen 17 yaşındaki Gülsüm Yeşilkaya 8 katlı Bereket apartmanı enkazında kaldı. Binanın ikinci katının kız yurdu olarak kullanıldığı belirtildi. Termal kamera ile olduğu nokta belirlenen Gülsüm için madenciler maden kurtarma tekniği kullandı. Domuz damı tahkimatı ile riskli binada yıkılmayı önleyen madenciler, 27 saatlik uğraşın ardından 90 saattir göçük altında olan Gülsüm Yeşilyaya'yı kurtardı.

23:04

DÜNYA BANKASI TÜRKİYE'YE 1 MİLYAR DOLAR KAYNAK AKTARACAK

Dünya Bankası deprem nedeniyle Türkiye'ye 1 milyar 780 milyon dolarlık kaynak sağlayacağını açıkladı. (HABER MERKEZİ)

22:14

KILIÇDAROĞLU: CAN KAYBIMIZIN ULAŞACAĞI NOKTA MÜDAHALEDEKİ ETKİSİZLİKTEN, YETERSİZLİKTENDİR

Sosyal medya hesabından videolu açıklama yayımlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 23 Kasım 2022'de Düzce'nin Gölyaka ilçesinde 5.9'luk deprem sonrası AFAD tarafından yayımlanan raporda yer alan eksiklileri saydı, ve "AFAD kendi röntgenini çekmiş, ama dinleyen kim. Ben nasıl susayım. Bunları görmeyeyim mi kader planı mı diyeyim. Deprem büyüktü. Ama depremden çok daha büyük olan koordinasyonsuzluk, plansızlıktı liyakatsizlikti ve bile bile göz göre göre bu riskleri aldılar. Oluşan can kaybımızın ulaşacağı nokta depremin büyüklüğünden değil, müdahaledeki etkisizliktendir, yetersizliktendir. Erdoğan seninle sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bizim de kader planımızda bu vardır." dedi.

(HABER MERKEZİ) 

21:58

CAN KAYBI ARTIYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Maraş merkezli depremlerde 17 bin 406 kişinin hayatını kaybettiğini, 71 bin 806 kişinin yaralandığını bildirdi. (AA)

21:22

AFAD: CAN KAYBI 17 BİN 134'E YÜKSELDİ

AFAD, Maraş merkezli depremlerde 17 bin 134 kişinin hayatını kaybettiğini, 70 bin 347 kişinin yaralandığını açıkladı.

21:13

MACAR KURTARMA EKİBİNİN LİDERİ GÖZYAŞLARINA HAKİM OLAMADI

Macaristan'dan Antakya'ya gelen kurtarma ekibi, 10 saatlik çalışmayla küçük bir kız çocuğunu kurtardı. O anlara dair röportaj veren ekibin lideri gözyaşlarını tutamadı. Macar ekibin lideri, "50’den fazla felaket gördüm, genelde duygulanmıyordum" diye konuştu.

20:48

MURAT BAKAN: YARDIM TIRININ PANKARTINI AKP URLA OLARAK DEĞİŞTİRDİLER

CHP Milletvekili Murat Bakan, "Urla Kaymakamlığı tarafından toplanan yardımlar 35 UCA 52 plakalı yardım aracı ile Urla afet yardım tırı olarak yola çıkıyor, yolda önündeki pankartı AKP Urla İlçe Teşkilatı olarak değiştiriyor arlanmaz, utanmazlar" paylaşımında bulundu.

(HABER MERKEZİ)

20:24

152 YILLIK İSKENDERUN LATİN KATOLİK KİLİSESİ DEPREMDE AĞIR HASAR GÖRDÜ

Maraş merkezli depremin en çok etkilediği illerden Hatay’ın İskenderun ilçesinde 152 yıllık Latin Katolik Kilisesi’nin büyük kısmı yıkıldı. St. Pierre Kilisesi’nin depremlerden etkilenmediği görüldü.

20:09

"HATAY'A ÇADIR, CESET TORBASI GÖNDERİN"

Yakınlarını depremde kaybeden CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, "Lütfen ama lütfen bize çadır gönderin, seyyar tuvalet gönderin, ceset torbaları gönderin" diye seslendi.

19:56

DEPREM BÖLGESİNİN BİR BÖLÜMÜNE DOĞAL GAZ VERİLMEYE BAŞLANDI

BOTAŞ, Maraş ile Pazarcık ve Narlı, Antep ile Nurdağı ve Islahiye, Hatay'ın Reyhanlı ve Hassa ilçelerine şehir giriş istasyonlarına doğal gaz verildiğini bildirdi. BOTAŞ, yarın Hatay il merkeziyle Kırıkhan ilçesi şehir giriş istasyonlarına doğal gaz verilmesinin planlandığını duyurdu. (HABER MERKEZİ)

19:46

ARMUTLU HALKI: "NİYE KİMSE GELMEDİ"

Hatay’ın merkez ilçesi Antakya’da Armutlu Mahallesi'nde arama kurtarma çalışmaları, ümitlerin azaldığı depremin 4’üncü günü başlatıldı.

Armutlu’da yıkılma tehlikesine rağmen hasarlı evlerin arasında yakınlarının çıkarılmasını bekleyen yurttaşlar, arama kurtarma ekiplerine tepkili.

Günlerce yardım beklediklerini ifade eden Mehmet Ali isimli yurttaş, “2’nci gün bekledik, 3’üncü gün bekledik. Niye kimse gelmedi” diyerek tepkisini gösterdi.

19:40

REFAKATÇİSİ OLMAYAN DEPREMZEDE ÇOCUKLAR İÇİN DAYANIŞMA HATTI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, deprem bölgelerinde aile ve yakınlarına ulaşamayan çocuklar için çağrı merkezi oluşturduklarını açıkladı.

Depremden etkilenen ve refakatçisi olmayan çocuklar için yurttaşlar 0501 730 10 50-60 arasındaki numaralı hatları arayabilecek.

(HABER MERKEZİ)

19:36

HATAY'DA HALK TV MUHABİRİNE ENGELLEME GİRİŞİMİ

Hatay'da bulunan Halk TV muhabiri Fırat Fıstık, enkaz alanından yaptığı canlı yayında jandarmalar tarafından "Çekim yasak" denilerek engellenmek istediklerini duyurdu.

19:17

MARAŞ'TA BİR KADIN DEPREMDEN 86 SAAT SONRA ÇIKARILDI

Maraş'ta 46 yaşındaki Ayşegül Hançer, Zübeyde Hanım Bulvarı'nda yıkılan Işık Apartmanı'nın enkazından depremden 86 saat sonra sağ çıkarıldı. Elbistan'da ise enkaz altındaki 4 kişilik aile depremden 84 saat sonra asansör kabininden çıkarıldı

19:16

BEKİR BOZDAĞ: HERHANGİ BİR KİŞİNİN HİMAYE EDİLMESİ SÖZ KONUSU OLMAYACAK

Diyarbakır'da açıklama yapan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, depremlerden etkilenen illerde yıkılan binaları yapanlar ve sorumluluğu olanlarla ilgili adli tahkikat başlatıldığını söyledi.

Bozdağ, "İhmali, kusuru olanlar ve deprem sonrası ortaya çıkan yıkımlar nedeniyle sorumlu olanların tespit edilmesi ve yargı önünde hesap vermesi sağlanacaktık. Herhangi bir kişinin himaye edilmesi, görmezden gelinmesi söz konusu olmayacaktır. Kim olursa olsun, nerede olursa olsun, görevi ne olursa olsun, hepsinin üzerine sonuna kadar gidilecektir" dedi. (HABER MERKEZİ)

18:38

ERDOĞAN: CAN KAYBI 16 BİN 546'YA ULAŞTI

Kilis'te açıklama yapan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Maraş merkezli depremlerde can kaybının 16 bin 546'ya yükseldiğini açıkladı.

Erdoğan şunları söyledi:

"Maraş merkezli bu felakette ne yazık ki şu ana kadar çok ciddi vefat durumumuz, yaralı sayımız var. Depremin yol açtığı yıkıntılarda hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı şu an itibarıyla 16 bin 546'ya ulaştı. Yaralılarımızın sayısı 66 bin 132. Yıkılan bina sayısı 6 bin 444. Kiliste ise 178 bina yıkılmış, 73 vatandaşımız vefat etmiş, 690 vatandaşımız ise yaralanmıştır.

Deprem anından itibaren devletimiz tüm kurumlarıyla birlikte 10 vilayetimizde yer almış ve buralarda da gerekli ne yapılması icap ediyorsa bunları da icra etmiştir. Ancak depremin yaklaşık 13,5 milyon insanımızın yaşadığı 500 kilometre çapında bir alanda etkili olması işimizi takdir edersiniz ki zorlaştırmıştır. Buna rağmen devletimiz tüm kurumlarıyla afet bölgesinde arama kurtarma ve yardım çalışmalarını süratle başlatmıştır.

Hiç şüphesiz böylesine geniş alana yayılan ve derin etkileri olan bir afette eksikler olabiliyor. Bu eksikleri de süratle gidermenin gayreti içerisindeyiz. Hiçbir vatandaşımızı sahipsiz bırakmayacağız."

(HABER MERKEZİ)

18:09

"BÖYLE DERS Mİ OLUR" DİYEN DİLARA GÖNDER İSTİFA ETTİ

Canlı yayında deprem konusundaki "Böyle ders mi olur' tepkisiyle gündeme gelen Show TV’nin haber spikeri Dilara Gönder, istifa ettiğini açıkladı.

 

18:09

MARAŞ'TA BİR BUÇUK YAŞINDAKİ BEBEK VE ANNESİ 82 SAAT SONRA KURTARILDI

Maraş'ta enkaz altında kalan 1,5 yaşındaki bebek ve annesi, Karabük ve Ankara'dan giden ekiplerin çalışması sonucu 82 saat sonra sağ çıkarıldı.

Trabzon Caddesi'nde çalışmalar yürüten Karabük ve Ankara itfaiye ekipleri, makineler yardımıyla ulaştıkları kadın ile 1,5 yaşındaki bebeğini yaklaşık 82 saat sonra kurtarmayı başardı.

İlk kontrolleri yapılan bebekle annesi sağlık ekiplerine teslim edildi. (AA)

17:59

YÖK BAHAR DÖNEMİ AÇILIŞININ ERTELENDİĞİNİ DUYURDU

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), tüm yükseköğretim kurumlarında bahar eğitim ve öğretim dönemi açılışının ikinci bir duyuruya kadar ertelendiğini açıkladı.

17:56

THY, EVCİL HAYVANLAR İÇİN AŞI KARNESİ ZORUNLULUĞUNU KALDIRDI

Deprem bölgesinden tahliye için uçuş düzenleyen Türk Hava Yolları (THY) evcil hayvanlarıyla uçağa binmek isteyen depremzedelerden aşı karnesi isteme zorunluluğunu kaldırdı. Böylece vatandaşlar evcil hayvanlarıyla birlikte kolayca bölgeden ayrılabilecek. (HABER MERKEZİ)

17:48

"DOĞAL GAZ VE ELEKTRİK FATURALARININ TAHSİLATI ERTELENECEK"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Maraş merkezli depremlerin ardından yurttaşlardan elektrik ve gaz faturalarının tahsilatıyla ilgili sorular geldiğini belirterek, "Tabii olağanüstü bir hal yaşıyoruz. Doğal olarak bu faturaların tahsilatını da erteliyoruz" dedi.

Dönmez, İskenderun Teknik Üniversitesindeki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Mobil Koordinasyon Merkezi önünde açıklama yaptı.

Akaryakıtla ilgili arz ve rafineri tarafında herhangi bir sorun olmadığını ve stokların yeterli olduğunu söyleyen Dönmez, "Bu bölgede yaklaşık 1850 civarında akaryakıt istasyonumuz vardı. Bunlardan 300 tanesi depremde etkilendi. Yani hizmet veremez hale de gelmiş oldu. Ama diğer akaryakıt istasyonlarımızdan bu hizmeti sürdürüyoruz" diye konuştu.

Dönmez, TTK ve TKİ ile özel sektöre ait madencilik şirketlerinden 8 bin 900'den fazla madencinin arama kurtarma faaliyetleri için deprem bölgelerine intikal ettiğini de söyledi. (HABER MERKEZİ)

17:37

EĞİTİME VERİLEN ARA 20 ŞUBAT'A KADAR UZATILDI

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer: ''Yaşadığımız deprem felaketi nedeniyle eğitim öğretime verdiğimiz arayı tüm Türkiye'de 20 Şubat’a kadar uzatma kararı aldık" açıklamasında bulundu.

17:35

SGK, DEPREM BÖLGELERİNDE PRİM BORÇLARI VE BEYANNAME SÜRELERİNİ ERTELEDİ

SGK, Maraş merkezli depremlerden etkilenen illerde prim borçlarının ödenme süreleri ile kuruma verilmekle yükümlü olunan bilgi, belge ve beyannamelerin verilme sürelerinin ertelendiği bildirildi.

SGK'nın internet sitesinde yayınlanan duyuruda, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illeri için "mücbir sebep hali" ilan edildiği belirtildi.

Mücbir sebep kapsamına alınan yerler için 6 Şubat 2023 ila 30 Nisan 2023 arasında, vermekle yükümlü olunan her türlü bilgi, belge ve beyannamelerin (iş kazaları ile meslek hastalıkları bildirimleri dahil), 26 Mayıs 2023 tarihine kadar (bu tarih dahil) kuruma verilmesi halinde yasal süresi içinde verilmiş sayılacak.

6 Şubat'tan önce ödeme süresi dolmuş mevcut prim borçları ile 2023 yılı ocak, şubat, mart, nisan, mayıs, haziran aylarına ait prim borçları 5510 sayılı Kanunun 89'uncu maddesinde belirtilen gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmaksızın 31 Ağustos 2023 tarihine (bu tarih dahil) kadar ertelenecek. (HABER MERKEZİ)

17:03

ERDOĞAN DUYURDU: CAN KAYBI 16 BİNİ AŞTI

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısının 16 bin 170'e yükseldiğini bildirdi. Erdoğan, yaralı sayısının 64 bin 194 olduğunu ifade etti. Erdoğan, "Osmaniye'de ise 326 bina yıkılmış, 877 vatandaşımız vefat etmiş, 2 bin 220 vatandaşımız ise yaralanmıştır" dedi.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Devletimiz tüm bakanlıklarıyla, kurumlarıyla 10 vilayetimizde yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedir. Milletimiz devletiyle omuz omuzadır. İmkanı olan herkes çalışmalarına destek veriyor. 

Maruz kaldığımız felaketin çapı ve etkisi bu derece büyük olunca ister istemez bazı gecikmeler, eksiklikler de yaşanabiliyor. Vatandaşlarımız devletinin tüm imkanlarıyla deprem bölgesinde olduğunu biliyor.

Afet bölgesi ilanından OHAL kararına kadar tüm adımları attık. İnşallah 1 yıl içerisinde TOKİ olarak bu konutların inşasını gerçekleştireceğiz. 10'ar bin lira depremzedelere destek veriyoruz. Talep edenleri, kabul edenleri, Antalya ve Alanya'daki otellerde misafir etme imkanımız mevcuttur. THY buralara seferleri düzenleyecektir." (HABER MERKEZİ)

17:01

ERDOĞAN'IN OHAL KARARI MECLİSTEN GEÇTİ

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Maraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilde 3 aylık olağanüstü hal (OHAL) ilan etme kararı Meclis Genel Kurulunda kabul edildi.

17:00

"DEVLET ENKAZ ALTINDA"

“Düşünün ya, burada bekleyenlerin yemek ihtiyacını şu enkazda ailesi olan kişi dükkanında yapıp getirdi.” Yıkımın ağır yaşandığı noktalardan olan Antep’teki Polat sitesi önünde yakınlarını bekleyen bir yurttaşın ifadeleri bunlar. Depremin dördüncü günününde bekleyişin korkunç bir gerilimle sürdüğü sırada söyledi bunları. “Devlet nerede diyorlar. Devlet şu enkazın altında” diyor ardından.

Evrensel Muhabiri Mesut Baylav depremin yıkıma yol açtığı Antep'ten bildirdi.

16:55

KILIÇDAROĞLU: "DEPREM BÖLGESİNDE ÇALIŞANLARA 2 MAAŞ İKRAMİYE" ÇAĞRISI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Deprem bölgesinde çalışan ya da bölgede görevlendirilen kamu personeline acilen 2 maaş ikramiye yatırın. Kötü durumdalar, hizmet vermeye çalışıyorlar. Her şeyi biz mi öğreteceğiz size, devlet yönetin devlet" çağrısında bulundu.

16:53

MERAL AKŞENER: KEŞMEKEŞİN SORUMLUSU TEK ADAM SİSTEMİ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, deprem bölgesinde açıklamalarda bulundu. Depremin ilk günü "Bizim susma zamanımız, devletimizin konuşma zamanı" diyen Akşener, sessizliğini bozdu. Gördüğü eksiklikleri sayan Akşener, "Bu keşmekeşin karmaşanın temel problemi tek adam sistemidir" dedi.

15:02

DEPREM BÖLGESİNDEKİ OKULLARDA DEVAM ŞARTI ARANMAYACAK

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, NTV canlı yayınına bağlandı. Bakan Özer, deprem bölgesine dair yaptığı açıklamada "2. dönemde tüm kademelerde devam şartı aranmayacak. Tüm öğrencilerin istedikleri taktirde çevre illerdeki okullara nakilleri yapılacak" dedi.

14:57

ENKAZ ALTINDA KALAN ÇOCUK 80 SAAT SONRA KURTARILDI

Maraş'ın Elbistan ilçesinde enkaz altında kalan çocuk 80 saat sonra kurtarıldı.

Güneşli Mahallesi'ndeki 4 katlı Çevikler Apartmanı'nın enkazında arama kurtarma çalışması yürüten ekipler Muhammed Emin Berk'e ulaştı.

Enkazdan sağ çıkarılan çocuk, sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı. (AA)

14:52

MALATYA EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİNDE SADECE ACİL SERVİS ÇALIŞIYOR

Depremin vurduğu Malatya'da birçok okul ve hastane hasar gördü. O hastanelerden biri olan Malatya Eğitim Araştırma Hastanesinde poliklinikler kapatıldı, sadece acil servisi çalışmakta.

14:49

SURİYELİ BABA VE 3 KIZI 63 SAAT SONRA KURTARILDI

Muğla'nın Marmaris ilçesinden arama kurtarma çalışmalarına destek vermek üzere Hatay'a giden ekip, depremden 63 saat sonra Antakya'da baba ve 3 kızını enkazdan sağ çıkardı.

Marmaris Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (MABKE), Cumhuriyet Mahallesi Mezarlık mevkisinde bir enkazdan ses geldiği bilgisi üzerine bölgeye gitti. 6 kişilik ekip, sesin geldiği yöne doğru betonları kırıp Suriyeli baba ve 3 kızına ulaştı.

Yaralı baba önce 3, 4 ve 7 yaşlarındaki kızlarını ekibe verdi. Depremin 63'üncü saatinde baba da enkazdan yaralı kurtarıldı. Suriyeli annenin ise hayatını kaybettiği öğrenildi.

MABKE, diğer kurtarma ekipleriyle başka bir enkazdan da bir erkek ve hamile bir kadını sağ çıkardı. Marmaris ekibi, Kırıkhan'da da Eymen ve Esra adlı çocukları depremin 52'nci saatinde enkazdan sağ çıkarmayı başarmıştı. (AA)

14:39

OHAL KARARI MECLİSTE GÖRÜŞÜLÜYOR | FUAT OKTAY: CAN KAYBI 14 BİN 351

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Maraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilde ilan etmek istediği 3 aylık olağanüstü hal (OHAL) Mecliste görüşülüyor.

Görüşmelerde konuşan Fuat Oktay, "Ne yazık ki 14 bin 351 şu ana kadar kimliğini belirlediğimiz can kaybı mevcut. Yaralı olarak enkazdan çıkarılanlar dahil 63 bin 794 vatandaşımız kurtarılmıştır. Yıkılan bina sayısı 6 bin 444'tür" dedi.

Oktay, OHAL ilanını da “Olağanüstü durumlar olağanüstü tedbirlerin alınmasını gerektirir” diyerek savundu ve şunları söyledi:

"Amaç yaraların en hızlı şekilde sarılmasıdır. Acil ve hayati ihtiyaç malzemelerinin karşılanması, afet bölgesinde yıkılma riski olan binaların bulunduğu alanlara girişin sınırlandırılması, tehlike arz eden binaların yıkılması ve zaruri ihtiyaçların dağıtımının düzenlenmesi gibi zorunlu işler olağanüstü hal yönetimi ile kolaylıkla ve hızlıca sağlanabilecektir. Mülki idare amirleri, tedavi, kurtarma, yedirme, giydirme ve barındırma gibi işlerle bu gibi işlerin gerektirdiği acil satın almaları ve kiralamayı doğrudan yapabilecektir. Konaklama tesislerinin olağanüstü hal gereklerine göre kullanılabilmesi OHAL kapsamında mümkün olabilecektir.” (HABER MERKEZİ)

14:34

5 İLDE SEYYAR ECZANELER KURULDU

Depremzedelerin ilaç ve tıbbi malzeme ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla 5 ilde, birden fazla noktaya seyyar eczaneler kuruldu. Ankara’dan Malatya’daki seyyar eczanede giden Eczacı Erdal Kart, ara ara ilaç eksiklikleri yaşandığını fakat eczacıların kendi aralarında iletişim sağlayarak çözüm sağladıklarını aktardı.

14:32

CESET TORBASI YOK, CENAZELER BATTANİYEYE SARILIYOR

Hatay'da ceset torbası bulunamadığı için yaşamını yitiren insanların üzerleri battaniye ile örtülüyor. Bir yandan şehre yardımlar gelmeye devam ederken cenazelerini alan Antakyalıların bir bölümü şehri terk ediyor.

Antakya'da bulunan ve arama kurtarma çalışmalarına destek veren TİP Milletvekili Ahmet Şık, "Dün Cumhurbaşkanı buraya geldi diye havada ilk kez helikopterler, dronelar gördüm" dedi.

14:29

İYİ PARTİ: 1 AYLIK OHAL İLANINA EVET

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Erdoğan'ın, Maraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilde ilan etmek istediği 3 aylık olağanüstü hale (OHAL) süresi 1 aya indirilirse destek vereceklerini söyledi.

Dervişoğlu, "İhtiyaçların giderilmesi için kısa dönemli OHAL ilanına sıcak bakıyoruz. Bu sürenin 1 ay olmasını istiyoruz. Genel Kurulda bu talebimizi bir önergeyle Meclisin gündemine taşıyacağız" dedi.

Dervişoğlu ayrıca "1 aylık OHAL ilanına 'evet' ama 3 aylık dönemi kapsayan bu sürece rıza gösteremeyiz. Milletimizin geleceğini bağlayan, belediye yetkilerinin devrine izin veren bir sürece seyirci kalmamız mümkün değil" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

13:31

ERDOĞAN'DAN OHAL AÇIKLAMASI: "FİTNE FESAT GRUPLARINA KARŞI…"

Antep'te açıklama yapan AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 14 bin 14'e yükseldiğini duyurdu.

Erdoğan'ın açıklamaları özetle şöyle:

"Son tespitlere göre depremin yol açtığı yıkıntılarda hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı toplamda 14 bin 14'e ulaştı. Yaralılarımızın sayısı ise 63 bin 794.

Enkaz kaldırma çalışmalarımız yoğun bir gayretle devam ediyor.

Yıkılan bina sayısı 6 bin 444 olarak belirlenmiştir.

Gaziantep'te ise 944 bina yıkılmış, bunun yanında 1415 vatandaşımız vefat etmiş, 10 bin 395 vatandaşımız ise yaralanmıştır.

Deprem anından itibaren devlet olarak tüm kurumlarımızla sahadayız.

Bu arada Çevre Şehircilik Bakanlığımız olarak hedefimiz 1 yıl içerisinde yıkılan binalara, konutlarımızı zemin artı 3-4 olarak inşallah inşa etmek.

Şu anda geçiş süreci için vatandaşlarımıza 10'ar bin lira nakdi yardım yapacağız. Sıkıntıları biraz olsun hafifletmiş olalım istiyoruz.

Yurt dışından gelecek konteynerlerimiz var. Onların gemi bulma aram çalışmalarını belli bir yere ulaştırdık. Karavan çalışmalarını devam ettiriyoruz.

Süreci ne yazık ki siyasi istismara dönüştürenler var. Bu istismara benim vatandaşım, halkım asla prim vermeyecektir. Kaldı ki bugün inşallah Mecliste OHAL kanununun 3 ay süreyle ilanını yapacağız. Ben şu anda adımı attım ve Resmi Gazete'de yayımlandı. Meclisteki oylamayla birlikte OHAL yürürlüğe girmiş olacak.

Bu ne getirecek? Bu Türkiye'de bu süreci istismar eden, ticarette yolsuzluklara giden, tüm tefecilere, fitne fesat gruplarına karşı OHAL ile müdahale etme imkanını devlete vermiş olacaktır.

Bununla birlikte bazı yerlerde maalesef bakıyorsunuz marketlere, alışveriş merkezlerine yağmalama çalışmaları oluyor. Bu yağmalama çalışmalarına, gayretlerine de devlet OHAL ile müdahale imkanını yakalayacaktır.

Hiç endişe etmeyin, biz bugüne kadar Van'da, Bingöl'de, Malatya'da, Elazığ'da o malum depremleri nasıl atlattıysak, İzmir'de binaları süratle yapıp nasıl teslim ettiysek bu on ilimizde de süratle bunu yapacak ve konutları sahiplerine teslim edeceğiz."  (HABER MERKEZİ)

13:14

DEPREM BÖLGELERİNDEKİ KAMU ÇALIŞANLARINA ERKEN ÖDEME

Hazine ve Maliye Bakanlığı, deprem bölgelerindeki kamu kurumlarında görevli memur ve işçilere maaş ödemelerinin 15 Şubat'tan önce yapılacağını duyurdu.

Genelgede, "Ödenecek aylıklar yasal kesintiler yapılmak suretiyle muhasebeleştirilecektir. Banka hesaplarına aktarılan aylıkların ilgili bankalarca personele ivedilikle ödenmesi sağlanacaktır. Aylıklardan yapılan kesintiler önceki aylarda olduğu gibi yasal süresinde gönderilecektir. İl dahilindeki mahalli idare birimleri dahil tüm ilgili birimlere gerekli duyurunun yapılması ve herhangi bir aksamaya meydan verilmemesi hususunda ilgili birimlerce bütün tedbirlerin alınması gerekmektedir" denildi. (HABER MERKEZİ)

13:07

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI GEREKÇE GÖSTERİLEREK 9 KİŞİ TUTUKLANDI

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), depreme dair sosyal medyada yaptıkları paylaşımlar gerekçe gösterilerek 31 kişinin gözaltına alındığını, 9'unun tutuklandığını açıkladı.

13:06

ENKAZDAN 78 SAAT SONRA KURTARILDI

Maraş'ta 56 yaşındaki Raife Taşkın, depremden 78 saat sonra enkazdan sağ olarak çıkarıldı.

Çayeli Bakır İşletmeleri Maden Kurtarma Timi ve Amasya Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin sürdürdüğü çalışmalarda, Karamanlı Mahallesi'nde bulunan Çuhadar Sitesi enkazından ses duyuldu. Ekipler yaptıkları çalışmanın ardından Raife Taşkın'a ulaştı. Enkazdan 78 saat sonra çıkarılan kadın, ilk müdahalesinin ardından hastaneye sevk edildi. Taşkın'ın 3 çocuğunun da daha önce enkazdan sağ olarak çıkarıldığı öğrenildi. İki ekibin Maraş'ta 14 kişiyi enkazdan sağ olarak çıkardıkları öğrenildi. (AA)

12:47

AFAD: KİLİS'TE ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI

AFAD, Kilis'teki arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını açıkladı. Açıklamada "Ekiplerimiz, Kilis'te arama kurtarma çalışmalarını tamamlamıştır. Kilis'teki arama kurtarma Ekiplerimiz ivedilikle çalışmaların devam ettiği diğer illere sevk edilmiştir" denildi.

 

12:36

SURİYE'DE YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 3162'YE YÜKSELDİ

Maraş'ta meydana gelen deprem Suriye'nin pek çok kentinde de yıkımlara neden oldu. Devlet kontrolündeki Hama, Halep, Lazkiye ve Tartus'ta yaşamını yitirenlerin sayısı 1262'ye çıktı, bu bölgelerde 2 bin 285 kişinin yaralandığı bildirildi. AA'nın aktardığına göre Suriye'nin İdlib ile Türkiye destekli silahlı cihatçı grupların kontrol ettiği bölgelerde en az 1900 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 950'den fazla kişi yaralandı.

Son bilgilere göre ülkede en az 3 bin 162 kişi yaşamını yitirdi, 5 bin 235 kişi yaralı. (DIŞ HABERLER)

12:18

DEMİRTAŞ: SORUN SENSİN ERDOĞAN

Edirne Cezaevinde tutuklu olan HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Sorun sensin Erdoğan" dedi.

Demirtaş, şunları söyledi:

"Sorun ne biliyor musun Erdoğan? Memleketin tüm yetkileri senin elinde, dünyanın yardımını topluyoruz da seni aşıp kardeşlerimize ulaştıramıyoruz. Sorun sensin Erdoğan.

Sorun ne biliyor musun Erdoğan? Sen dehşet acılar yaşayan insanlara baktığında evladını, anneni, babanı, canları görmüyorsun. Onları birer oydan ibaret nesneler olarak görüyorsun. Sorun sensin Erdoğan.

Sorun ne biliyor musun Erdoğan? Sen sevmeyi, ağlamayı, sarılmayı, merhameti unuttun. Biz 85 milyon, seninle başka dünyaların insanlarıyız, insanlığı unuttun. Sorun sensin Erdoğan.

Çözüm ne biliyor musun Erdoğan? Yasaklama, engelleme, hakaret, tehdit etme, küfretme. Çekil aradan. Biz kendi yaralarımızı sararız, sen gölge etme yeter. Allah rızası için düş artık bu halkın yakasından Erdoğan!" (HABER MERKEZİ)

12:04

FAHRETTİN ALTUN, TWITTER'A TEŞEKKÜR ETTİ

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter'ın sahibi Elon Musk'ın "Twitter, Türk hükümeti tarafından erişimin kısa süre içinde yeniden etkinleştirileceği konusunda bilgilendirildi" açıklamasına yanıt verdi.

Altun, Musk'ın paylaşımını alıntılayarak, "Türk yetkililer dün Twitter ile verimli bir görüşme gerçekleştirdi. Twitter'ın işbirliği ve Türkiye'nin dezenformasyonla mücadele çabalarını destekleme sözü için minnettarız. Dezenformasyon, insanlığın ortak düşmanıdır ve demokrasiye, toplumsal barışa ve ulusal güvenliğe yönelik ciddi bir tehdittir. Önümüzdeki birkaç gün ve haftalarda Twitter ile daha yakın çalışmayı bekliyoruz" sözlerini sarf etti.

(MEDYA SERVİSİ)

11:57

BAKANLIKTAN REFAKATSİZ ÇOCUKLAR HAKKINDA AÇIKLAMA

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, deprem bölgesindeki refakatsiz çocukların teslimiyle ilgili çalışmalar yaptığına yönelik iddialara dair açıklama yaptı.

Açıklamada "Daha önceki duyurularımız da da belirttiğimiz üzere, deprem bölgeisnde şu ana kadar ailelerine ulaşılamayan refakatsiz çocuklar konusunda tek yetkili kurum bakanlığımızdır. Çocukların bakanlığımız haricinde herhangi bir kişi ya da kuruma teslim edilmesi kesinlikle söz konusu değildir. Vatandaşlarımızın bu tip paylaşımlara itibar etmemeleri önemle rica olunur" denildi. (HABER MERKEZİ)

11:54

MEKSİKA HALKINDAN DAYANIŞMA

Meksika halkı, dayanışma için başkent Meksiko'daki Türkiye Büyükelçiliği önüne yardım malzemeleri bırakıyor.

(DIŞ HABERLER)

11:39

ÖZBEKİSTAN SAHRA HASTANESİ KURACAK

Özbekistan, Türkiye'ye sahra hastanesi kurulması için ekipman ve 71 kişilik sağlık ekibi gönderdi.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Savunma Bakanlığına bağlı 71 kişiden oluşan askeri sağlık personelinin, depremlerde yaralananların tedavisi amacıyla Türkiye'de sahra hastanesi kurulması için gönderildiği belirtildi.

Açıklamada, Taşkent'ten Gaziantep'e hareket eden uçakta, tam donatımlı sahra hastanesi için gereken ekipmanların yanı sıra aralarında tıbbi ilaç ve malzemelerden oluşan insani yardımın da bulunduğu kaydedildi.

Özbekistan hükümeti, daha önce 100 kişiden oluşan kurtarma ekibiyle insani yardım malzemeleri göndermişti. (AA)

 

11:38

ANTEP'TE GENÇ KIZ 78 SAAT SONRA ÇIKARILDI

Depremden etkilenen Antep'in İslahiye ilçesinde 17 yaşındaki Ünzile Sevimli, bina enkazından 78 saat sonra sağ olarak çıkarıldı. Güngören Belediyesi arama kurtarma ekipleri Mezbahane Caddesi'ndeki Zaman Apartmanı enkazında kurtarma çalışması yürüttü. Ekipler, 17 yaşındaki Ünzile Sevimli'yi enkaz altından 78 saat sonra kurtardı. (AA)

 

11:13

BÖLGEDE GÖREVLENDİRİLEN SAVCI SAYISI 206 OLDU

Başka illerde görev yapan savcılardan deprem bölgesindeki il ve ilçelere görevlendirdilen savcı sayısı, 206'ya ulaştı.

Adalet Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, başka illerde görev yapan birçok savcı, deprem bölgesinde görevlendirildi. Kahramanmaraş'ta 53, Elbistan'da 12, Göksun'da 2, Hatay'da 54, Hassa'da 5, İskenderun'da 14, Kırıkhan'da 5, Samandağ'da 2, Adıyaman'da 52, Malatya'da 2 ve Osmaniye'de 5 olmak üzere deprem bölgesinde 206 ilave savcı görevlendirildi. (DHA)

11:04

AFAD: URFA'DA ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI

AFAD: Ekiplerimiz, Şanlıurfa’da arama kurtarma çalışmalarını tamamlamıştır. Şanlıurfa'daki arama kurtarma Ekiplerimiz ivedilikle çalışmaların devam ettiği diğer illerimize sevk edilmiştir. (DHA)

 

09:09

CAN KAYBI YÜKSELİYOR

AFAD, saat 07.45 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerde 12 bin 873 kişinin hayatını kaybettiğini, 62 bin 937 kişinin yaralandığını bildirdi. (HABER MERKEZİ)

 

08:14

ANTEP'TE 3 KİŞİ 76 SAAT SONRA ÇIKARILDI

Antep'te depremden 76 saat sonra 3 kişi, enkazdan sağ çıkarıldı.

Merkez Batıkent Mahallesi'ndeki Ayşe-Polat Sitesi'ndeki binanın enkazından ses alınması üzerine bölgedeki çalışmalar yoğunlaştırıldı.

Ekiplerin uzun süren çalışmasının ardından henüz ismi öğrenilemeyen 3 kişiye sağ olarak ulaşıldı. Enkazdan yaralı çıkarılan aile alkışlar ve tekbir eşliğinde karşılandı. Depremden 76 saat sonra sıkıştığı yerden yaralı çıkarılan kişiler ambulanslarla hastaneye sevk edildi. (AA)

06:22

BAKANLIK 72 SAAT SONRA 250 HILTI GÖNDERDİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ilk depremin ardından geçen 72 saatin sonunda deprem bölgelerindeki arama kurtarma çalışmalarında kullanılmak üzere 250 adet duvar kırıcı iş makinesini (HILTI), Adana'ya gönderdi.

DHA'nın aktarıklarına göre, 250 adet el tipi duvar kırıcı iş makinesi kamyonlarla Atatürk Havalimanı Askeri Apronu’na getirildi. Burada Türk Silahlı Kuvvetlerine ait askeri kargo uçağına yüklenen duvar kırıcı iş makineleri Adana'ya gönderildi. (HABER MERKEZİ)

05:57

DİYARBAKIR'DA 72 SAAT SONRA ENKAZDAN SAĞ ÇIKARILDI

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde depremde yıkılan Yoldaş Apartmanı'nın enkazından 72 saat sonra Yazgül Çaçan sağ çıkarıldı.

05:02

DEPREMZEDELER YAKTIKLARI ATEŞİN BAŞINDA ISINMAYA ÇALIŞIYOR

Gece saatlerinde hava sıcaklığının sıfırın altında 5 dereceye kadar düştüğü Maraş'ta enkaz başında yakınlarını bekleyen yurttaşlar, yaktıkları ateşin başında ısınmaya çalışıyor.

04:30

MARAŞ'TA 70 SAAT SONRA ENKAZDAN SAĞ ÇIKARILDI

Maraş'ta depremden 70 saat sonra 49 yaşındaki Duran Şeker, enkazdan sağ çıkarıldı. (AA)

04:29

CAN KAYBI ARTTI: 12 BİN 391 KİŞİYE YÜKSELDİ

AFAD, Maraş merkezli depremlerde 12 bin 391 kişinin hayatını kaybettiğini, 62 bin 914 kişinin yaralandığını açıkladı.
 

03:29

ELON MUSK: TÜRK HÜKÜMETİ ERİŞİMİN SAĞLANACAĞI BİLGİSİ VERDİ

Twitter kullanıcıları saatlerce erişim engeliyle karşı karşıya kaldı. Twitter'ın sahibi Elon Musk, "Türk hükümeti Twitter'ı ülke genelinde kısıtladı. Şu anda deprem bölgesi ile iletişimin sağlandığı en önemli mecralardan biri. Enkaz altında hala Twitter'ı kullanarak yardım çağrısında bulunabilecek insanlar olabilir" diye yazan bir kullanıcıya verdiği kısa cevapta "Daha detaylı bilgi almak için (Türk yetkililere) ulaşmaya çalışıyoruz" dedi. Gece ilerleyen saatlerde tweet atan Elon Musk, "Twitter, Türk hükümeti tarafından kısa süre içinde erişimin yeniden sağlanacağı konusunda bilgilendirildi" dedi. (MEDYA SERVİSİ)

DÜN NE OLDU?

Depremin 3. gününde hâlâ şehir merkezlerinde dahi kurtarma ekibinin ulaşamadığı enkazlar, gidilmeyen deprem bölgeleri var. Binlerce kişinin ekmek, su, battaniye, çadır beklentisi bürokratik engele takılırken, Erdoğan güvenlik çemberi içinde deprem bölgesini gezdi. Maraş’a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, her felakette olduğu gibi devletin başarıyla devrede olduğunu iddia etti; depremden etkilenen ailelere 10 bin lira destek verileceğini açıklayıp, "sabır" dedi.

Belediye başkanları duyulmayan imdat çığlıklarından yakınırken, Adıyaman’da halk ikinci kez valiliğe yürüdü. Barınacak yer bulamayan depremzedeler, arama-kurtarma çalışmalarının yetersiz kalmasına isyan etti: "Enkazı ellerimizle kazıyoruz."  

TIRLAR BEKLETİLİYOR DEPREMZEDE AÇ SUSUZ

Yurt içi içi ve dışından gönderilmek istenen yardımlar, ‘AFAD dışında yardım gönderilemez’ ‘prosedür’üne takılıyor. Yardım malzemeleri dolu tırlar bekletilirken, ekmekten bile yoksun binlerce depremzede,  “Bir bardak suya muhtacız, karı eritip su içiyoruz’ diyor. 

ÇIĞLIĞA SANSÜR

Depremden sağ kurtulanların ağıtları yükselirken, enkazların başında bekleyen yurttaşlar, enkazın altındaki yurttaşlardan mesaj aldıklarını, ancak destek verilmediği için çaresizce beklediklerini ifade etti. 

Yaşam mücadelesi devam ederken, sosyal medyaya kısıtlama geldi, gazeteciler gözaltına alındı, akreditasyon engeli çıkarıldı.

İLAÇ YOK, HASTANELER HASARLI, SAĞLIKÇILAR KOORDİNASYONSUZ

Sağlık örgütlerinin aktardığına göre hastanelerde ilaç bulunamıyor, yaralılar hasarlı binalarda tedavi görüyor, gönüllü bölgeye giden sağlık emekçileri koordinasyonsuzluk nedeniyle geri çevrildi. Adıyaman merkezinde hizmet veren tek hastanenin koridorları cenazelerle doldu.

OHAL İHTİYAÇTAN DEĞİL

Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu depremin etkilediği on ilde üç aylık olağanüstü hal ilan edilmesini, “Devletin hızlı müdahalesini kolaylaştıran birçok düzenleme var. OHAL ilanı gereksizdir. İlan edilen OHAL’in süresi ölçüsüzdür. Afet bölgesi ilanı yeterlidir.” diye değerlendirdi.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa