Adıyaman’da depremin 4. günü | İnsanlar kendi cenazesini kendi çıkarıyor

Adıyaman'da arama kurtarma çalışmaları devam ederken yurttaşlar, kurtarma ekiplerinin sayısının yetersiz olduğunu söylüyor.

09 Şubat 2023 10:08
Paylaş

Maraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde yıkıma ve can kaybına sebep oldu, son yapılan açıklamalarda en az 17 bin 134 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı.

Adıyaman’da ne elektrik ne de su var. Kurtarma ekiplerinin sayısı az, insanlar kendi cenazesini kendi çıkarıyor.

Depremin dördüncü gününde, saatler ilerledikçe ölü ve yaralı sayısı da artıyor. Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği Adıyaman’da yurttaşlar, battaniye ve çadıra ihtiyaç olduğunu söylüyor.

“ADIYAMAN’DA 3 SAHRA HASTANESİ KURULDU DENİLİYOR ORTADA YALNIZ BİR HASTANE VAR”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) “Bölgede Sağlık Sorunları ve Çözüm Önerileri” başlıklı basın toplantısı düzenledi. Bölgede kurulan sahra hastanelerinin kapasitelerine dair sorulan bir soruya cevap veren TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut; “Örneğin Adıyaman’da 3 sahra hastanesi kuruldu deniliyor ortada yalnız bir hastane var. O diğer ikisi nerede biz de bilmiyoruz” diye konuştu.

TTB, YENİ MAHALLE CEMEVİ’NDE REVİR KURDU

Türk Tabipleri Birliği (TTB) heyeti, çevre illerden gelen hekimler ve sağlık emekçileri ile birlikte Adıyaman'da sağlık sorunlarını gidermek amacıyla Alevi Kültür Dernekleri'ne bağlı Yeni Mahalle Cemevi’nde revir kurdu.

“NE ELEKTRİK NE SU VAR”

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, deprem felaketinden etkilenen Adıyaman’ın merkezini ve Gölbaşı ilçesini ziyaret etti.

Ufa’dan Adıyaman’a yardım için gelen bir yurttaş ise Kılıçdaroğlu’na Cumhuriyet Mahallesi’ndeki durumu “Cumhuriyet Mahallesi. Mahallede ne elektrik ne su ne AFAD ne bir görevli hiçbir şekilde kimse yok. Bu konuda yardımcı olun. İnsanlar kendi cenazesini kendi çıkarıyor” dedi.

EMEK PARTİSİ GENEL BAŞKANI ERCÜMENT AKDENİZ: YARALARIMIZI HEP BERABER SARACAĞIZ

Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ve beraberindeki heyet Adıyaman İli Yaylakonak Beldesinde incelemelerde bulundu.

78 kişinin hayatını kaybettiği Yaylakonak Beldesinde birçok insan toprak yapıların altında boğularak hayatını kaybetti. AFAD ekiplerinin depremin 4. gününde dahi gelmediği Yaylakonak'ta halk kendi imkanlarıyla enkazları kazdığını ifade etti.

"MUSLUKLARDAN SU AKMIYOR"

Yaylakonak Belde Başkanı Abuzer Aydın ile sohbet eden EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz öncelikli ihtiyaçları dinledi.Başlıca sıkıntılarının temiz suya erişim olduğunu dile getiren Aydın, "Burada devlet yok. 4 gün oldu AFAD ekiplerini görmedik" dedi. Su ihtiyaçlarını gelen yardımlarla karşıladıklarını söyleyen Aydın, "Musluklardan su akmıyor. Hastalıkların başlamasından endişe ediyoruz" diye konuştu.

150 KİŞİLİK MEKSİKALI EKİP, ADIYAMAN'DA ÇALIŞMALARA BAŞLADI

AA’nın haberine göre, Meksika'dan 150 kişilik arama kurtarma ekibi Türkiye'ye geldi. Kurtarma faaliyetlerinde gerekli araç gereç ile arama köpekleriyle gelen 150 kişilik Meksikalı ekip, Adıyaman'da çalışmalara başladı. Ekipler, arama köpeklerinin de yardımıyla farklı noktalarda enkaz altındaki insanlara ulaşmaya çalışıyor.

Meksikalı ekibin, arama kurtarma çalışmaları sonlandırılana kadar Türkiye'de kalacağı kaydedildi.

İSPANYA'DAN İSTANBUL’A GELEN 46 ARAMA KURTARMA EKİBİ ADIYAMAN’A GÖNDERİLDİ

Deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere İspanya'nın Sevilla, Valencia, Granada ve Almeria şehirlerinden İstanbul'a gelen 46 arama kurtarma ekibi ile 14 hassas burunlu arama köpeği gece saatlerinde İstanbul Havalimanı'na ulaştı. Arama kurtarma ekipleri buradan Adıyaman'a gönderildi.

23 YAŞINDAKİ FURKAN DİNÇ, 72 SAAT SONRA ENKAZDAN MADENCİLER TARAFINDAN SAĞ ÇIKARILDI

Adıyaman’ın Yeşilyurt Mahallesi'nde depremde yıkılan 5 katlı binanın altında kalan 23 yaşındaki Furkan Dinç, 72 saat sonra kurtarıldı.

Ekiplerce enkaz altından çıkarılan Dinç, Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Dinç, AA muhabirine, 5 katlı bir binada ailesiyle yaşadıklarını, deprem sırasında binanın yıkıldığını söyledi.

Dışarıdan sesler duyduğunu, kendisinin de bağırarak yardım istediğini anlatan Dinç, şöyle konuştu: “Ben, babam, annem, kardeşim ve ablam 5 kişi binanın altında kaldık. Bağırdım, bağırdım, dışardan sesleri duyuyordum çünkü. Biri beni duydu, 'Seni kurtaracağız' dedi, bu 6-7 defa oldu, hep 'Seni kurtaracağız' dediler. Depremin 3. günü ağabeyim gelmiş ama haberim yoktu. Soma maden işçileri gelmiş, yardıma katılmışlar, onlar beni kurtardı”

KIZILAY, DEPREM BÖLGESİNDEKİ GIDA VE YARDIM DAĞITIM NOKTALARINI AÇIKLADI

Adıyaman’da yer alan dağıtım noktaları;

  • İkram aracı (Merkez): Valilik önü
  • İkram aracı (Merkez): Demokrasi Meydanı-Adıyaman Belediyesi karşısı
  • İkram aracı (Merkez): Eğriçayır parkı
  • İkram aracı (Merkez): Gölbaşı İbni Sina Teknik Anadolu Meslek Lisesi
  • İkram aracı (Merkez): Besni Cırık Meydanı

(HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Zelenskiy, Avrupa'dan süratle uçak ve ağır silah istedi

SONRAKİ HABER

Walt Disney 7 bin çalışanını işten çıkaracak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa