09 Şubat 2023 14:14

Sri Lanka’da ‘kemer sıkma’ya karşı 50 binden fazla işçi greve çıktı

Sri Lanka’da IMF tarafından talep edilen kemer sıkma önlemlerine karşı çarşamba günü 50 binden fazla işçi greve çıktı ve sokak gösterilerine katıldı.

Fotoğraf: Wsws.org

Paylaş

Sri Lanka’da Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından talep edilen kemer sıkma önlemlerine karşı çarşamba günü 50 binden fazla işçi greve çıktı ve sokak gösterilerine katıldı. Eylemler ağırlıklı olarak ücretlere getirilen yeni vergilere odaklanırken, protestocular hayat pahalılığındaki dayanılmaz artışlara da tepki gösterdi.

Wsws.org’un haberine göre, devlete ait Petrol Şirketi’nde çalışan binlerce işçi ile kamu ve özel sektör bankalarında çalışan yaklaşık 30 bin işçi ve emekçi yarım günlük grev yaptı. Yaklaşık 5 bin devlet üniversitesi öğretmeni ve kamu sektörü hastanelerinden 20 bin doktor da bir günlük greve gitti. Kanser tedavisi, doğum koğuşları, acil servisler ve çocuk koğuşları doktorların grevinden muaf tutuldu.

Limanlarda çalışan yaklaşık 6 bin işçi yarım günlük iş bırakma eylemi yaparken, arızalara müdahale edenlerin dışında binlerce Seylan Elektrik Kurulu (CEB) çalışanı da hastalık izni kampanyasına katıldı.

Kolombo’da binlerce liman işçisi ve Su Temini ve Drenaj Kurulu çalışanı, yükselen enflasyonu protesto etmek amacıyla Fort tren istasyonu önünde öğle saatlerinde düzenlenen gösteriye katıldı. İşçiler hükümetten gelir vergisi artışlarını geri çekmesini talep ettiler.

Bunu Ceylon Petroleum Corporation’ın çeşitli sendikaları tarafından düzenlenen bir saatlik gösteri izledi ve yaklaşık 4 bin CEB çalışanı CEB genel merkezinin önünde gösteri yaptı. Öğleden sonra ise yaklaşık 4 bin doktor, üniversite öğretmeni, mühendis ve diğer profesyoneller Kolombo Hyde Park’ta protesto gösterisi düzenledi.

Dünkü grev ve protestolar, Devlet Başkanı Ranil Wickremesinghe ve hükümetine karşı geçen yılın sonlarında başlayan ve giderek büyüyen işçi hareketinin son aşamasını oluşturuyor.

Aralık ayı başında Sri Lanka Telekom, sigorta ve banka çalışanları başkent Kolombo’da özelleştirme ve diğer kemer sıkma politikalarını protesto etmişti. 9 Ocak’ta da binlerce kamu sektörü sağlık çalışanı ücret artışı talebiyle ve kemer sıkma önlemlerine karşı bir günlük grev yaptı. Ocak ayı ortasında on binlerce Petrol Şirketi çalışanı, banka çalışanları, doktorlar ve mühendisler bir hafta boyunca protesto gösterileri düzenledi. Bunu 25 Ocak’ta 5 bin liman işçisinin hükümetin aylık maaşlardan yüzde 6 ila 36 arasında kesinti yapan ve yaklaşık 100 bin rupiden (273 ABD Doları) başlayan yeni “Kazandıkça Öde” vergisine karşı protestoları izledi.

Hükümetin IMF tarafından dayatılan “önlemler”i arasında ayrıca kamu sektörü işletmelerinin özelleştirilmesi ve yeniden yapılandırılarak istihdamın ortadan kaldırılması, ücretlerin ve çalışma koşullarının düşürülmesi; sübvansiyonlar da dahil olmak üzere hükümet harcamalarında keskin düşüşler; elektrik, su tarifeleri ve diğer kamu hizmetlerine daha fazla zam yapılması yer alıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Başkanın tutuklandığı Gökçeada Belediyesi'nde vekil Ercan İpek oldu

SONRAKİ HABER

Yunanistan halkından dayanışma seferberliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa