Deprem bölgelerini kapsayan OHAL Kararı Meclis’te kabul edildi
Meclis onayına sunulan, deprem bölgelerini kapsayan Olağanüstü Hal (OHAL) ilanı Meclis Genel Kurul’unda kabul edildi. CHP, HDP ve İYİ Parti ret oyu kullandı.
Fotoğraf: Muhammed Selim Korkutata/AA
Merkez üssü Maraş Pazarcık olan ve 10 kenti etkileyen depremin ardından Cumhurbaşkanı kararıyla 3 ay süreyle Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edildi. Meclis onayına sunulan OHAL ile ilgili Genel Kurul’da görüşmeler tamamlandı.
OHAL kararı kabul edildi. CHP, HDP ve İYİ Parti ret oyu kullandı.
OHAL Kararının görüşüldüğü Meclis Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay açıklama yaptı. Depremin büyüklüğü ve etki alanına dair bilgilendirme yapan Oktay çalışmalardaki son durumu da anlattı. Oktay OHAL ilanını da “Olağanüstü durumlar olağanüstü tedbirlerin alınmasını gerektirir” diyerek savundu, şunları söyledi:
“Olağanüstü bir yönetim düzeninin gerekli olduğu doğal afet, tehlikeli salgın hastalık ve kamu düzenini tehlike altına sokan yaygın şiddet vakaları gibi durumlarda başvurulan OHAL uygulamasında amaç; yaraların en hızlı şekilde sarılmasıdır. Acil ve hayati ihtiyaç malzemelerinin karşılanması, afet bölgesinde yıkılma riski olan binaların bulunduğu alanlara girişin sınırlandırılması, tehlike arz eden binaların yıkılması ve zaruri ihtiyaçların dağıtımının düzenlenmesi gibi zorunlu işler olağanüstü hal yönetimi ile kolaylıkla ve hızlıca sağlanabilecektir. Mülki idare amirleri, tedavi, kurtarma, yedirme, giydirme ve barındırma gibi işlerle bu gibi işlerin gerektirdiği acil satın almaları ve kiralamayı doğrudan yapabilecektir. Konaklama tesislerinin olağanüstü hal gereklerine göre kullanılabilmesi OHAL kapsamında mümkün olabilecektir.”
İYİ PARTİDEN ŞARTLI OHAL ONAYI
İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, depremlerden etkilenen 10 ildeki 3 aylık olağanüstü hal (OHAL) süresinin 1 aya indirilmesi halinde destek vereceklerini bildirdi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Genel Kurul görüşmelerine katılan isimler arasında yer aldı.
HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, "Devletin görevi binaların uygunluğunu ve yerini kontrol etmek. Ona göre ruhsat vermek ya da vermemektir. Yeterince doğru yapılıyor mu bu görev? Hayır. Deprem olduğunda yaraları sarmak için hazırlıklı olmak gerekir. Yeterli hazırlık var mı ? Yok. AFAD yetersiz, ayrılan bütçe komik. Hem eleman hem de ekipman eksik. Bu yetersizliğin yarattığı en önemli sonuç, zamanında müdahale edilmemesinin yarattığı ağır insanlık trajedisi." diye konuştu.
Meclis'te kurulan deprem araştırma komisyonunun, 500 sayfalık bir rapor yayımladığını ve bu raporda 268 öneriye yer verildiğini anımsatan Oluç, iktidarın, önerilerin gereğini yapmadığını söyledi.
Oluç, "İktidarın önceki pratiklerine bakarsak, bunun afet yönetimi değil tam tersine böylesi bir dönemde halkı baskılamak, basını susturmak, muhalefeti engellemek gibi sonuçlar çıkaracağı kuvvetle muhtemeldir. 2016 sonrasında yaşananlar bunu göstermiştir. Ayrıca basiretli bir yönetimin afet yönetimi için OHAL'e de ihtiyacı yoktur." ifadesini kullandı.
(HABER MERKEZİ)