09 Şubat 2023 15:00

"Kimliklendirilemeyen cenazelerin gömülmesi, yıllarca sürecek hukuk mücadelesi başlatır"

ATUD Başkanı Ahmet Hilal depremde hayatını kaybedenlerden kimliği belirlenemeyenlerin 24 saat sonra gömülmesinin olumlu olacağını ama yıllarca sürecek hukuk mücadelesine sebep olacağını söyledi.

Fotoğraf: Halil İmrek/Evrensel

Paylaş

Nisa Sude DEMİREL
İstanbul

AFAD, Maraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerden kimliği belirlenemeyen cenazelerin 24 saat sonra gömüleceğini açıkladı.

Evrensel’e konuşan Adli Tıp Uzmanları Derneği (ATUD) Başkanı Ahmet Hilal kararı toplum sağlığı açısından olumlu fakat yıllarca sürecek hukuk mücadelesine sebep olacağı yönünde değerlendirdi.

KİMLİKSİZ CENAZELER 24 SAATTE GÖMÜLECEK

AFAD 8 Şubat Çarşamba günü “Depremde Yaşamını Yitirenlerin Kimliklendirme ve Defin Hizmetleri Hk” başlıklı yazısıyla depremde hayatını kaybeden ve kimliği belirlenemeyen vatandaşların cesetlerinin 24 saat sonra gömüleceğini açıkladı. Açıklamada “Bu depremlerin ortaya çıkardığı yıkıcı etki nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımızın en hızlı bir şekilde kimliklendirilmesi ve naaşlarının yakınlarına ivedi bir şekilde teslim edilmesi büyük önem arz ettiğinden kimliklendirme ve defin hizmetleri konusunda yeknesaklığın sağlanması için Adalet Bakanlığı ile koordinasyon içinde İçişleri Bakanlığının yazısı ile ilgili valilikler ve kurum/kuruluşlar talimatlandırılmıştır” dendi.

“CENAZELERİ SAKLAYABİLECEK SOĞUK HAVA DEPOLARI YOK”

Kararı değerlendiren ATUD Başkanı Ahmet Hilal “AFAD’ın bu açıklamasına toplum sağlığını korumak açısından olumlu yaklaşılabilir” dedi. Alanda binlerce cenaze olduğunu ve hepsinin kimliklendirilmesinin zorlayıcı olduğun söyleyen Hilal “Tabii bu cenazelerin kimliklendirilip gömülmesi lazım. Ama çok sayıda cenaze var ve bunların hepsinin kimliklendirilebilmesi mümkün değil. Çünkü bu cenazeleri saklayabilecek birileri ve soğuk hava depoları yok” ifadelerini kullandı.

“YILLARCA SÜRECEK HUKUK MÜCADELESİ BAŞLAYACAK”

Cenazelerin hızlı bir biçimde gömülmesinin önemli olduğunu belirten Hilal “Fakat eğer cenazeler kimlik tespit edilmeden gömülürse bu sefer yıllar süren, kişi yakınları için acılar ve hukuk mücadelesi başlayacak. Aynı Gölcük Depremi’nde olduğu gibi mezar açtırmalar olacak” diye ekledi.

Alanda kimlik tespitinin nasıl yapıldığını gözlemleyen Hilal “Parmak iziyle kimlik tespiti büyük oranda yapılıyor. Bu iyi bir durum. Ama fotoğraflarının çekilmesi ve bunların yakınlarına gösterilmesi ile kimliği bulunmayan vatandaşların kimliklendirilene kadar morglarda bekletilmesi maalesef sağlanamıyor. Bu da kişilerin yakınları için dezavantajlı bir durum oluyor, acıyı ve üzüntüyü artırıyor” diyor.

“SAHADA UZMANLAR ÇALIŞMALI”

Anayasaya göre kimliği belirlenemeyen cenazelerin morglarda 15 gün bekletilmesi gerekildiğini fakat afet zamanlarında bunun mümkün olmadığını söyleyen Hilal, soğuk hava deposu sağlanamasa bile kimliklendirme çalışmalarında adli tıp uzmanlarının görevlendirilmesi gerektiğini “Bu kadar büyük bir yıkımın olduğu yerde kimliklendirme çalışmaları yapılamayabilir. Ama en azından kimliklendirme çalışmalarının bu işin uzmanları tarafından yapılmasını sağlamak gerek” sözleriyle ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Bozankaya fabrikasında işçiler, depremzedeler için soba üretiyor

SONRAKİ HABER

Hatay T Tipi Cezaevindeki isyan: 'Silah sesi hiç susmadı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa