09 Şubat 2023 19:09

Bakan Bozdağ: Binaları yapanlar ve sorumlularla ilgili adli tahkikatlar başlatıldı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Maraş merkezli depremlerden etkilenen illerde yıkılan binaları yapanlar ve sorumluluğu olanlarla ilgili adli tahkikat başlatıldığını söyledi.

Fotoğraf: Arda Küçükkaya/AA

Paylaş

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Maraş merkezli depremlerden etkilenen Diyarbakır'da açıklamalarda bulundu. 

Bozdağ, deprem bölgelerindeki adli süreçleri yönetmek üzere şu ana kadar 206 savcının Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından görevlendirildiğini bildirdi.

Adli sürece değinen Bozdağ, "Depreme maruz kalan illerimizdeki tüm cumhuriyet başsavcılıkları bu binalarla ilgili, bu binaları yapanlar ve bununla ilgili süreçlerde katkısı olanlar, sorumluluğu olanlarla ilgili adli tahkikatlar da başlatılmıştır. İhmali, kusuru olanlar ve deprem sonrası ortaya çıkan yıkımlar nedeniyle sorumlu olanların tespit edilmesi ve yargı önünde hesap vermesi sağlanacaktık. Şu anda bütün cumhuriyet başsavcılarımız harekete geçmiştir" ifadelerini kullandı.

Bozdağ ayrıca "Herhangi bir kişinin himaye edilmesi, görmezden gelinmesi söz konusu olmayacaktır. Kim olursa olsun, nerede olursa olsun, görevi ne olursa olsun, hepsinin üzerine sonuna kadar gidilecek. Maddi hakikat bütün boyutlarıyla ortaya çıkarılacak ve adli makamlarımız, bunları hukuk içinde ve hukuka uygun bir biçimde gerekleri elbette takdir edeceklerdir. Biz de bu adli süreçleri, milletimiz gibi yakından takip edeceğiz" dedi.

FAHİŞ FİYAT ARTIŞLARI

Fahiş fiyatlara değinen Bozdağ, "Bu dönemde fırsatçılar türedi. Maalesef insanlarımızın bu acı zamanında fiyatları fahiş arttıranlardan tutun da pek çok ahlak ve hukukla bağdaşmayan usul ve yöntemlerle buradan gayrimeşru kazanç elde etmek isteyenleri de görüyoruz. Bunlarla ilgili hem belediye zabıtaları hem ilgili görevliler hem de cumhuriyet başsavcılıkları, bu tür gayriahlaki, gayrihukuki, gayriinsani davranışla böylesi bir zamanda gayrimeşru kazanç peşinde koşanlarla ilgili de gerekli hukuksal yaptırımları işletecekler ve bunların üzerinde ayrıca durulacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

DİYARBAKIR'DAKİ BİLANÇO

Diyarbakır'da 7 müstakil binanın tamamen çöktüğünü, birinde insan bulunmadığını belirten Bozdağ, "Bugüne kadar 6 binadan enkaz altından 322 vatandaşımız çıkarıldı, maalesef bunlardan 192'si vefat etti. Enkaz altından 130 vatandaşımız da sağ çıkarıldı" dedi.

Diyarbakır genelinde afet kapsamında değişik alanlarda 11 bin 906 personelin çalıştığını, 1193 aracın da kullanıldığını söyleyen Bozdağ, kentin diğer illere ekip ve araç yardımı yaptığını aktardı.

Bozdağ ayrıca "Şu an hastanelerimizde bulunan yaralı vatandaş sayımız 136 civarındadır ve bunların içerisinde durumu ciddi olan vatandaşlarımız da bulunmaktadır" diye konuştu.

162 personelle hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü belirten Bozdağ, 928 vatandaşa psikososyal destek verildiğini kaydetti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Deprem bölgesine yardıma giderken trafik kazasında hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Deprem bölgelerinde "Çekim yasak" denilerek gazeteciler engellenmek isteniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa