09 Şubat 2023 19:29
Son Güncellenme Tarihi: 09 Şubat 2023 21:39

Deprem bölgelerinde "Çekim yasak" denilerek gazeteciler engellenmek isteniyor

Deprem bölgelerinde gazeteciler engelleniyor. Son olarak Hatay'da bulunan Halk TV muhabiri Fırat Fıstık, jandarmalar tarafından "çekim yasak" denilerek engellenmek istediklerini duyurdu.

Ekran görüntüsü Halk TV yayınından alınmıştır

Paylaş

Maraş merkezli olarak 6 Şubat’ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremlerde görevini yapmayan çalışan gazeteciler çok sayıda engelleme ile karşılaştı. Son olarak Halk TV muhabiri Fırat Fıstık, Hatay'da enkaz alanında yaptığı canlı yayında jandarmalar tarafından "çekim yasak" denilerek engellenmek istediklerini duyurdu.

Fıstık, sosyal medya hesabı Twitterdan yaptığı paylaşımda, "4 gündür sahadayız ilk defa engellemelerle karşılaşıyoruz. Halk tv canlı yayınındayken ve öncesinde askerler "çekim yasak" diyerek alandan ayrılmamı söylediler." dedi. Engelleme anına ilişkin canlı yayın anını paylaşan Halk TV Muhabiri Fırat Fıstık, "Şuan bir uyarı geliyor Jandarmadan sürekli bir şekilde kameranın yayının yasak olduğunu söylüyorlar. Biz de buna dair bir belge olup olmadığını sorduk. Ancak böyle bir durum söz konusu değil. Bir saatir buradayız İsmet İnönü Caddesinde ve bu uyarılar 6 7 kez yapıldı tarafımıza. Ancak bununla ilgili bir karar olduğunu düşünmüyoruz çünkü istediğimizde göstermiyorlar" dedi.

GÖZALTI, ENGELLEME VE İNTERNET YASAKLARI

6 Şubat ve 9 Şubat arasında deprem bölgesinde çalışan en az dört gazeteci gözaltına alındı. 

Diyarbakır’da çalışan bazı gazeteciler deprem bölgesinde resmi basın kartı taşıyıp taşımadıklarını soran kolluk kuvvetlerinin engellemeleriyle karşılaştıklarını bildirdi. 7 Şubat günü Evrensel Adana muhabiri Volkan Pekal, Adana Şehir Hastanesi’nde görüntü almaya çalışırken “izinsiz çekim yaptığı” gerekçesiyle gözaltına alındı. Hastanedeki polis merkezine götürülen Pekal, işlemlerin ardından serbest bırakıldı.

8 Şubat’ta Urfa’nın Birecik İlçesi’nde yıkılan bir binayı çekmeye çalışan MA muhabiri Mahmut Altıntaş ve JINNEWS muhabiri Sema Çağlak gözaltına alındı. Polis gazetecileri turkuaz kartları olmadığı gerekçesiyle gözaltına aldı. İki gazetecinin gözaltına alınıp serbest bırakılmasından kısa süre sonra Mezopotamya Ajansı (MA) Muhabiri Mehmet Güleş de röportaj yaptığı kişiyle birlikte Diyarbakır’da “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” şüphesiyle gözaltına alındı.  Güleş, röportaj yayınlanmadığı halde, "yanıltıcı bilgiyi yaymaktan" adli kontrolle 9 Şubat'ta serbest bırakıldı.

Depremin ilk gününden beri, bazı gazeteciler engellemelerle karşılaştıklarını bildiriyor: (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Bakan Bozdağ: Binaları yapanlar ve sorumlularla ilgili adli tahkikatlar başlatıldı

SONRAKİ HABER

Armutlu halkı geciken arama kurtarmaya tepkili: 2 gün, 3 gün bekledik neden gelmediniz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa