Armutlu halkı geciken arama kurtarmaya tepkili: 2 gün, 3 gün bekledik neden gelmediniz?

Antakya'nın Armutlu mahallesinde arama kurtarma çalışmaları 4. gün başladı. Halk, “2’nci gün bekledik, 3’üncü gün bekledik. Niye kimse gelmedi?” diyerek tepki gösterdi.

09 Şubat 2023 19:30
Paylaş

Volkan PEKAL
Hatay

Hatay’ın merkez ilçesi Antakya’nın Armutlu mahallesinde arama kurtarma çalışmaları, ümitlerin azaldığı depremin 4’üncü günü başlatıldı. Armutlu’da yıkılma tehlikesine rağmen hasarlı evlerin arasında yakınlarının çıkarılmasını bekleyen Armutlu halkı arama kurtarma ekiplerine tepkili.  Günlerce yardım beklediklerini ifade eden Mehmet Ali isimli yurttaş, “2’nci gün bekledik, 3’üncü gün bekledik. Niye kimse gelmedi?” diye tepki gösterdi.

ANTAKYA’DA DEVLETTEN ÇOK GÖNÜLLÜLER VAR

Antakya’da 4’üncü gününde enkaz altında hayatta kalanlar için kritik olan 72 saat geçmesine rağmen birçok insan kurtarılamadı. Savaştan çıkmış görüntüsü veren kentte yeterli çadır bulunmadığı için soğuk kış günlerini sokakta ve parklarda yaktıkları ateş etrafında geçiren yurttaşlar bir “Bir umut” diyerek enkazlar önünde yakınlarının çıkarılmasını bekliyor. Bir çok insan Armutlu Mahallesi girişindeki kapalı semt pazarında barınmaya çalışıyor. Çevresi çeşitli siyasi partilerin topladığı yardımların dağıtıldığı bir istasyon haline getirilmiş. Devletin ulaştıramadığı battaniye, kıyafet, gıda maddeleri, kadın pedi gibi acil ihtiyaçlar buradan dağıtılıyor.

Defne’de de Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve gönüllülerin oluşturduğu başka bir noktada gönüllü arama kurtarma ekipleri ve yardım ekipleri, gelen yardımları ihtiyaç sahiplerine dağıtıyor. Çeşitli illerden arama kurtarma için gelen çok sayıda bağımsız yurttaş da mevcut. Yolda yürürken yabacı olduğumuzu anlayan Antakyalılar desteğe geldiğimizi anlayıp teşekkür ediyor.

BURADA SADECE FARKLI İLLERDEN GELEN GÖNÜLLÜLER VAR

Armutlu sokaklarında bugün başlayan arama kurtarma çalışmalarında 14 yaşındaki Melda isimli bir çocuk kurtarıldı. Karaman’dan gelen işçilerin çabası ile bulunan çocuk, profesyonel ekiplerin gelmesi ile kurtarıldı. Yurttaşlar bir yandan kurtarılanlara sevinirken 72 saatlik kritik süre geçmesine rağmen bazı bölgelerde neden arama kurtarma çalışmaları yapılmadığına da tepkili. Enkaz altından cenazelerini çıkaranlar ise ölümün ne şekilde yaşandığına ilişkin prosedürler nedeni ile cenazelerini hemen toprağa veremiyor. Cenazeleri koyacak yer olmadığı için üzerine battaniye örtülen cesetler sokakta bekletiliyor.

Armutlu mahallesinde bu sabah başlayan arama kurtarma çalışmaları devlet kurumlarından daha çok gönüllü yurttaşların çabaları ile sürdürüldü. Bu sabaha kadar iş makinesi olmadığını ifade eden bir yurttaş, “Kendimizi artık insan gibi görmüyoruz. Cesetlerin üzerine basa basa geçiyoruz. Cesetler kaldırılmıyor. Yakında hastalıktan öleceğiz. Biz Kızılay’a kan vermiş insanlarız, herkesin yardımına koşmuş insanlarız. Burada sadece farklı illerden gelen gönüllüler var” dedi.

Mersin’den yakınlarını çıkarmak için gelen Mehmet Ali isimli yurttaş, “Geldik ama hiç kimse yok. 2’inci gün bekledik, 3’üncü gün bekledik. Niye kimse gelmedi?” diye sordu. Kendi çabaları ile yakınlarını çıkaramadıklarını ifade eden yurttaş, “Bugün geldiler. 4’üncü gün şimdi kaldırıyorlar. Devletimiz çok yetersiz. Sadece kedilerini düşünüyorlar her halde” dedi.

Özge isimli yurttaş da arama kurtarmada ayrımcılık yapıldığını söyleyerek “Biz halk olarak Arap, Kürt, Türk, Alevi, Sünni demeden yaşıyoruz. Burada kanımız birbirine karıştı. Ama Devlet neden ayrımcılık yapıyor?” diye tepki gösterdi.

ÖNCEKİ HABER

Deprem bölgelerinde "Çekim yasak" denilerek gazeteciler engellenmek isteniyor

SONRAKİ HABER

EMEP Genel Başkanı Akdeniz depremin vurduğu Adıyaman'da: Yaralarımızı hep beraber saracağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa