Maraş'ta 5. gün | Depremin merkez üssü Pazarcık'ta çalışmalar sona erdirildi!
Depremin merkez üssü Pazarcık'ta ise çalışmalar sona erdirildi. Maraş'ta beşinci günde kısıtlı ekipler kent merkezinin bazı bölgelerinde arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.
Fotoğraf: Mehmet Ali Özcan/AA
Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, depremin merkez üssü Maraş'ın Pazarcık ilçesindeki arama kurtarma çalışmaları tamamlandığını açıkladı.
Pazarcık'ta koordinatör vali olarak görevlendirilen Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, (11 Şubat'ın ilk saatinde) Kaymakamlık bahçesinde yaptığı açıklamada, ilçede 872 enkaza müdahale edildiğini, 41 kişinin enkazdan sağ olarak çıkarıldığını, 379 kişinin yaralandığını, 413 kişininse yaşamını yitirdiğini açıkladı.
Pazarcık’ta bulunan ve günlerdir oradaki enkazı ve depremzedelerin yaşadıklarını aktaran gazeteci Abdurrahman Gök, “Bu sabah dolaştığımda olduğu gibi duran, hiç dokunulmayan birçok enkaz vardı” derken, enkazda yakınları olduğunu belirten depremzedeler çalışmaların durdurulmak istenmesine tepki gösterdi. Maraş'ta kısıtlı sayıdaki ekipler kent merkezinin bazı bölgelerinde arama kurtarma çalışmalarını sürdürdü.
MARAŞ'TA 5. GÜN
7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde yıkıma yol açtı. Depremin merkez üssü Maraş yerle bir olmuş durumda olmasına rağmen çalışmalar yetersiz bir biçimde sürüyor. Enkaz altında bekleyiş devam ederken sağ çıkabilenler çeşitli yaralanmalar, açlık ve susuzluk gibi etmenlerin yanı sıra dondurucu soğukla yüz yüze.
Dün gece 23.30 saatlerinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklamaya göre Maraş'ta 4 bin 879 kişi yaşamını yitirdi, 9 bin 243 kişi yaralandı.
Merkezden, ilçelerden ve köylerden ulaşan bilgiler hem müdahalede hem de destek konusunda geç kalınmışlığı gözler önüne seriyor. Enkaz çalışmalarında ise 'ses gelmediği' gerekçesiyle bitirilip başka binaya geçme şeklinde ilerliyor. AFAD ekiplerinin yetersiz kaldığı bölgelerde yurttaşlar parayla tuttukları vinçler ile enkaz altındaki yakınlarını çıkarmaya çalışıyor.
"EŞİMİ ELLERİMLE ÇIKARDIM, KUCAĞIMDA GÖZLERİME BAKARAK VEFAT ETTİ"
Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Çiğli köyünde yurttaşlarla görüştü. Bütün hanelerin ya yıkıldığı ya da zarar gördüğü köyde yaşayan yaşlı bir kadın, eşini enkazın altından elleriyle çıkardığını, beli ve ayakları kırılan eşine hastanede müdahale edilmeyerek geri gönderildiğini ifade etti, "Eşim burada kucağımda, gözlerime bakarak vefat etti" dedi.
PAZARCIK: AMANSIZ VEDALAR
Maraş Pazarcık'ta konuştuklarımız kentin %50-60'ının yıkıldığını anlatıyor. Pazarcık'a bağlı köylerde de çok sayıda ev yıkılmış durumda.
Evri Köyü’nde dolaşırken bir duvar yazısına denk geliyoruz: ‘Amansız vedalar’.Önünde oturan yaşlı köylüye yanaşıyoruz. Depremin yol açtığı travma konuşmasından da hissediliyor, “Ben üç dört deprem gördüm, böyle şey görmedim” diye anlatıyor yaşadıklarını. Çok da konuşamıyor zaten.
Fatih Polat ve Merve Karataş'ın haberi:
ELBİSTANLILAR ENKAZLARA DAHA HIZLI MÜDAHALE BEKLİYOR
Depremlerde ağır hasar alan Elbistan'da arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Ancak kentte henüz tüm enkazlara ulaşılamadı. Köylerde defin işlemleri başlarken, çok sayıda cenazenin Elbistan Devlet Hastanesinde bekletildiği ifade ediliyor. Kentte zaman zaman artçı sarsıntılar da devam ediyor.
Cumhur Daş'ın izlenimi:
TMMOB RAPORU
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) afet bölgesindeki iller hakkında şube ve temsilcilikleriyle yaptığı görüşmeleri raporlaştırdı.
Maraş ve Elbistan’da çok fazla yıkımın oluğu vurgulanan raporda şu ifadelere yer verildi:
"Her sokakta en 3-4 bina yıkılmış, bazı sokaklardaki binalar ise tamamen yıkılmış durumda. İlk gözlemlere göre Maraş’ta da Elbistan’da da koordineli bir çalışma yürütülmedi.
Elbistan’da da tüm ilçede ancak 2-3 binada arama kurtarma çalışması yapılmakta. Bunlardan da yalnızca bir tanesinde profesyonel ekip var çalışmakta. Halen çalışmalara başlanmamış bina sayısı oldukça fazla olup sivil yurttaşlar enkaz altında kalanları kendi imkanlarıyla çıkarmaya çalışmakta.
Yollar açıldığı için gıda sorununun kısmen çözülmeye başlandığı söylenebilir.
Barınma ve ısınma sorunu ise halen ciddiyetini korumakta. Çadırlar kurulmaya başlanmıştır ancak merkeze uzak ve az sayıda.
Hasar tespitine dair bir çalışma henüz yok. Ancak yapıların çoğunun kullanılamaz durumda olduğunu söylemek mümkün."
AKP'Lİ BELEDİYE BAŞKANI "ÇALIŞMALAR BİTTİ" DEDİ, TEPKİ GELDİ
AKP'li Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz'ün dün akşam 10.33'te Elbistan'da arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığı, gelen ihbarların tamamının sonuçlandırıldığı yönünde Twitter paylaşımında bulundu.
Sosyal medya kullanıcıları, bölgede henüz ulaşılamayan çok sayıda enkaz olduğunu belirterek Gürbüz'e tepki gösterdi. Gürbüz tepkiler üzerine ilk tweeti silerek, "Önemli ! AFAD yetkilileri, kendilerine gelen tüm ihbarların değerlendirilip ivedilikle sonuçlandırıldığını ve yeni bir ihbarın olmadığını bildirmiştir. Çalışmaların devamlılığı açısından ihbarların AFAD kriz merkezine şahsen yapılması istenilmektedir" paylaşımını yaptı."
"ÇOCUĞUMUN ATEŞİ VAR İLAÇ BULAMIYORUM"
Ne çadır ne konteynırın kurulmadığı, hava sıcaklığının eksi 15’e düştüğü ilçede, insanlar dışarıda ve ateş başında yaşamaya çalışıyor.
Mezopotamya Ajansı'na (MA) konuşan depremzedelerden Meral Döner, "Çok rezil bir durumdayız. Ne AFAD geldi, ne Kızılay. Ne çadır, ne ilacımız var. Soğukta donmak üzereyiz. Burada yaşayan kadınlar perişan durumda. Çocuğumun ateşi var ama ilaç bulamıyorum. Evim yıkıldı, 4 çocuğumu zorla çıkardım ve şu an gidecek yerim yok, gönüllüler tarafından gıda gönderiliyor ama bu yeterli değil. Çadır istiyoruz, istediğimiz bir bez parçası. Devlet bunu bile getirmiyorsa biz ne yapalım?” diye sordu.
Mereş depreminde ilçedeki yapıların yarısının yıkıldığı İslahiye’de ekipler, dün itibariyle ilçeye gelen iş makinalarıyla arama kurtarma çalışmaları yerine enkaz kaldırma çalışması yürütüyor.
DEPREMDEN 108 SAAT, 103 SAAT SONRA KURTARILANLAR OLDU
Öte yandan kentte arama kurtarma çalışmaları beşinci günde de devam ediyor.
Maraş Merkez'de Azerbaycan Bulvarı'ndaki 4 katlı Safa Apartmanı enkazında çalışma yürüten Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi ile Milli Eğitim Bakanlığı Bursa AKUB ekipleri, bir kişinin canlı olduğunu tespit etti. Suriye uyruklu Necip Nanua (31) olduğu anlaşılan bu kişi, ekiplerin 5 saatlik çalışmasıyla enkazdan yaralı kurtarıldı. Nanua'nın yanında bulunan 1 yaşındaki çocuğu ise kurtarılamadı. Necip Nanuna, ambulansla hastaneye kaldırıldı.
Hayrullah Mahallesi'nde yıkılan Barla Apartmanı enkazında çalışan Bornova Jandarma Komando Tugay Komutanlığı ve JAK ekipleri ile diğer arama kurtarma ekipleri, bir kişinin yaşadığını tespit etti. Ekiplerin yoğun çabası sonucu enkazdan çıkarılan 35 yaşındaki Ali İbrahim adlı kişi, ambulansla hastaneye kaldırıldı. (HABER MERKEZİ)