10 Şubat 2023 14:13

Adalet Bakanlığından defin açıklaması: Savcı, adli tıp uzmanı ve tekniker görevlendirildi

Adalet Bakanlığı defin işlemlerine ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık, defin işlemleri için savcı, adli tıp uzmanı ve tekniker görevlendirildiğini açıkladı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Adalet Bakanlığı, "Deprem bölgesinde millet cenazelerini toprağa veremiyor. Savcılar mesai bitti diye işlem yapmıyor" paylaşımlarına dair açıklama yaptı.

Bakanlık "Deprem bölgesindeki illerimize 304 ilave savcı görevlendirilmiştir. Ölü muayene işlemlerinin en kısa sürede yapılabilmesi için bu illerde görev yapan savcılar ile ilave görevlendirilen savcılar mesai mefhumu gözetmeksizin, 7/24 esasına göre görev yapmaktadır. Deprem bölgesinde görevlendirilen hekimler de ölü muayene işlemleri yapmakta olup ayrıca Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurum Başkanlığı tarafından da deprem bölgesindeki ölü muayene işlemleri için 258 ilave Adli Tıp Uzmanı ve Teknikeri görevlendirilmiştir" denildi.

KİMLİK TESPİTİ YAPILAMAYAN CENAZELERLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Yaşamını yitiren ve kimlik tespiti yapılamayan kişilerin defninden önce teşhise elverişli fotoğrafı çekilecek, parmak izi ve DNA örneği alınacak, cenazenin defnedildiği yer ve mezarlık kaydedilecek.

Adalet Bakanlığınca, başsavcılıklara, "Deprem Nedeniyle Olağanüstü Hal İlan Edilen Yerlerde Yapılacak Ölü Muayene ve Defin Ruhsatı işlemleri" başlıklı yazı gönderildi.

Ceza İşleri Genel Müdürlüğünce gönderilen yazıda, deprem bölgesindeki yıkımın büyüklüğü ve iklim koşullarına dikkat çekildi, depremde hayatını kaybedenlerin defin işlemlerinin bir an önce yapılması gerektiği vurgulandı.

Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'na göre defin ruhsatının tabip bulunmayan yerlerde sağlık memurlarınca, bunların bulunmadığı yerlerde de köy muhtarları tarafından verilebileceği ifade edilen yazıda, köylerde muhtarların, muhtar bulunmuyor ya da muhtara ulaşılamıyorsa mülki idare amirinin görevlendirileceği memurlarca, deprem sonucu hayatını kaybeden kişilerin kimlik ve durumlarının tespit edilerek defin ruhsatı hazırlanacağı ve defin işleminin gerçekleştirileceği belirtildi.

Yazıda, il ve ilçe merkezlerinde vefat eden kişinin ölü muayene işlemini bir hekimin hızlı şekilde yapmasının sağlanacağı, ölü muayene tutanaklarına Cumhuriyet savcısı tarafından "görüldü" yapılacak ve defin ruhsatı düzenleneceği kaydedildi.

Vefat eden kişinin kimliğinin tespit edilememesi halinde teşhise elverişli fotoğrafı çekilmesi, parmak izi ve DNA örneği alınması, cenazenin kayıt altına alınarak defin ruhsatı düzenlenmesi istenen yazıda, cenazenin defnedildiği yer ve mezarlığın da kayıt altına alınacağı ifade edildi.

DEPREMZEDELERİN DEFİN İSYANI

Depremin ilk gününden bu yana pek çok depremzede cenazelerinin toprağa verilmesiyle ilgili yaşadıkları sıkıntıları paylaşmış, paylaşılan zorluklar büyük öfke yaratmıştı.

GÖKHAN ZAN: BENİM 8 CENAZEM VAR, NEYLE DEFNEDECEĞİM

Gazeteci Cüneyt Özdemir'in YouTube'daki yayınında Hatay'da organizasyon sorunu yaşandığını, çadır, tuvalet gibi ihtiyaçların çok büyük olduğunu söyleyen Eski futbolcu ve Hatayspor Yardımcı Antrenörü Gökhan Zan, "8 tane cenazem var. Neyle defnedeceğim?" diyerek isyan etti. Zan, 90 saati aşkın süreye rağmen AFAD'ın Hatay'daki faaliyetlerinde yaşanan aksamalara tepki gösterdi. Zan, "Kızılay yetkilileri bile çadır istiyor. Sen AFAD'sın, senin bize ulaştırman lazım. Ben şu anda depremzedeyim. Eğer hala burada çadırı olmayan binlerce insan varsa, bunu kimse dile getiremiyorsa, bu insanlar soğuktan mı ölsün?" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Adıyaman'dan notlar: Deprem değil sanki bomba düşmüş, devlet ölüsünü çıkarmaya dahi gelmiyor

SONRAKİ HABER

Kaynak İplik fabrikasında sendikalı işçilere baskı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa