10 Şubat 2023 14:13

TTB: “Hastalıkları önlemek için çöp toplama alanlarına hızla müdahale edilmeli”

TTB, depremlerin yaşandığı bölgelerde çöp toplama alanlarının haşarat ve kemirgenlerin üreme alanları olduğunu belirterek, bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için hızla müdahale çağrısı yaptı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB), 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Maraş depremlerine dair “Afet Bölgelerinden Çöplerin Uzaklaştırılması” başlığını taşıyan bilgi notunu kamuoyuna duyurdu. TTB, felaketin yaşandığı bölgede çöp toplama alanlarının haşarat ve kemirgenlerin üreme alanları olduğunu bu sebeple bu alanlara hızla müdahale edilerek bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için çağrı yaptı.

"ÇÖP TOPLAMA ALANLARI DEZENFEKTE EDİLMELİ"

Depremin yaşandığı alanlarda, ulaşımın zor ve olanaksız olduğu sokak araları ve dar yerlere erişilebilecek el arabalarından yararlanmanın faydalı olacağı belirtilen bilgi notunda; “Afetten önce bölgeye hizmet veren çöp dökme alanları uygun ise çöpler toplanarak buraya dökülmeye devam edilmeli, bu alanlara ulaşım mümkün değilse veya bizzat bu alanlar afet nedeni olmuşsa, aşağıda tarif edileceği üzere çöpler bu iş için belirlenmiş uygun biriktirme yerlerine dökülmelidir.Afetzedelerin barındığı yerlerin uygun noktalarında çöp bırakılacak alanlar oluşturulmalıdır. Bu alanlar günlük olarak kireç kaymağı, klor eriyiği, çamaşır suyu vb. malzemelerle dezenfekte edilmelidir” denildi.

“Karasineklerle mücadelede canlının yumurta bırakacağı çöp, gübre gibi ortamların üstlerinin açık olmaması gerekmektedir (Uygun çöp kovası yoksa 20 santimetre kalınlığında toprakla çöp ve gübre yığınlarının üstü örtülebilir)” denilen açıklamada çöp toplama alanlarının su kaynaklarından en az 60 metre ve mümkünse besin maddeleri dağıtım-depolama yerlerinden en az 1 kilometre uzakta, yaya ve araçların geçişine engel olmayacak bir yerde olmasına da dikkat edilmesi gerektiği ifade edildi.

"ÇOCUKLARIN VE HAYVANLARI ÇÖP TOPLAMA ALANLARINDAN UZAK TUTUN"

Çocukların ve hayvanların çöp toplama alanlarında dolaşmasına izin verilmemesi gerektiği ve buralara hayvan ölülerinin de atılmaması gerektiğini belirten açıklamada, “Çöp yığınlarından şıra sızmasının önüne geçilmeli, sızma varsa bu yerler çamaşır suyu ya da benzeri bir dezenfektan ile yıkanmalıdır” denildi.

Çöp yığınlarında ve toplama alanlarında haşere ve kemiricilerin oluşmasının, üremesinin önlenmesi, bu zararlılarla mücadele amacıyla kullanılan pestisid ve insektisidlerin de bir kirlilik unsuru haline gelmemesine dikkat edilmesi gerektiğini belirten bilgi notunda “Her 200 kişi için iki metre derinlikte ve 1,5 x 1 metre çukur açılmalıdır. Bu söz konusu nüfus için bir hafta yetebilir. Çukur içerisindeki organik materyalin bozunumu 4-6 hafta gerektirir. Çukurun üstü 40 santimetre kalınlığında sıkıştırılmış toprakla örtülmelidir” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Esenyurt’tan EMEP’in dayanışma kampanyası izlenimi: Böyle olur emekçilerin dayanışması!

SONRAKİ HABER

TİHV: Acı ve yıkımın üstesinden OHAL’le değil toplumsal dayanışmayla gelebiliriz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa