10 Şubat 2023 16:05

TTB’den afette emziren anne ve bebekler için uyarı | ‘Temiz olmayan suyla mama, bebeği hasta edebilir’

TTB, afetlerin ardından 0-5 yaş grubundaki çocuklar ile gebe ve emziren annelerin beslenme açısından risk altında olduğunu belirtti, beslenme risklerini sıraladı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Maraş merkezli depremlerin ardından “Afetlerde Bebeklerin Beslenmesi” başlıklı bilgi notunu yayımladı. Afetlerin ardından 0-5 yaş grubundaki çocuklar ile gebe ve emziren annelerin beslenme açısından risk altındaki gruplar olduğu belirtildi. Afetlerin ardından 0-5 yaş grubundaki çocuklar ile gebe ve emziren annelerin beslenme açısından risk altındaki gruplar olduğu belirtilen basın notunda; beslenme bozukluklarının afet sonrasında uygulanan geçici iskân sırasında sıklıkla ortaya çıktığı belirtildi.

TTB’nin bebeklerin beslenmesine dair notları şöyle:

  • “Afetlerde bebekler için en güvenli gıda anne sütüdür. Anne sütü her zaman temiz, sağlıklı ve güvenli bir besindir, dolayısıyla emzirme afetlerde en iyi bebek besleme seçeneğidir.
  • Anne sütü alan bebeklere mama verilmemelidir.
  • Kaynağı belirsiz sularla bebek maması hazırlanması, bebeğin hasta olmasına neden olabilir.
  • Mamaların daha uzun süre dayanması için seyreltilmesi, bebeğin yetersiz beslenmesine neden olabilir.
  • Biberon kullanımı iyi temizlenmediği durumlarda hem bulaşıcı hastalıklar açısından sakıncalı hem de bebeğin emmeyi reddetmesine neden olabilir.”

AFETLERDE ÇOCUK VE GENÇLERİN YAŞAM ALANI OKULLAR İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Türk Tabipleri Birliği Okul Sağlığı Çalışma Grubu ve Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, "Afetlerde Çocuk ve Gençlerin Yaşam Alanı Okullar için Yapılması Gerekenler" başlığıyla yazılı açıklama yayımladı. Yaşanan travmatik olaydan sonra hayata devam edebilmenin ve travmanın etkilerini en aza indirmenin yolunun günlük yaşama dönmek, belirli bir düzene sahip olmak ve “şimdi ve burada artık güvendesin” yaşantısını sürdürmek olduğu vurgulanan açıklamada afet bölgelerinde ilk haftalardan sonra psikososyal destek kapsamında okul sisteminin aktifleştirilmesinin önemine dikkat çekildi. Hekimler deprem bölgesi dışındaki illerde okulların ek uzatma yapılmadan açılması gerektiğini vurguladı.

Açıklama öne çıkanlar şöyle:

  • Afet sonrası psikososyal desteğin etkili biçimde sunulması için kurulacak çadır-baraka-prefrabrik okul sistemleri, çocuklar ve gençler için gereklidir. Öğretmenler, rehberlik öğretmenleri ve psikologlar ile çocuklara grup içerisinde ruhsal sağaltım sağlayıcı oyunlar, yaratıcı etkinlikler sunulabilir. Ortak acıları olan çocukların ve gençlerin yalnız olmadıkları ve çaresiz olmadıkları mesajı bu şekilde aktarılabilir.
  • Ayrıca enkazların bulunduğu bölgede erişkinlerin çocuklara psikolojik olarak ilgi ve destek sunamayacakları açıktır. Okullar, böyle durumlarda depremzede çocukların ve gençlerin ruhsal açıdan daha fazla örselenmelerini engellerken, onlara güvenli ve sabit bir alan sağlar.
  • Okulların açılmasıyla çocukların ve gençlerin beslenme, rutin sağlık kontrolleri ve aşılama gibi ihtiyaçlarının organizasyonu ve karşılanması da kolaylaşır.
  • Çocukların ve gençlerin okulda kullanacakları temel malzemeler (çalışma masası, okul çantası, kalem defter, okuma kitapları, boyama, resim, müzik malzemeleri, oyuncak vb.) temin edilmeli, bölgedeki öğretmenlerin de depremzede olduğu gerçeği unutulmayarak bu bölgeye ek öğretmen ve sosyal destek personelleri görevlendirilmelidir. Hâlihazırda pek çok ataması yapılmayan öğretmenin atanmasıyla bu ihtiyaç karşılanabilir.
  • “Düzensizlik” ve “belirsizlik” insan yaşamındaki en büyük anksiyete kaynağıdır.
  • Her gün televizyon ekranlarında deprem görüntülerine şahit olan ve evdeki erişkinlerden deprem konuşmalarını dinleyen çocukların ve gençlerin bir an önce okul ortamına dönmesi gereklidir.
  • Müfredatın afetlerden korunma, ilk yardım ve yardımlaşma, sivil savunma temelli içerikle zenginleştirilmesi gerekirken; müfredat, çocuklara ve gençlere koruyucu eğitim de sağlamalıdır.
  • Okulların kapalı olduğu sürede öğretmenler, çocuk ve gençleri travmanın etkilerinden korumaya dönük çevrimiçi seminerler düzenlemeli; bu konudaki hazırlıklarını artırılmalıdır.
  • Çocuklar ve gençler, 6 Şubat 2023’ten beri depremden doğrudan ve dolaylı olarak etkilenmiştir. Çocuklar, deprem sonucu ruhsal örselenmelerini okul ortamında öğretmenleri ve arkadaşları ile bir araya gelerek duygusal ve bilişsel olarak işlemlemelidir. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Erdoğan eleştirilere "yağma siyaseti", eleştirenlere de "soysuz" dedi

SONRAKİ HABER

Messi, Mbappe, Neymar Hazard: Futbolcuların depremzedeler için yardım kampanyası büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa