10 Şubat 2023 17:17

Prof. Dr. Adnan Gümüş: Okulların kapalı kalması sosyal afete yol açar

Çocukların en önemli yaşam alanı olan okulların kapalı kalmasını değerlendiren Prof. Adnan Gümüş, okulların açılmasının çocukların sosyal hayata dönebilmesi ve travmayı aşması için önemine değindi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Özlem Songül ABAYOĞLU
İstanbul

İlkokul, ortaokul ve liselerde eğitim- öğretim Maraş merkezli depremin ardından 20 Şubat’a ertelendi. Uzun süredir kapalı olan ve çocukların en önemli yaşam alanı olan okulların açılmasının ertelenmesini Prof. Dr. Adnan Gümüş ile konuştuk. Eğitim öğretimin çocuklar ve gençler için sosyal yaşamın en önemli parçası olduğunu söyleyen Gümüş, “Eğitim, depremde ve benzer olaylarda nasıl bir süreç izleneceğinde, sosyal dayanışmadan sivil savunmaya her açıdan önemli” dedi.

“OKULLARIN AÇILMASI ÇOCUKLARIN SOSYAL HAYATA DÖNEBİLMESİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Okulların ülke genelinde kapatılmasının tamamen yanlış bir uygulama olduğunu belirten Gümüş, çocukların, gençlerin en önemli yaşam alanının okul ve üniversiteler olduğunu vurguladı. Özellikle depremden az etkilenen ya da etkilenmeyen illerde bir an önce eğitime dönülmesi gerektiğinin altını çizen Gümüş, “Tüm ülkede okulların açık tutulup, sosyoloji, psikoloji, hayat bilgisi dersleriyle rehber öğretmenlerinin, sınıf öğretmenlerinin çocukları ve gençleri çok daha doğru yönlendirip, destek olma şansı var” ifadelerini kullandı.

Deprem bölgelerindeki çocuklar için çadır ve konteynır noktalarında atanmayan, emekli veya atanmış öğretmenlerin konumlanıp eğitim ve öğretime devam etmesi gerektiğini söyleyen Gümüş, “Bu çocukların ve gençlerin sosyal hayata dönebilmesi, travmalarını aşabilmesi ve doğru bir şekilde yeniden yapılanma için çok önemli” diye konuştu.

Çocukların böyle dönemlerde nasıl hareket edeceklerini hayat bilgisi derslerinde, sosyal bilgiler derslerinde kısaca okullarda öğrenerek toplum olacaklarını söyleyen Gümüş, “Özellikle psikoloji, sosyoloji, jeoloji olmayan lise olmaz. Dünyayı, depremi bilmeyen lise mezunu olmaz. Jeoloji psikoloji, sosyoloji derslerinin elzem olarak zorunlu hale getirilmesi lazım. Bütün dünyada zorunlu olan dersler Türkiye’de müfredattan çıkarıldı. Ayrıca müfredatın içinde bu durumlarda travmaya karşı, sosyal yardımlaşmaya karşı, iş birliği örgütlemeye karşı bilgiler verilmesi gerekiyor. Sosyoloji, psikoloji, deprem ve jeoloji bilgisi olmadan bunlar nasıl olacak?​” diye sordu.

“KAPALI ÜNİVERSİTENİN KİMSEYE FAYDASI YOK”

Üniversitelerin ikinci bir duyuruya kadar kapanmasını değerlendiren Gümüş, üniversite öğrencilerine bu gibi konularda nasıl hareket etmesi gerektiğinin bilimsel ve sosyal olarak gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.  Üniversitelerin kapatılmasıyla tüm bunların önüne geçildiğini söyleyen Gümüş, üniversitelerin açık olması gerektiğini söyledi. Okullar ve üniversiteler gibi en önemli sosyal alanların yok edilmesi sonucu ikinci bir sosyal afete yol açıldığını söyleyen Gümüş, “Yurtlar ve kampüslerdeki uygun yerler depremzedelerin barınması için de kullanılsın. Ayrıca üniversite öğrencilerinin de bu çalışmalarda yer alması gerekir. Kapalı üniversitenin kimseye faydası yok” dedi.

Ayrıca yardımlar konusuna da değinen Gümüş, “Yardımlar nakit yapılmak yerine en elzem ihtiyaçların kalıcı olarak temin edilmesi amacıyla kullanılmalı” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: Şu anda Erdoğan’ın yaptığı tek şey, partisinin ve kendisinin propagandasıdır

SONRAKİ HABER

Soylu, 2,5 yıl önce Maraş’ta 20 bin binanın olası depremde yıkılacağını söylemiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa