10 Şubat 2023 17:33

Marmara depremine karşı hazırlıklı olmamız şart

Rapsodi Dekor işçisi: “Maraş ve çevre illerde yaşanan büyük deprem felaketinden ders alıp aynı acıyı yaşamamak için olası İstanbul depremini hafif atlatabilmemiz için gerekli önlemleri almalıyız.”

Fotoğraf: Esra Hacioğlu Karakaya/AA

Paylaş

Rapsodi Dekor işçisi

İstanbul

Merhaba Sevgili Evrensel okurları. Öncelikle büyük deprem nedeniyle Maraş ve çevre illerde yaşamını yitiren canların devri daim olsun. Yakınlarına ve tüm halkımıza başsağlığı diliyorum. Felaket haberini ilk duyduğumda Adıyaman Besni’de yaşayan kayınçomu aradım, ulaşamayınca hemen eşini aradım. Defalarca aramama rağmen ikisine de ulaşmam mümkün olmadı. Bir kez daha GSM operatörlerinin böyle durumlardaki yetersizliğini yaşamıştım. Saatler sonra haberleşebildim. Evleri çökmemişti ama oturulamayacak derecede çatlaklar oluşmuş olduğunu, arabada beklediklerini öğrenebildim.

Akşam çalışmak için işe gittiğimde bütün iş arkadaşlarımın ana sohbet konusu doğal olarak depremdi. Herkesin sözlerinde yoğun bir üzüntü duygusu hakimdi. Takdiri ilahi olarak karşılayan işçiler olmasına karşın işçilerin büyük bir bölümü felaketin üzerinden üç gün geçmiş olmasına rağmen henüz başına varılmamış yüzlerce enkaz olduğunu, hâlâ birçok yerde barınma imkanlarının oluşturulamadığını söyleyerek hükümetin yetersiz kaldığını düşünüyor. İş yeri yönetiminin başlattığı kan bağışı uygulamasına katılıp kan veren işçiler var. Belediyenin başlattığı giyim eşya yardımına katkı sunan işçiler var. AFAD üzerinden para bağışı yaptığını söyleyen işçiler var. Genç bir işçi arkadaşın “Haluk Levent’in yönettiği Ahbap kuruluşundan başka yere bağış yapmam, güvenilir bulmuyorum” demesi dikkat çekiciydi. Bazı işçiler, Erdoğan’ın yetersizlikleri dillendirenlere karşı söylediği sözlere karşı öfkeliydi. Erdoğan’a “Yanlış yapıyorsun, yetersiz kalıyorsun demeyeceksin. Dersen ya alçak şerefsiz olursun ya da vatan haini terörist olursun” diye tepki gösterdiler.

“Bir musibet bin nasihatten evladır” diyor bir atasözü. Maraş ve çevre illerde yaşanan büyük deprem felaketinden ders alıp aynı acıyı yaşamamak için olası İstanbul depremini hafif atlatabilmemiz için gerekli önlemleri almalıyız. En az 100 bin civarında yıkılması muhtemel bina olduğunu söylüyor bilim insanları. Herhangi bir önlem alınmazsa bu durumun yüz binlerce insanımızın ölümüyle sonuçlanması kaçınılmaz olacak gibi. Çözüm burjuva politikacı ve partilere bırakıldığında görüyoruz ki onlar sadece felaketler yaşandıktan sonra sahneye çıkıp gerçekleri istismar edip kısa süre sonra da unutturmaktan başka bir şey yapmıyorlar. Tüm bunları düşünürsek dün her öğrenciye bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek kampanyası yapıldığı gibi bugün de olası İstanbul depreminin yıkıcı zararını önleyici tedbirlerin alınmasını sağlayacak bir çalışma yapmamız gerekiyor.

ÖNCEKİ HABER

Soylu, 2,5 yıl önce Maraş’ta 20 bin binanın olası depremde yıkılacağını söylemiş

SONRAKİ HABER

İTÜ öğrencileri ve personellerinden depremzedelerle dayanışma: Derslik binası insan boyunu geçen kolilerle doldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa