10 Şubat 2023 20:38

Grevdeki Kartonsan işçilerinin depremzedelerle dayanışması

Grevlerinin 50. Gününü geride bırakan Kartonsan işçileri grev çadırına dayanışma amaçlı getirilen çay, şeker, yiyecek ne varsa deprem bölgesine gönderdi. İşçiler deprem merkezlerinde de çalışıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Gözde MEYDAN
Kocaeli

Maraş Pazarcık merkezli, 10 şehri etkileyen depremlerin ardından Kocaeli’ de bulunan pek çok fabrikadan işçilerde deprem bölgesiyle dayanışmak üzere desteklerini sürdürüyor. Grevlerinde 50. günü geride bırakan Kartonsan işçileri de depremin yaşandığı gecenin sabahı kan verme merkezlerine giderek ilk dayanışma örneğini gösterdiler.

Bununla kalmayan Kartonsan işçileri grev çadırını ziyaret edenlerin yanlarında dayanışmak amaçlı getirdiği çay, şeker, yiyecek ne varsa hepsini deprem bölgesine gönderdi. Grevdeki işçiler 20 Şubat’a kadar grev alanında müzik, slogan olmayacağını destek ziyaretlerini de kabul etmeyeceklerini duyurdu. İşçiler kendi bulundukları mahallelerdeki koordinasyon merkezlerine giderek deprem alanına gönderilecek malzemelerin düzenlenmesine yardımcı oldu. İşçiler Başiskele Belediyesi’ne de gerekli durumlarda grevde olan 158 işçi olarak her türlü desteğe hazır olduklarını bildirdi.

Kartonsan’ da çalışan hemen hemen her işçi 1999 Gölcük depremini yaşamış, o nedenle de işçiler dayanışmanın ne kadar önemli olduğunu bilerek bu sorumlulukla davranıyor. 1999 Gölcük depreminde tam 12 saat enkaz altında kalan bir Kartonsan işçisi Maraş depremin ilk günü bölgeye giderek sürdürülen çalışmalara dahil oldu.  Antakya’da sürdürülen çalışmalara destek veren ve telefonla görüştüğümüz işçi şunları anlattı “Ben 1999 depreminde 17 yaşındaydım ve 12 saat boyunca enkaz altında kalmıştım. Buradaki depremi duyar duymaz gelme ihtiyacı hissettim çünkü bunun ne demek olduğunu yaşayan biri olarak biliyorum. Burada tablo çok iç açıcı değil. Antakya’nın yüzde 90’ı yıkılmış durumda. Burada her şey var ama koordinasyon eksik, hala enkaz altında olan ulaşılamayan bölgeler var. Buraya geldiğimde fark ettim ki Kocaeli’den çok fazla kişi ve kurum gelmiş.” diye konuştu.

Kartonsan işvereni ise deprem bölgesiyle dayanışmak üzere Kocaeli Valiliği’nin aracılığıyla 1 milyon liralık yardım gerçekleştirdiğini Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda bildirdi. Firmanın yaptığı yardıma ilişkin konuşan bir Kartonsan işçisi: “ Çok komik bir rakam gerçekten. Yılın ilk 9 ayında 666 milyon lira kar etmiş, borsada işlem gören bir firmanın dayanışması bu kadar mı? Biz 50 gündür grevdeyiz, hepimiz kendi imkanlarımızı zorlayarak dayanışma gönderdik. Biliyorum ki hepimiz daha fazlasını yapmak isterdik. Günlerdir enkaz altında sıkışmış bekleyen insanlar var ve bizim elimizden sadece bu kadarı geliyor. Büyük şirketler için ise tablo böyle olmamalı daha fazlasını yapmalıydılar.” dedi.

ÖNCEKİ HABER

CHP MYK toplantısı Hatay'da yapılacak

SONRAKİ HABER

Armutlu’daki madenciler: Bizi yaşayanlara yönlendiren AFAD birimi yok, şans eseri canlı çıkarıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa